Doorgaan naar hoofdcontent

Haven Rotterdam waarschuwt voor afhankelijkheid Amerikaanse techsector

Haven Rotterdam waarschuwt voor afhankelijkheid Amerikaanse techsector
De Haven van Rotterdam vindt dat de vitale processen in Nederland te afhankelijk zijn van Amerikaanse cloudproviders. 'Meer dan in andere landen is er in Nederland een sterke afhankelijkheid van technologie en buitenlandse leveranciers, wat voor risicos zorgt met betrekking tot leveringszekerheid en continuïteit', zo schrijft de haven in een position paper. Volgende week wordt in de Tweede Kamer gesproken over dit onderwerp gesproken.
Lees verder

Accijnsverlaging Duitsland voorbij: 'Nederlanders zijn nog gauw gaan tanken'
Nederlanders probeerden deze week nog gauw te profiteren van de lagere brandstofprijzen in Duitsland, zo meldt de Belangenvereniging Tankstations (BETA). Sinds vannacht is de Duitse accijnsverlaging afgelopen, waardoor de brandstofprijzen vergelijkbaar zijn met die aan de pomp in Nederland.
Lees verder

Gestrand schip bij Gibraltar lekt zware stookolie
Het vrachtschip dat onderweg was naar Vlissingen, maar door een aanvaring met een lng-tanker bij Gibraltar deels zonk, lekt zware stookolie. Een kleine hoeveelheid is ondanks een drijvende barrière in open zee terechtgekomen. Een sleepboot en een schip van de havenautoriteit van Gibraltar zijn bezig de olie op te vangen, melden de autoriteiten in het Britse overzeese gebiedsdeel in Zuid-Spanje.
Lees verder

Johnson voorziet positieve uitkomst van oorlog in Oekraïne
De Britse premier Boris Johnson heeft gezegd dat het verminderen van de afhankelijkheid van Russische energie, een goed resultaat zou zijn van de oorlog in Oekraïne. 'Van deze catastrofe kan denk ik dat iets goeds komen, in de zin dat Europa onafhankelijk kan worden van Russische brandstoffen.'
Lees verder

Medicijnwaakhond keurt nieuwe coronavaccins Pfizer en Moderna goed
De nieuwe coronavaccins van Pfizer en Moderna zijn goedgekeurd door de Europese medicijnwaakhond EMA. De nieuwe vaccins zijn ontwikkeld om betere bescherming te bieden tegen de omikronvariant van het coronavirus.
Lees verder

NS-personeel gaat wéér staken, kondigen vakbonden aan
De vakbonden die het spoorpersoneel van de Nederlandse Spoorwegen (NS) vertegenwoordigen gaan nieuwe stakingen organiseren. Dat melden ze in een brief aan hun leden. 'Jullie stoppen pas met actievoeren, zodra er een goede cao ligt', zo melden de vakbonden FNV Spoor, VVMC en CNV Vakmensen.
Lees verder

Duitsland al bezig met vullen gasopslag voor winter volgend jaar
Om minder afhankelijk te worden van Russisch aardgas, wil Duitsland een vijfde drijvende terminal voor vloeibaar aardgas aanleggen. Dat meldt het Duitse ministerie van Economische Zaken. Rusland is de gasleveringen aan Duitsland via de belangrijke pijpleiding Nord Stream 1 steeds verder aan het afknijpen.
Lees verder

Twitter test eindelijk felbegeerde bewerkfunctie
Na jarenlange verzoeken van Twitteraars test social platform Twitter de mogelijkheid om tweets te bewerken. Tot nu toe was het niet mogelijk om berichten op het sociale medium aan te passen nadat ze waren geplaatst. Tikfouten of ongelukkige formuleringen kunnen dankzij de functie binnen een half uur na publicatie van een tweet aangepast worden, zo schrijft het techbedrijf op zijn eigen blog.
Lees verder

Geld vierde tranche STAP-subsidie ook snel verdeeld
Ook het geld van de vierde tranche van de STAP-subsidieregeling voor mensen die een opleiding willen volgen was donderdag snel verdeeld. Volgens uitkeringsinstantie UWV, die de aanvragen afhandelt, was het beschikbare budget iets meer dan twee uur na de opening van het loket op.
Lees verder

Sjoerdsma (D66): Rutte moet 'Churchilliaans leiderschap' tonen in oorlog Oekraïne
D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma is bang dat het draagvlak voor Oekraïne in de oorlog tegen Rusland minder wordt, vanwege de economische malaise die het veroorzaakt. 'Het is van groot belang om het draagvlak te behouden, ook al kost het ons ook iets.' Hij hoopt dat Mark Rutte het draagvlak verhoogt en eist 'Churchilliaans leiderschap' van de premier, zegt het Kamerlid in het BNR-programma De Wereld.
Lees verder

Topman Russische Lukoil op mysterieuze wijze overleden
De topman van het grootste private oliebedrijf van Rusland, Lukoil, is overleden. De Russische ondernemer Ravil Maganov (67) zou omgekomen zijn na een val uit een ziekenhuisraam. Onduidelijk is of hij zelf uit het raam sprong, dat er opzet in het spel was of dat het om een mogelijk ongeluk ging. Het Russische staatspersbureau Tass stelt dat Maganov zelfmoord heeft gepleegd, maar daar worden door andere media vraagtekens bij gezet.
Lees verder

Verhagen negeerde aardbevingen, 'onbegrijpelijk en slecht'
Oud-minister van Economische Zaken Maxime Verhagen noemt het onbegrijpelijk en slecht dat hij niet zelf naar Groningen is gegaan, na de zware aardbeving in Huizinge. Dat zegt de voormalig CDA-voorman tijdens de parlementaire enquête Aardgaswinning Groningen.
Lees verder