dinsdag 13 september 2022

Kabinet wil schulden overnemen van mensen die energie niet kunnen betalen

Kabinet wil schulden overnemen van mensen die energie niet kunnen betalen
Het kabinet werkt aan een fonds waarmee mensen moeten worden geholpen die hun oplopende energierekening niet meer kunnen betalen. Met het geld kan worden voorkomen dat bij betrokkenen de energie wordt afgesloten. Ingewijden bevestigen dat naar aanleiding van berichtgeving door de NOS.
Lees verder

Oekraïners boeken steeds meer vooruitgang
Het Oekraïense leger boekt steeds meer vooruitgang in het oosten van het land. Volgens Kiev hebben Oekraïense strijders de afgelopen dagen meer dan twintig plaatsen heroverd. En de bevrijding van plaatsen onder Russische bezetting in de regio's Charkov en Donetsk gaat door, zei de generale staf van de Oekraïense troepen vandaag. Ze hebben bewust oorlogsmist gecreëerd', zegt geopolitiek analist Alex Krijger.
Lees verder

Wat worden de uitdagingen van koning Charles III?
Met het overlijden van koningin Elizabeth II en de opvolging van haar zoon is een nieuw tijdperk aangebroken voor het Verenigd Koninkrijk en voor de Gemenebest. Er staan koning Charles III dan ook veel problemen te wachten die hij zal moeten overwinnen. Spanningen in de Gemenebest, binnenlandse verdeeldheid en zijn eigen uitgesproken meningen als prins. 'Het wordt hard werken', zegt correspondent Lia van Bekhoven.
Lees verder

Nederland krijgt Ecologische Autoriteit: 'Maatschappelijke druk enorm'
Het kabinet heeft een Ecologische Autoriteit ingesteld, een onafhankelijke organisatie die een cruciale rol gaat spelen in de wetenschappelijke onderbouwing van de natuurdoelen die het kabinet formuleert. En dus ook bij de doelen van de stikstofuitstoot. Met oud-CDA-politica Marja van der Tas als nieuwe tijdelijke voorzitter. 'Een dappere zet', vindt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. 'Want het is een politiek mijnenveld, de maatschappelijke druk is enorm.'
Lees verder

Torenhoge termijnbedragen op slot: voorschot verlagen wordt moeilijker
Energieleveranciers hebben de mogelijkheid om termijnbedragen te verlagen de afgelopen maanden op slot gegooid. Bij zowel EnergieDirect als Eneco is het niet meer mogelijk de maandelijkse betaling naar eigen goeddunken aan te passen, zo blijkt na rondvraag van BNR.
Lees verder

Liveblog | IAEA: stroomvoorziening kerncentrale Zaporizja beter verzekerd
Het is dag 202 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan.
Lees verder

Rijksadviseurs: Leveringszekerheid energie is achterhaald
Energie zal voortaan niet meer altijd en overal beschikbaar zijn voor iedereen die erom vraagt. Dat stelt het College van Rijksadviseurs in een rapport voor de overheid. 'Erken dat de huidige leveringszekerheid onhoudbaar is', roepen de adviseurs de overheid op.
Lees verder

Premier Rutte voor het Surinaams parlement
Op de tweede dag van zijn bezoek aan Suriname spreekt premier Mark Rutte het Surinaamse parlement toe. Rutte zei daar 'zeer vereerd' over te zijn. Op de eerste dag voerde hij overleg met president Chan Santokhi. Het is veertien jaar geleden dat een Nederlandse regeringsleider Suriname bezocht.
Lees verder

Brussel wil verplichte stroombesparing op piekmomenten
De Europese Commissie werkt aan een verplichte elektriciteitsbesparing op momenten dat er veel stroom wordt gebruikt. Dat is een van de plannen waarmee de commissie de energiecrisis te lijf wil, zeggen EU-bronnen. De EU-landen hebben de commissie gevraagd snel met voorstellen te komen om burgers en bedrijven te helpen die hun energierekening niet meer kunnen betalen.
Lees verder

Amerikaanse buitenlandminister: atoomdeal Iran 'onwaarschijnlijk'
Volgens de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken is het 'onwaarschijnlijk' dat de VS en Iran binnen afzienbare tijd een atoomakkoord sluiten. Daarmee sluit Blinken zich aan bij het bredere sentiment in de westerse wereld dat het akkoord uit 2015 niet op korte termijn zal herleven.
Lees verder

Minister Yeşilgöz haalt uit naar Forum, Van Haga en wokisme
Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeilgöz heeft hard uitgehaald naar Forum voor Democratie, Groep Van Haga en het wokisme. Ze deed dat gisteravond tijdens de HJ Schoo-lezing in de Amsterdamse Rode Hoed. Volgens Yeilgöz wordt onze democratie geleidelijk afgebroken en moet er actie ondernomen worden, voordat het te laat is.
Lees verder

Verpleegkundigen steunen zorgakkoord niet
Beroepsorganisatie voor verzorgenden en verpleegkundigen NU91 steunt het voorgestelde zorgakkoord van het kabinet niet. Volgens NU'91 is er in het zogeheten Integraal Zorgakkoord (IZA) te weinig financiële ruimte om de lonen in de zorg te kunnen verhogen en wordt de werkdruk voor zorgprofessionals niet verlicht.
Lees verder