Doorgaan naar hoofdcontent

74 schademeldingen na beving bij Uithuizen, 8 in effectgebied

74 schademeldingen na beving bij Uithuizen, 8 in effectgebied
Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft vrijdagochtend 74 schademeldingen gekregen vanwege de aardbeving met een kracht van 2.3 bij Uithuizen in de nacht van donderdag op vrijdag. Acht schademeldingen komen uit het zogenoemde effectgebied, het gebied rond het epicentrum van de beving.
Lees verder

Oud-minister Kamp: 'Ik wist niet dat de winning omlaag kon'
Oud-minister Henk Kamp zegt in zijn verhoor door de parlementaire enquêtecommissie dat hij niet wist dat de gaswinning in 2013 omlaag kon. Gashandelaar GasTerra had becijferd dat de leveringszekerheid niet in gevaar zou komen als de winning verlaagd zou worden. Ook het ministerie van Kamp, Economische Zaken, wist hiervan, bleek uit eerdere verhoren. Kamp zelf zegt dat hij er geen weet van had.
Lees verder

ECB bezorgd over reserves van banken in de eurozone
De Europese Centrale Bank (ECB) wil van banken in de eurozone weten in hoeverre ze zijn voorbereid op een verdere verslechtering van de energiecrisis in Europa. Zo is er aan bankdirecteuren gevraagd om de impact te onderzoeken voor het bedrijf als Rusland de gaskraan naar Europa volledig dichtdraait, dit melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.
Lees verder

CDA-Kamerlid: 'Het kabinet heeft onvoldoende een plan voor een eventuele gascrisis'
Nederland is niet goed genoeg voorbereid op een eventuele gascrisis, zo stelt CDA-Kamerlid Henri Bontenbal in BNR's The Friday Move. 'Energieleveranciers moeten hun boeken opengooien voor de ACM.'
Lees verder

Adriaansens: 'Verduurzaming is de oplossing voor de energiecrisis
MKB-Nederland maakt zich ernstig zorgen over de hoge energierekening en de plannen voor Prinsjesdag. Ze zijn bang dat veel kleine ondernemers die veel stroom gebruiken de rekening niet meer kunnen betalen en failliet gaan. Minister Adriaansens van Economische zaken en Klimaat vindt het belangrijk dat er naar de problemen van deze ondernemers wordt gekeken, maar wil wel wachten tot het Prinsjesdagpakket er ligt.
Lees verder

Liveblog | Baerbock brengt onaangekondigd bezoek aan Kiev, Oekraïners rukken op
In een rap tempo naderen we 200 dagen oorlog in Oekraïne. Vandaag is het nog dag 199, en je mist niets in ons liveblog.
Lees verder

Brussels Airport deze zomer op 81 procent van niveau voor crisis
De Belgische luchthaven Brussels Airport heeft deze zomer 4,4 miljoen reizigers verwerkt. Daarmee zat de luchthaven in de maanden juli en augustus op een niveau van 81 procent in vergelijking met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie. De Belgische luchthaven verwelkomde onder andere meer Nederlandse reizigers, wat vermoedelijk te maken heeft met de problemen op Schiphol waardoor reizigers en reisbedrijven naar alternatieven zochten.
Lees verder

Zoon: Mladic ernstig ziek opgenomen in Haags ziekenhuis
Het gaat niet goed met de voormalig bevelhebber van het Bosnisch-Servische leger Ratko Mladic. Hij is ernstig ziek opgenomen in het gevangenisziekenhuis in Den Haag, zegt zijn zoon Darko tegen het Russische persbureau Tass.
Lees verder

Fitch: Nederland nog steeds allerhoogste kredietwaardigheid
Kredietbeoordelaar Fitch laat zijn beoordeling voor de Nederlandse kredietwaardigheid op het allerhoogste AAA-niveau staan. Dat meldde het bureau in zijn halfjaarlijkse beoordeling van de Nederlandse kredietwaardigheidsstatus. Ook bij de twee grote ratingbureaus Standard & Poor's (S&P) en Moody's heeft Nederland de topstatus.
Lees verder

3300 aanvragen voor STAP-opleidingsbudget afgewezen
In de laatste ronde van de STAP-subsidieregeling zijn ruim 3300 aanvragen niet toegekend omdat de opleiding niet voldoet aan de voorwaarden. In de vierde tranche van de regeling werden 44.000 aanvragen ingediend. Bij 1500 aanvragen wordt nog getoetst of deze al dan niet toegekend zal worden. Daarover moet binnen een paar weken duidelijkheid zijn.
Lees verder

Hoogleraar: meer onderzoek naar PFAS is noodzakelijk
Het is belangrijk dat Nederland meer onderzoek doet naar de verspreiding van schadelijke PFAS-stoffen en het effect daarvan op mensen, vindt hoogleraar toxicologie Majorie van Duursen van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. 'We weten nu niet zo goed wat er wordt aangetroffen in het lichaam van mensen. Dit zou echt voor langere tijd en over het hele land gemeten moeten worden.'
Lees verder

Patiëntenfederatie Nederland stemt in met zorgakkoord
Ook Patiëntenfederatie Nederland gaat akkoord met het Integraal Zorgakkoord. 'Als we niets doen, loopt de zorg helemaal vast', zegt directeur Dianda Veldman. Patiënten zullen op termijn baat hebben bij het akkoord, denkt de club, maar 'veel komt wel aan op de uiteindelijke invulling'.
Lees verder