Doorgaan naar hoofdcontent

'Huishoudens zien voorschotten energie oplopen'

'Huishoudens zien voorschotten energie oplopen'
Het gemiddelde voorschotbedrag voor energie loopt steeds verder op. Dat blijkt uit een analyse van ING. Vorige maand betaalden bijna zes op de tien huishoudens een hoger voorschotbedrag dan in dezelfde maand vorig jaar. Begin dit jaar was dat nog minder dan de helft.
Lees verder

Bondgenoten geven Poetin wel steun, maar geen wapens
De Russische president Vladimir Poetin en de Chinese president Xi Jinping hebben elkaar getroffen tijdens een top van de Euraziatische Shanghai-Samenwerkingsorganisatie (SCO) in Oezbekistan. En hoewel het klinkt als een ver-van-mijn-bed-show, moet het belang van die tweedaagse top niet onderschat worden volgens buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.
Lees verder

Kamer voert druk op bij Jetten om aanpak energieprijzen
De Kamer eist dat minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie met een oplossing komt voor de energiecrisis. In het debat over de gasmarkt wordt hij overspoeld met plannen en proefballonnen.
Lees verder

Hoger minimumloon maakt slachtoffers: honderdduizenden verliezen recht op WIA-uitkering
De verhoging van het minimumloon pakt slecht uit voor mensen die minder dan modaal verdienen. Veel van hen hebben straks geen recht meer op een uitkering bij arbeidsongeschiktheid, zo blijkt uit cijfers die BNR opvroeg.
Lees verder

Onderzoek mondkapjesdeal Van Lienden openbaar
Het langverwachte onderzoek naar de mondkapjesdeal tussen de overheid en het bedrijf van Sywert van Lienden wordt openbaar. Verantwoordelijk minister Conny Helder (Medische Zorg) kreeg het document woensdag op haar bureau en zei van plan te zijn het nog voor het weekend naar de Kamer te sturen. Het onderzoek moet uitwijzen hoe de grote order tot stand is gekomen.
Lees verder

Liveblog | Oekraïne vindt massagraf, nieuwe steun VS
Het is dag 204 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan.
Lees verder

'Renteverhoging vergroot risico op recessie'
Het risico op een wereldwijde recessie groeit nu de inflatie hoog blijft. Centrale banken moeten door de aanhoudend sterke prijsstijgingen de rente mogelijk verder verhogen wat de economische groei raakt, schrijft de Wereldbank in een nieuw rapport.
Lees verder

Hoe pervers is ons financiële stelsel?
Een Zuidasser schuift ongestoord met de miljoenen van zijn Russische broodheer en verdient daar een fortuin mee, een bijstandsmoeder wordt op de uitkering gekort omdat haar moeder haar wekelijks een tas boodschappen brengt. 'Dan ben je als land de weg kwijt', zegt consultant Simon Lelieveldt. 'Onrechtvaardigheid is inherent aan het ontwerp van ons financiële stelsel', meent hoogleraar Financiële Markten Arnoud Boot van de UvA.
Lees verder

'Problemen rond mentale gezondheid niet serieus genomen'
Jongeren hebben het idee dat volwassenen hun problemen over mentale gezondheid niet serieus (genoeg) nemen. Het wordt onderschat en krijgt geen prioriteit. Dat schrijven jongeren in het UNICEF-jongerenadvies 2022, dat deze vrijdag op Jongeren Prinsjesdag wordt overhandigd aan Tweede Kamerleden.
Lees verder

Collegevorming in Nederlandse gemeenten breekt traagterecord
De formatie van nieuwe gemeentebesturen duurde dit jaar langer dan ooit. Enkhuizen had het oude record, dat wordt zeker gebroken, meldt de Volkskrant. In Den Haag duurde het zes maanden voordat vijf dezelfde partijen een nieuw college konden vormen. Vrijdag wordt het eindelijk gepresenteerd.
Lees verder

'Meer gas uit Groningen is onveilig en niets op'
Het klinkt als een makkelijke oplossing: de energieprijzen verlagen door de gaskraan in Groningen wat verder open te draaien. Hoe langer de energiecrisis duurt, hoe vaker de roep om meer Groninger gas klinkt. Alleen: de argumenten kloppen niet, meldt Follow the Money na een analyse. De discussie gaat voorbij aan het grootste probleem: 'Het is nu al onveilig in Groningen.'
Lees verder

'Poetin heeft Erdogan meer nodig dan andersom'
De Russische president Poetin en zijn Turkse collega Erdogan ontmoeten elkaar vandaag in Oezbekistan. Officieel gaat het over handel, maar de oorlog in Oekraïne en oplopende conflicten in andere voormalige Sovjet-staten spelen ook een belangrijke rol. 'Poetin heeft Erdogan meer nodig dan andersom.'
Lees verder