Doorgaan naar hoofdcontent

Aandelenopties bij verkoop belasten in prive of BV?

Aandelenopties bij verkoop belasten in prive of BV?
Ik ga een Amerikaanse startup diensten leveren vanuit mijn eigen BV. Naast een maandelijkse factuur, krijg ik ook aandelenopties (NSOs). Om juridische redenen in de VS kunnen deze niet direct aan de BV toegekend worden. En staan ze dus prive op naam, met de bijnoot dat deze niet direct verband houden met mijn werkzaamheden vanuit de BV. (NB: er is geen sprake van een aanmerkelijk belang) Nu heb ik 2 vragen: 1. Wanneer ik de aandelenopties in de toekomst uitoefen en verkoop, kan ik deze dan aan mijzelf prive toekennen? Of horen ze eigenlijk alsnog bij de BV en kan ik het best een overeenkomst tussen mijzelf en de BV afsluiten waarin ik de aandelenopties toeken aan de BV? 2. Als ik ze aanhoudt in prive, zouden deze dan worden gezien als een gift (en enkel belast in box 3) of onder overige inkomsten box 1 (aangezien er geen directe werkgeversrelatie met de Amerikaanse onderneming is)? Ik heb de situatie inmiddels met verschillende fiscalisten besproken, en voor zowel toekennen in prive als de BV is wat te zeggen. Wat denken jullie?
 
Wil je het laatste nieuws in jouw mailbox ontvangen?
Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.