Doorgaan naar hoofdcontent

Poetin zinspeelt op wraak bij oorlogsjubileum

Poetin zinspeelt op wraak bij oorlogsjubileum
Het wrange halfjarige jubileum van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne valt samen met de onafhankelijkheidsdag van Oekraïne. De kans is groot dat Rusland deze dag aanpakt om de aanvallen op het land te intensiveren. 'De angst in Kiev is groot', zegt verslaggever Geert Jan Hahn.
Lees verder

Duitsland zet in op Canada om energiecrisis af te wenden
Canada heeft de ambitie om wereldspeler op het gebied van groene waterstof worden en de Duitse industrie klopt nu al aan om een belangrijke afnemer te worden. Nu Duitsland niet meer op grote schaal goedkope energie uit Rusland kan importeren, zoekt het dringend nieuwe energiepartners. Bondskanselier Olaf Scholz en minister van Economische Zaken Robert Habeck zijn drie dagen in Canada om onder meer waterstofdeals te sluiten.
Lees verder

Qatar ontwijkt miljoenen belastinggeld via Nederland
Via Nederlandse brievenbusfirma's weet Qatar tientallen miljoenen euro's aan belastinggeld te ontwijken in Indonesië, Spanje en Polen. De Nederlandse fiscus verdient helemaal niks aan de dubieuze belastingconstructie.
Lees verder

Ambassade Kiev treft geen voorbereidingen op Russische aanvallen
De Nederlandse ambassade in Kiev blijft open, ondanks angst voor Russische aanvallen op de onafhankelijkheidsdag van Oekraïne. Tegenover BNR bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken dat de ambassade in Kiev gewoon open blijft. Ook wordt er verder geen boodschap afgegeven aan Nederlanders in Oekraïne. 'Het reisadvies blijft leidend.'
Lees verder

CDA houdt voet bij stuk in debat, wacht bevindingen Remkes af
Voor het CDA is de deadline van 2030 om de stikstofuitstoot te halveren 'niet heilig'. Dat bevestigde fractievoorzitter Pieter Heerma tijdens het debat over de uitlatingen die zijn partijleider Wopke Hoekstra afgelopen vrijdag in het AD deed. Het CDA wil niet het regeerakkoord openbreken, maar wil eerst de gesprekken van bemiddelaar Johan Remkes met de sector afwachten.
Lees verder

NS blijft verlies lijden; tot 15 procent minder treinen in 2023
De Nederlandse Spoorwegen blijven verlieslatend, blijkt uit de halfjaarcijfers van de vervoerder. Het spoorbedrijf leed een verlies van 225 miljoen euro in de eerste zes maanden van dit jaar. De overheidssteun die het concern kreeg is niet meegenomen in deze cijfers.
Lees verder

Hongarije doet laatste poging om EU-subsidies te redden
Hongarije biedt de EU meer dan tien wetswijzigingen aan om zo de rechtsstaat te verbeteren. De EU eist van het land verbetering op dat gebied, anders krijgt Hongarije te maken strafmaatregelen, zoals een subsidiestop vanuit de EU.
Lees verder

Extra beperkingen voor scheepvaart nog niet nodig
Rijkswaterstaat en de waterschappen proberen extra beperkingen voor de scheepvaart door de extreem lage waterstanden uit te stellen. Het helpt dat de Rijn bij Lobith rond het weekeinde een kleine piekafvoer zal hebben doordat het begin deze week hard heeft geregend in Zwitserland. De waterbeheerders proberen het kleine beetje extra water vast te houden zodat maatregelen als eenrichtingsverkeer op de IJssel en afsluiting van sluiscomplexen nog niet nodig zijn, staat in de droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW).
Lees verder

Lage lonen trekken Apple naar India
Door de iPhone 14 deels in India te gaan produceren, hoopt Apple de productie van de smartphone op te voeren. Tot nu toe vond de productie hoofdzakelijk plaats vanuit China, maar door sancties op het land door de Verenigde Staten zoekt Apple nu naar alternatieven.
Lees verder

'Grensoverschrijdend gedrag pak je niet aan met commissies'
Onderzoeken, commissies en werkgroepen lossen grensoverschrijdend gedrag in het bedrijfsleven niet op, vinden deskundigen. 'Het oprichten van commissies, daar zie ik het antwoord niet in, het moet veel meer binnen organisaties zelf op de agenda gezet worden', zeggen Rob van Eijbergen, hoogleraar Integriteit aan de Vrije Universiteit en Winnie Sorgdrager, voormalig voorzitter van de Raad voor Cultuur.
Lees verder

Hoekstra: ik sta zowel achter regeerakkoord als interview
Minister en CDA-leider Wopke Hoekstra zegt zowel achter het kabinetsbeleid te staan, als het interview waarin hij afwijkt van het kabinetsbeleid. Specifiek gaat het om de uitspraak dat '2030 niet heilig is', als deadline om de stikstofdoelen te halen.
Lees verder

Wat je kan verwachten van de NS-staking
Vanaf woensdag gaat het NS-personeel door het hele land in etappes staken. Dit is wat je ervan kan verwachten.
Lees verder