Doorgaan naar hoofdcontent

DGA hypotheek, samenstellingsverklaring verplicht?

DGA hypotheek, samenstellingsverklaring verplicht?
Beste leden, Context: Ik ben ~ 3-4 jaar bezig als ondernemer, eerst in de VOF en afgelopen jaar (2022) als DGA in een holding structuur (geruisloze inbreng). Ik ben ik aan het oriënteren voor een consumenten hypotheek (als DGA). Holding (A) 50% - Holding (B) 50% | Tussenhouderster (C) | Dochtermaatschappij (D) Holding B is van mijn zakenpartner. In C gebeurd zijn (nog) geen activiteiten en in D uiteraard de meeste activiteiten. Wij kwalificeren als Micro onderneming. (Micro-ondernemingen hebben een balanstotaal gelijk aan of kleiner dan € 350.000, een netto-omzet gelijk aan of kleiner dan € 700.000 en minder dan 10 werknemers (fte). De financiële administratie vind ik zelf interessant om te doen en ik genereer uiteindelijk zelf de jaarrekeningen van de BV's. Deze laat ik controleren door een RA-accountant die feedback geeft. De eventuele feedback verwerk ik dan zelf. Hiervoor ontvang ik geen officiële verklaring. Vragen: Na wat onderzoek zie ik dat banken om een 'Verklaring' vragen bij de jaarrekening, ik gok dat dat op z'n minst een samenstellingsverklaring is. Nu zijn wij een 'Micro' onderneming en begrijp ik dat het niet wettelijk verplicht is om deze te hebben. Ik heb een offerte opgevraagd voor een samenstellingsverklaring van een RA-accountant. Dat bedrag is erg hoog en ook begrijpelijk (is een van de grotere kantoren). Ik ben op zoek naar een oplossing die beter past bij onze huidige (economische) bedrijfssituatie. Ik sprak een kennis die een administratiekantoor heeft en die vertelde dat hij ook een samenstellingsverklaring kan afgeven, maar dan met een andere andere tekst als de RA-accountant. Is dit iets waar banken mee akkoord (moeten) gaan, gezien wij een 'Micro onderneming' zijn? Mijn ondernemers historie van de afgelopen jaar is 2 jaar in de VOF en 1 jaar als DGA. Weten jullie of dit de aanvraag van een hypotheek complexer maakt? Hebben jullie ervaringen met de manier waarop banken het inkomen toetsen. Is dat voornamelijk het bruto salaris DGA of bijvoorbeeld de geconsolideerde winst van de groep van entiteiten? Ik heb nog geen concreet bedrag of object waar ik in geïnteresseerd ben, maar ik wil wel weten wat de mogelijkheden zijn en voorbereid zijn qua documentatie voor het geval ik iets tegenkom. Hebben jullie tips wie of wat voor type bedrijf/persoon ik hiervoor het best kan benaderen? Alvast hartelijk bedankt voor de moeite!
 
Wil je het laatste nieuws in jouw mailbox ontvangen?
Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.