Doorgaan naar hoofdcontent

Zomerreces voorbij: Rutte IV moet aan de bak

Zomerreces voorbij: Rutte IV moet aan de bak
Rutte IV maakt zich op voor een hete herfst. Het zeer turbulente zomerreces is ten einde en de weinig uitgeruste bewindslieden gaan de confrontatie aan met de Tweede Kamer, die definitief terugkeert van vakantie. Volgens politiek verslaggever Sophie van Leeuwen wordt het een heftig jaar: 'Het wordt politiek spannend, het wordt turbulent'.
Lees verder

Europese gasprijs explodeert
De Europese gasprijs is omhoog geschoten na het besluit van het Russische staatsgasconcern Gazprom om de leveringen via de belangrijke pijplijn Nord Stream 1 langer stil te leggen. Op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam is de prijs met bijna een 30 procent gestegen.
Lees verder

Duitsland compenseert: 65 miljard voor burger
De Duitse regering komt met een steunpakket van in totaal meer dan 65 miljard euro om de bevolking te compenseren voor inflatie en de hoge energiekosten. Dat maakte bondskanselier Olaf Scholz bekend in een persconferentie. Het is de derde keer dat de Duitse overheid zo'n steunpakket presenteert, dit pakket is echter het veruit het grootste met onder meer een energietoeslag voor ouderen en studenten, een verlaagde prijs voor basisverbruik van elektriciteit en een korting op reizen.
Lees verder

Turkse gigaflatie boven 80 procent
De inflatie in Turkije kwam vorige maand boven de 80 procent uit. Een record. Schrale troost voor de Turkse consument: de stijging van de kosten van levensonderhoud viel met 80,2 procent lager uit dan verwacht. Economen hadden namelijk gerekend op een stijging van het algemene prijspeil met meer dan 81 procent.
Lees verder

Inflatie doet activiteit dienstensector eurozone krimpen
De bedrijvigheid in de dienstensector van de eurozone, met bijvoorbeeld horeca, detailhandel en toerisme, heeft in augustus een lichte krimp laten zien. Dat meldde marktonderzoeker S&P Global die bij een voorlopige raming nog had gezegd dat er sprake was van kleine groei voor de dienstensector.
Lees verder

'Opmars Oekraïne verloopt gestaag'
De oorlog raast onverminderd voort in Oekraïne, en er mag voorzichtig gesproken worden van een gestage opmars van de Oekraïners. De Oekraïense strijdkrachten hebben drie dorpen heroverd op de Russen die van strategisch belang zijn, zo stelt Europaverslaggever Geert-Jan Hahn.
Lees verder

Ondanks krimpplannen wil Schiphol toch uitbreiden
Schiphol wil de capaciteit op de luchthaven toch verder uitbreiden, ondanks plannen van het kabinet om de luchthaven juist te laten krimpen. Uit berichtgeving van het FD blijkt dat in 2032 de nieuwe 'Terminal Zuid' gereed moet zijn, de bouw zal naar verwachting ruim één miljard euro kosten.
Lees verder

Verhoogt OPEC de olieprijs?
De ministers van de OPEC+-landen komen vandaag bijeen om een beslissing te nemen over de olieproductie in oktober. Analisten verwachten dat die prijs gelijk blijft, maar Saoedi-Arabië hintte onlangs op een mogelijke productieverlaging om op die manier de dalende olieprijzen iets op te krikken.
Lees verder

Liz Truss nieuwe premier Verenigd Koninkrijk
Liz Truss is gekozen tot nieuwe leider van de Conservatieve Partij, en volgt daarmee Boris Johnson op als premier van het Verenigd Koninkrijk. Dat is zojuist bekend gemaakt tijdens een persconferentie. Dit is wat je moet weten over de in 1975 geboren nieuwe Iron Lady.
Lees verder

BNG Bank boekt hogere winst
BNG Bank, voorheen bekend als Bank Nederlandse Gemeenten, heeft in het eerste halfjaar een hogere winst geboekt. Ook verleende de bank meer leningen aan gemeenten. In het eerste halfjaar verstrekte BNG voor 6,6 miljard euro aan langlopende leningen, ongeveer 1 miljard euro meer dan in dezelfde periode vorig jaar. 'We zien een gezonde groei van onze kredietportefeuille', zegt directeur Gita Salden van BNG Bank.
Lees verder

Berlijn: eenheid EU onder druk door spanningen op gasmarkt
De eenheid van Europa wordt op de proef gesteld door de onzekerheden over de gasleveringen door Rusland. Dat vindt althans de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock. Volgens haar staat de Europese Unie vooral deze winter voor een zware beproeving als het gaat om de solidariteit van het landenblok.
Lees verder

130 miljoen vergoeding voor boeren door afbouwen mestregel
De uitzondering voor Nederlandse boeren op Europese mestregels verdwijnt waarschijnlijk per 2026 en wordt tot die tijd jaarlijks afgebouwd. Door die uitzonderingspositie mogen boeren nu nog meer dierlijke mest uitrijden dan normaal gesproken mag volgens Europese regels.
Lees verder