Doorgaan naar hoofdcontent

Onderzoek: weinig kans dat luchtvaart doel nul CO2-uitstoot haalt

Onderzoek: weinig kans dat luchtvaart doel nul CO2-uitstoot haalt
Luchtvaartmaatschappijen maken weinig kans om de milieudoelstelling van nul CO2-uitstoot te halen. Dat schrijven analisten van onderzoeks- en kredietbeoordelingsbureau Scope Ratings in een rapport over de sector. De grootste uitdaging van luchtvaartmaatschappijen is daarbij het vinden van een vervangende vliegtuigbrandstof voor kerosine, die verantwoordelijk is voor de grote CO2-voetafdruk van de sector.
Lees verder

Pfizer koopt maker sikkelcelanemie-medicijn voor 5,4 miljard dollar
Farmaceut Pfizer heeft Global Blood Therapeutics Inc. (GBT) overgenomen voor 5,4 miljard dollar (5,29 miljard euro). Dit bedrijf maakt een medicijn tegen de ziekte sikkelcelanemie.
Lees verder

Hoe groot is de kans op recessie in de VS?
De werkgelegenheid in de VS is in juli met ruim een half miljoen banen toegenomen, veel meer dan verwacht. Eerder was juist gerapporteerd dat de Amerikaanse economie in het eerste en in het tweede kwartaal is gekrompen. Twee kwartalen negatieve groei betekent volgens economen een recessie, maar de stevige groei van de werkgelegenheid duidt op het tegenovergestelde.
Lees verder

Gerhard Schröder mag toch lid blijven van regeringspartij SPD
Oud-bondskanselier Gerhard Schröder blijft lid van de SPD. Dat heeft de Duitse regeringspartij vandaag besloten. De voormalig politicus ligt al tijden onder vuur vanwege zijn vriendschappelijke relatie met Vladimir Poetin. Volgens de arbitragecommissie van het SPD-district Hannover is er geen bewijs dat Schröder partijregels heeft overtreden.
Lees verder

Lage waterstand verergert Duitse energiecrisis
De lage waterstand in de Rijn is slecht nieuws voor de Duitse energiecrisis. Net nu het land meer kolen nodig heeft vanwege een tekort aan gas, wordt de capaciteit van de binnenvaart flink beperkt door de aanhoudende droogte. ABN AMRO voorziet ernstige gevolgen, aangezien meer dan de helft van de kolen die de Duitsers importeren via de Nederlandse binnenvaart wordt aangevoerd. Volgens de bank is circa 10 procent van de Duitse elektriciteitsproductie afhankelijk van deze import.
Lees verder

Klimaatwetenschapper: 'Uitspraken Shell zijn stuitend'
Door de hoge energieprijzen wordt er weer grof geld verdiend met energie, en dat is goed te zien bij ExxonMobil, Chevron, TotalEnergies, BP en Shell. Samen maakten zij afgelopen kwartaal 55 miljard dollar winst. Ook worden oude plannen weer van stal gehaald. Shell zegt namelijk dat 'nieuw aanbod noodzakelijk is'. Een stuitende uitspraak, zo vindt klimaatwetenschapper Han Dolman van de Vrije Universiteit.
Lees verder

Afrikaanse voedselcrisis ligt op de loer ondanks Oekraïense graanschepen
Voor het eerst sinds het internationale graanakkoord heeft een vrachtschip uit Oekraïne zijn eindbestemming bereikt. Afgelopen vrijdag vertrok het schip, met 12 duizend ton graan aan boord. En dat wordt vandaag gelost in een Turkse haven. Maar hoewel er steeds meer schepen met graan uitvaren, dreigt er tóch een voedseltekort.
Lees verder

Rusland laat atoomwaakhond toe tot veroverde kerncentrale
Rusland is bereid een bezoek van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) aan de veroverde Oekraïense kerncentrale Zaporizja toe te staan. Dat meldt het Russische persbureau RIA Novosti. De atoomwaakhond zei al eerder dat ze zich grote zorgen maken om beschietingen op de centrale, en zei een reëel risico te zien op een 'nucleaire catastrofe'.
Lees verder

Remkes praat volgende week met milieuorganisaties
Johan Remkes, die voor het kabinet bemiddelt over het stikstofbeleid, praat volgende week met natuur- en milieuorganisaties. Daarna volgen gesprekken met andere groepen.
Lees verder

Eind deze maand onbemande testvlucht naar maan
Op 29 augustus moet een nieuwe Amerikaans-Europese raket beginnen aan een vlucht naar de maan en terug. Het is de generale repetitie voor bemande vluchten. De laatste keer dat mensen op de maan rondliepen, was in december 1972.
Lees verder

FBI doorzoekt villa Donald Trump
Agenten van de FBI zijn de villa van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump in Palm Beach in de staat Florida binnengevallen. Dat meldt Trump zelf op zijn eigen sociale netwerk Truth Social. 'Mijn prachtige huis, Mar-a-Lago in Palm Beach, wordt op dit moment belegerd, overvallen en bezet door een grote groep FBI-agenten'. Volgens CNN was Trump niet in Florida toen de inval plaatsvond.
Lees verder

Recordomzet voor Specsavers
Opticien- en audicienketen Specsavers heeft het afgelopen jaar in Nederland een recordomzet geboekt. De zaken gaan goed door de groeiende vraag naar brillen, lenzen en hoortoestellen. Desondanks wordt het bedrijf geremd in de uitbreiding van het aantal winkels, omdat Specsavers net als tal van bedrijven in Nederland last heeft van de krappe arbeidsmarkt.
Lees verder