woensdag 14 september 2022

Boete voor Google valt lager uit

Boete voor Google valt lager uit
Google heeft terecht een miljardenboete van de Europese Commissie gekregen. Het Amerikaanse techbedrijf maakte zich inderdaad schuldig aan het wegdrukken van concurrenten op Android-telefoons en andere apparaten, vindt de Europese rechter. De boete wordt wel iets verlaagd, van 4.340 miljoen naar 4.125 miljoen euro.
Lees verder

'Rusland beïnvloedt buitenlandse politici'
Rusland heeft sinds 2014 meer dan 300 miljoen dollar uitgegeven om in het geheim politici in zeker 24 landen te beïnvloeden. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op basis van een geheime evaluatie van Amerikaanse inlichtingendiensten. Volgens een hooggeplaatste Witte Huis-functionaris, die anoniem wil blijven, gaat het om het 'topje van de ijsberg'.
Lees verder

Jumbo-topman Van Eerd zit vast vanwege witwasonderzoek
Jumbo-topman Frits van Eerd is opgepakt en heeft de nacht doorgebracht in de cel, zo meldt het FD op basis van bronnen. Gisteren werd de villa van Van Eerd al doorzocht door de FIOD, vanwege een grootschalig witwasonderzoek waarbij nog acht andere personen zijn opgepakt.
Lees verder

NAM klaar om Gronings gas te pompen
'Groningen aanzetten, wij houden er zeker rekening mee.' Dat zegt NAM-topman Johan Atema in BNR's Big Five. Volgens Atema heeft de staatssecretaris de NAM opdracht gegeven om de komende 12 maanden stand-by te staan. Als er een instructie komt, dan is de NAM 'er klaar voor', zegt de topman. 'Als het zou moeten kunnen we ongeveer 30 miljard kuub per jaar oppompen.'
Lees verder

Duitse chemiesector snijdt in productie door hoge energieprijzen
In verband met de hoge energieprijzen schroeven honderden bedrijven in de chemische- en farmaceutische sector in Duitsland de productie terug. De Duitse Vereniging voor de Chemische Industrie (VCI), waar ook de grote Duitse chemieproducent BASF lid van is, verwacht dat de productie in de sector dit jaar met 5,5 procent zal krimpen.
Lees verder

Tadzjikistan en Kirgizië weer slaags
Grenswachten van de Centraal-Aziatische republieken Kirgizië en Tadzjikistan met elkaar slaags geraakt. Dat meldt het persbureau RIA Novosti. Bij de beschietingen over en weer zouden doden en gewonden zijn gevallen. Beide landen beschuldigen elkaar ervan de vijandelijkheden te zijn begonnen. In juni hadden beide landen het ook al met elkaar aan de stok.
Lees verder

Dutch Podcast Awards: vanaf 19 september
De Dutch Podcast Awards komen er weer aan. Vanaf maandag 19 september kan iedereen z'n favoriete podcasts nomineren via podcastawards.nl. Het aantal categorieën is deze editie flink uitgebreid. De finale vindt plaats op 14 november bij Beeld & Geluid in Hilversum.
Lees verder

Ministerie vindt dat cao supermarkten ook voor onlinesupers geldt
Het ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid heeft bepaald dat medewerkers van onlinesupermarkten voortaan onder dezelfde cao vallen als dat van de stenen equivalenten. Tot vreugde van vakbond FNV, omdat de wijziging zou betekenen dat bedrijven als Picnic en de vele flitsbezorgers die ons land rijk is de cao zouden moeten naleven.
Lees verder

Europa zint op verbod producten uit dwangarbeid
De Europese Commissie gaat middels dwangarbeid geproduceerde goederen weren. De Commissie mikt daarbij niet alleen expliciet op T-shirts die in China door onderdrukte Oeigoeren zijn gemaakt, maar wil álle onder dwang gemaakte goederen van buiten én binnen de Europese Unie weren.
Lees verder

Bezoekersaantallen Schiphol nog niet op oude niveau
Schiphol kreeg vorige maand 5,3 miljoen reizigers over de vloer. Dat betekende een forse stijging ten opzichte van de maanden augustus in coronatijd, maar wel een daling in vergelijking met de periode voor de pandemie.
Lees verder

Amerikaanse producenten blij van lagere brandstofprijzen
Producenten in de VS merken de impact van de lagere brandstofprijzen. Zo viel in augustus voor de tweede maand op rij de prijsstijging voor producten lager uit in vergelijking met een maand eerder. Desalniettemin zijn de kosten die bedrijven moeten maken voor de inkoop van materialen, grondstoffen en andere zaken nog altijd hoog.
Lees verder

Timmermans: Nederland moet snel beginnen met innen gasoverwinsten
Eurocommissaris Frans Timmermans vindt dat Nederland snel moet beginnen met het overhevelen van overwinsten van energiebedrijven naar burgers en bedrijven die zuchten onder hun energierekening. Dat kan simpel en vlug, stelt hij bij de presentatie van de plannen voor het afromen van die winsten.
Lees verder