Doorgaan naar hoofdcontent

Duitse export naar buiten EU daalt

Duitse export naar buiten EU daalt
De Duitse export naar landen buiten de Europese Unie is in juli met 7,6 procent gedaald. Dat meldt het Duitse statistiekbureau Destatis. Het is de eerste afname van de uitvoer buiten de EU na drie opeenvolgende maanden van stijgingen. De daling wijst op een zwak begin van de tweede jaarhelft voor de grootste economie van Europa en de belangrijke handelspartner van Nederland.
Lees verder

Amerikaanse bank Citi verwacht Britse inflatie van meer dan 18 procent
De Britse inflatie zal veel hoger uitkomen dan eerder werd gedacht. Dat voorspelt de Amerikaanse bank Citi. De economen van de bank gaan nu uit van een piek van 18,6 procent in januari. Belangrijkste oorzaken die worden genoemd voor de toename zijn de maximumtarieven voor energie in het Verenigd Koninkrijk die twee keer per jaar omhoog gaan.
Lees verder

Neveninkomsten artsen maken ziekenhuizen gevoelig voor fraude
Ziekenhuizen hebben maar weinig grip op de nevenfuncties en bijverdiensten van hun medisch specialisten. Dat blijkt uit een rondgang van het FD. Experts waarschuwen dat het ziekenhuizen kwetsbaar maakt voor fraude.
Lees verder

'Ongekende ramp' komt op Nederland af
De Tweede Kamer wil dat het Centraal Planbureau (CPB) nog voor Prinsjesdag doorrekent hoe de kosten van het levensonderhoud zich ontwikkelen. Op initiatief van Kamerlid Pieter Omtzigt hebben zeventien fracties hiervoor een verzoek ingediend bij minister van Economische Zaken Micky Adriaansens. Omtzigt vindt dat het kabinet te weinig oog heeft voor de hoge inflatie, volgens hem 'de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog'.
Lees verder

Dalende olieprijs slechts een 'druppel op de gloeiende plaat'
De olieprijzen zijn vanochtend opnieuw gedaald. Dat komt onder andere door het plan van de Verenigde Staten en diverse Europese landen om een nieuwe nucleaire deal te sluiten met Iran.
Lees verder

Van der Wal wil gesprek met Justitie over bedreiging van boeren
Stikstofminister Christianne van der Wal wil met haar collega Yeilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid gaan praten over intimidatie van boeren die een overstap op natuurvriendelijke landbouw overwegen. Dat zei ze maandag na een nieuwe overlegronde onder leiding van bemiddelaar Johan Remkes.
Lees verder

Waarde euro zakt weer iets onder die van dollar
De waarde van de euro zakte vandaag weer iets onder die van de dollar en bereikte het laagste niveau in twee decennia. De euro is al enige tijd aan het zakken ten opzichte van de Amerikaanse munt. Die ontwikkeling hangt samen met de angst voor een recessie in Europa. Ook de hogere rentestand in de Verenigde Staten helpt de dollar vooruit ten opzichte van de euro.
Lees verder

'Kwart automobilisten in de knel door hoge brandstofkosten'
Een kwart van de automobilisten komt financieel in de knel door de nog altijd torenhoge prijzen aan de pomp. Dat blijkt uit een peiling van de ANWB onder leden.
Lees verder

Provinciebestuurders willen meer duidelijkheid over invulling stikstofplannen
Provinciebestuurders willen snel duidelijkheid over de stikstofplannen van het kabinet. De provincies zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de plannen van minister Christianne van der Wal. 'Johan Remkes zei dat niemand van zijn hart een moordkuil heeft gemaakt tijdens het gesprek. Ook Mark Rutte noemde het gesprek goed', zegt politiek verslaggever Leendert Beekman.
Lees verder

China profiteert van goedkope Russische energie
China importeerde sinds de oorlog in Oekraïne meer olie, gas en steenkool van Rusland dan een jaar eerder. En dat vaak tegen een gereduceerd tarief. 'China heeft met Rusland afgesproken dat het land op de import van olie, gas en steenkool 30 procent korting krijgt', zegt China-kenner en maker van BNR's China-podcast John-Boy Vossen.
Lees verder

Wie zit er achter de aanslag op Darja Doegina?
Rusland beschuldigt een Oekraïense geheim agent van de aanslag op de Russische Darja Doegina, journalist en dochter van de ultra-nationalistische filosoof Aleksandr Doegin. Doegina kwam zaterdagavond in de buurt van Moskou om het leven kwam toen de auto waarin zij zat werd opgeblazen. Volgens de Russische veiligheidsdienst FSB zit de Oekraïense Natalya Pavlovna Vovk achter de aanslag, maar ondertussen heeft ook een onbekende Russische groepering de aanslag opgeëist.
Lees verder

Nederland geeft Oekraïne 80 miljoen euro extra hulp
Nederland geeft 80 miljoen euro extra hulp aan Oekraïne. Dat maakten ministers Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Kajsa Ollongren (Defensie) maandag bekend tijdens een bezoek aan Kiev.
Lees verder