Doorgaan naar hoofdcontent

Brussel neemt drastische maatregelen op energiemarkt

Brussel neemt drastische maatregelen op energiemarkt
Brussel neemt drastische maatregelen op de energiemarkt. De Europese Commissie zet een prijsplafond op Russisch gas. Daarnaast moet het energieverbruik in de EU verplicht omlaag en komt er een limiet op de inkomsten van energiebedrijven. 'Het is tijd dat de energiebedrijven hun solidariteit tonen', zei Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie.
Lees verder

Nederlander gebruikt in 2030 bijna twee keer zoveel stroom
in 2030 gebruikt Nederland bijna twee keer zoveel stroom ten opzichte van 2019, verwacht voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) Olaf van der Gaag. Hij waarschuwt in de Tweede Kamer voor de enorme uitdagingen voor de stroommarkt. 'We moeten alles uit de kast halen om aan die vraag te kunnen voldoen.'
Lees verder

Bonden gaan praten met NS; staking legt NS compleet plat
De vakbonden willen opnieuw met de Nederlandse Spoorwegen (NS) onderhandelen over een nieuw cao, waar de NS dinsdag een voorstel voor deed. Toch zullen de aangekondigde stakingen op het spoor doorgaan, zo verwachten de vakbonden VVMC, FNV en CNV. Het is namelijk nog niet duidelijk of de hervatte cao-gesprekken ook tot een goed resultaat leiden, redeneren ze.
Lees verder

TNO: geen zorgen om gastekort, wel om betaalbaarheid
Zorgen over een tekort aan gas zullen er niet zijn, maar de grote vraag is of energie nog wel betaalbaar blijft. Dat zegt René Peters, directeur gastechnologie bij TNO. Doordat de Nederlandse gasopslagen voor 80 procent gevuld zijn 'zijn we wel voorzien qua leveringszekerheid', denkt de deskundige. Wel zet hij vraagtekens bij de kosten voor gezinnen omdat mensen 'hun rekening zien verdubbelen of meer'.
Lees verder

De Jonge wil bouw flexwoningen versnellen
Het Rijk versnelt de bouw van flexwoningen om mensen die met spoed een woning zoeken onderdak te kunnen geven. Hugo de Jonge, minister van Volkshuisvesting, laat daarom het Rijksvastgoedbedrijf een aanbesteding starten voor de aanschaf van tweeduizend flexwoningen.
Lees verder

Erdogan steunt Poetin: 'Westen provoceert Rusland'
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan beschuldigt het Westen van 'provocaties' tegen Rusland, onder meer door wapens te leveren aan Oekraïne. Daardoor is Rusland volgens Erdogan 'gedwongen' de energielevering aan Europa te verminderen.
Lees verder

LTO teleurgesteld: 'Mogelijkheden voor boeren worden minder'
De uitspraak van de Raad van State is een 'extra klap in het gezicht van boeren', vindt boerenorganisatie LTO Nederland. 'Dit is een tegenslag', zegt Trienske Elshof portefeuillehouder Platteland & Omgeving van LTO.
Lees verder

Gas- en olieprijzen dalen door recessievrees
De prijs van een vat Brentolie is woensdag voor het eerst sinds begin februari tot onder de 90 dollar gedaald. Doordat de vrees voor een recessie alsmaar groter wordt en de vraag daardoor afneemt, daalt de prijs.
Lees verder

Bitcoin op laagste punt dit jaar
De waarde van de bitcoin ligt tegen het laagste punt van het jaar met een bedrag van 18.890 dollar, daarbij verloor de grootste cryptomunt vandaag ongeveer vijf procent ten opzichte van één dag geleden. Deze daling zorgt ervoor dat de marktwaarde van de algehele cryptosector onder de 1 biljoen dollar zakt. Bert Slagter van lekker Cryptisch geeft aan dat de cryptosector 'duidelijk in een bear market' zit.
Lees verder

'Betrek burgers bij kernenergie'
De regering moet de bevolking meer betrekken bij het kernenergievraagstuk. Den Haag wil inzetten op kernenergie, daarvoor zouden twee kerncentrales gebouwd moeten worden. De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) raadt daarom de regering aan om daar een open debat over te voeren.
Lees verder

'Mr Bitcoin' mogelijk betrokken bij gevangenenruil Rusland
De advocaat van de Russische Alexander 'Mr Bitcoin' Vinnik heeft aan het Kremlin gevraagd zijn cliënt te betrekken bij de onderhandelingen over een deal met de Amerikaanse regering, meldt CNN. Washington D.C. en Moskou zijn al langer in gesprek over een mogelijke uitwisseling van meerdere Amerikaanse en Russische gevangenen.
Lees verder

'Nederland kan 30 procent aardolie besparen in verkeer'
Het aardolieverbruik door verkeer op Nederlandse wegen kan de komende jaren tot wel 30 procent omlaag. Dat percentage kan gehaald worden met verschillende maatregelen, zoals het fiscaal aantrekkelijk maken van thuiswerken en stimulering van het gebruik van openbaar vervoer en fiets. Dat zegt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).
Lees verder