maandag 15 augustus 2022

‘NEDERLAND LOOPT ACHTER MET AANKOOP CORONAPIL’

'NEDERLAND LOOPT ACHTER MET AANKOOP CORONAPIL'
In de meeste West-Europese landen is dit middel al beschikbaar, maar in Nederland nog niet: coronapil Paxlovid van farmaceut Pfizer. Het middel kan voorkomen dat mensen met een verhoogd risico op ziekenhuisopname, ernstig ziek worden. Terwijl het medicijn in buurlanden al wordt voorgeschreven, onderhandelt Nederland nog steeds met Pfizer. Onbegrijpelijk, zeggen experts tegen BNR. Zij vinden het een probleem dat het hier zo lang duurt, en pleiten ervoor dat het middel ook in Nederland snel beschikbaar komt.
Lees verder

Bemiddelaar Remkes praat met natuurorganisaties over stikstof
Johan Remkes, die voor het kabinet bemiddelt over het stikstofbeleid, gaat verder met zijn gesprekken. Hij praat maandag met natuur- en milieuorganisaties. Die willen tegen Remkes zeggen dat het kabinet niets moet veranderen aan de plannen om de uitstoot van stikstof voor 2030 te halveren. Namens het kabinet schuiven waarschijnlijk stikstofminister Christianne van der Wal en klimaatminister Rob Jetten aan.
Lees verder

Studie: meeste bedrijven kunnen hogere kosten amper doorberekenen
De meeste bedrijven in Nederland kunnen de flinke kostenverhogingen van de laatste tijd niet of maar voor een klein deel doorberekenen. Mede daardoor gaat het ondernemersvertrouwen over een breed front omlaag.
Lees verder

Droogte in Nederland: 'Zorgwekkende situatie'
Het is vandaag een stuk koeler dan de afgelopen dagen en er worden ook regenbuien verwacht, maar dat betekent niet direct dat de droogte voorbij is Het is een zorgwekkende situatie', zegt droogte-expert Niko Wanders van de Universiteit Utrecht.
Lees verder

Salman Rushdie aan de beterende hand
Het gaat de goede kant op met de gezondheid van de neergestoken auteur Salman Rushdie. Zijn literair agent liet dat gisteren weten. 'Hij is van de beademing, dus het lange traject naar herstel is begonnen', meldt Andrew Wylie.
Lees verder

Liveblog | Poetin zoekt toenadering tot Noord-Korea
Het is dag 173 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict.
Lees verder

Taliban heersen jaar over Afghanistan
Precies een jaar geleden nam de radicaalislamitische Taliban de macht over in Afghanistan. Ondanks beloftes over bijvoorbeeld vrouwenrechten, lijkt er weinig veranderd en heeft het fundamentalisme de overhand. 'We zijn terug bij de situatie van voor 2001', zegt BNR buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.
Lees verder

Amerikaanse wetshandhavers bedreigd om huiszoeking FBI bij Trump
De FBI en het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid waarschuwen voor een toename van bedreigingen van agenten, rechters en andere wetshandhavers. Sinds de huiszoeking in het huis van voormalig president Trump wemelt het online van de berichten van geweld en bedreigingen, zo blijkt uit een interne memo die CBS News in handen heeft. Er zitten concrete bedreigingen tussen', zegt correspondent Jan Postma.
Lees verder

Agractie roept op tot blokkades
Boerenbeweging Agractie roept zijn achterban op tot nieuwe protestacties. Dat zegt melkveehouder Erik Luiten, een van de kopstukken van Agractie, in een maandag gepubliceerde videoboodschap.
Lees verder

Waterpeil Rijn zakt tot kritiek niveau
Het waterpeil in de Rijn zakt deze week vanwege de extreme droogte waarschijnlijk tot het kritieke niveau van 30 centimeter. Vandaag wordt de 30 centimeter behaald, valt op te maken uit recente data van de Duitse regering. Onder dit niveau is het voor binnenvaartschepen niet meer rendabel om te varen, omdat ze dan veel minder vracht mee kunnen nemen. Toch lijkt het erop dat we een aantal dagen gaan stabiliseren, zegt Leny van Toorenburg van Koninklijke Binnenvaart Nederland.
Lees verder

'We moeten in stikstofgesprekken niet klagen over gestelde doelen'
De gesprekken tussen Johan Remkes en de natuur- en milieuorganisaties zijn vandaag van start gegaan. Remkes bemiddelt voor het kabinet over het stikstofbeleid en zit vandaag om tafel met onder andere Greenpeace, Milieudefensie, Natuurmonumenten en Mobilisation for the Environment.
Lees verder

Hoe Spanje met Europees geld miljoenen huizen gaat verduurzamen
Hoewel gas uit Rusland van minder belang is voor Spanje dan voor andere delen van Europa, probeert ook Madrid met alle macht de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen. De grootste winst kan worden behaald met het verduurzamen van miljoenen woningen. Met hulp van geld uit het Europees herstelfonds, moet dat proces in een stroomversnelling komen.
Lees verder