Doorgaan naar hoofdcontent

Liveblog | Experts atoomagentschap bij kerncentrale

Liveblog | Experts atoomagentschap bij kerncentrale
Het is dag 190 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan.
Lees verder

Gasopslag bijna voor 80 procent gevuld
De Nederlandse gasopslagen zijn voor bijna 80 procent gevuld. Dat laat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat weten aan BNR. De Europese Unie stelde 80 procent als doelstelling om een goede buffer te hebben om de winter mee door te komen. Naar verwachting zal Nederland dat percentage komende week halen.
Lees verder

SCP: Laat kritische burgers niet afhaken
Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft geen of weinig vertrouwen in de politiek. Tegelijkertijd zijn Nederlanders wel tevreden over hoe de democratie functioneert. Dat zijn enkele uitkomsten van het nieuwste Continu Onderzoek Burgerperspectieven (COB) van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
Lees verder

Wie volgt Boris Johnson op als premier van Groot-Brittannië?
Met nog enkele dagen te gaan, dan weten de Britten wie hun nieuwe premier is. De twee overgebleven kandidaten, Rishi Sunak en Liz Truss, gingen gisteren voor de laatste keer met elkaar in debat, voordat de winnaar maandag in Balmoral Castle wordt beëdigd door Koningin Elisabeth. Echt spannend is het allemaal niet meer, 'de strijd is wel al gestreden', zegt Peter de Waard, voormalig Groot-Brittannië correspondent van De Volkskrant.
Lees verder

'Er zijn veel meer banen in de game-industrie dan mensen denken, voor iedereen'
De gamewereld wordt steeds breder op het gebied van kleur, al kunnen nog veel meer mensen bereikt worden, zegt Leon Winkler, senior director international events bij gamegigant Ubisoft. 'In de afgelopen zestien jaar heb ik gemerkt dat het steeds inclusiever wordt, maar we zijn er nog steeds niet', vertelt Winkler in de BNR-podcast All in the Game.
Lees verder

'Stap af van huidige meetmethode; kies voor boer-specifieke aanpak'
Het kabinet lijkt toe te geven aan de eis van boeren om de meetmethode voor stikstof te vervangen door een ander systeem. De zogeheten kritische depositiewaarde, de kdw, bepaalt hoeveel stikstof mag neerslaan in een natuurgebied. En deze methode heeft juist voor veel onrust gezorgd onder de boeren. 'Deze maatstaf is heel zwart-wit', zegt hoogleraar milieu en duurzaamheid aan de Universiteit Leiden Jan Willem Erisman.
Lees verder

Economen Boot en Mujagić in opinierubriek over macro-economie op BNR
Economen Arnoud Boot en Edin Mujagi krijgen vanaf maandag 5 september een vaste rol in de dagelijkse opinierubriek over macro-economie op BNR. Op maandag en vrijdag gaat Arnoud Boot in gesprek over macro-economische ontwikkelingen met presentator Thomas van Zijl, de rest van de week praat Edin Mujagi de luisteraar bij.
Lees verder

Nederlandse industrie zit in zwaar weer
Het zijn zware tijden voor de Nederlandse industrie. In augustus werd er flink minder geproduceerd en ook het aantal orders nam af. Volgens Nevi, dat de bedrijvigheid van de industrie meet, is het voor het eerst in twee jaar dat de orders en de productie afnamen.
Lees verder

Spanje voert btw-verlaging energie in
Spanje gaat de btw op gas fors verlagen. Vanaf 1 oktober gaat de belasting van 21 procent naar 5 procent. Dat heeft premier Sánchez aangekondigd in een interview met de Spaanse nieuwszender Cadena SER. In principe geldt de maatregel tot het eind van dit jaar, maar Sánchez sluit niet uit dat de korting langer zal gelden.
Lees verder

Comeback Sarah Palin in duigen door inheemse Amerikaan
De droom van Sarah Palin om een comeback te maken in de nationale politiek van de Verenigde Staten is in duigen gevallen. In de strijd om een congreszetel namens de staat Alaska verloor Palin van de democraat Mary Peltola, die als eerste inheemse Amerikaan de staat Alaska in het Huis zal vertegenwoordigen.
Lees verder

Gasprijs daalt al vier dagen op rij
Al vier dagen op rij daalt de gasprijs, sinds die naar recordhoogte is gestegen. Vanwege die hoge prijs, is niet alleen de vraag later maar lukt het landen ook om hun voorraden sneller aan te vullen dan gepland, waardoor er minder gas nodig is en de prijs daalt.
Lees verder

VN-rapport bevestigt: China schendt mensenrechten
China maakt zich schuldig aan 'ernstige schending van de mensenrechten in de autonome regio Xinjiang. In een langverwacht rapport van de Verenigde Naties, staat dat het 'uiterst problematische' Chinese beleid om terrorisme tegen te gaan in de regio, heeft geleid tot stelselmatige 'ernstige en onnodige beperkingen van een breed scala aan mensenrechten'. Met name Oeigoeren en andere islamitische gemeenschappen in Xinjiang zijn daar het slachtoffer van. China zelf is het niet eens met de inhoud.
Lees verder