maandag 25 juli 2022

Turkije maakt werk van coördinatiecentrum graandeal

Turkije maakt werk van coördinatiecentrum graandeal
Het coördinatieteam van de VN, Oekraïne, Rusland en gastland Turkije voor het uitvoeren van de 'graandeal' komt volgens Turkse media in de campus van de Nationale Defensie-universiteit, circa 7 kilometer ten noorden van het centrum van Istanboel. Het coördinatiecentrum, het 'graanbureau', staat straks onder leiding van een Turkse admiraal. Er zouden in totaal twintig gedelegeerden komen te werken. Een aantal zou al onderweg zijn naar Istanboel.
Lees verder

Paus Franciscus naar Canada voor excuses misstanden katholieke kostscholen
Paus Franciscus is vertrokken voor een reis van bijna een week door Canada, vooral om daar excuses aan te bieden voor de rol van de rooms-katholieke kerk bij de misstanden op internaten voor inheemse kinderen. De paus komt later vandaag aan in Edmonton, de hoofdstad van de westelijke provincie Alberta. Premier Justin Trudeau zal hem daar verwelkomen.
Lees verder

Duitse werkgeversorganisatie: 'snel meer arbeidsmigranten werven'
De Duitse economie heeft snel meer arbeidsmigranten nodig om te voorkomen dat personeelstekorten economische schade gaan aanrichten. Dat heeft Rainer Dulger, de president van de Duitse werkgeversorganisatie BDA, gezegd. Volgens hem moeten de regels voor het aantrekken van arbeidsmigranten snel moeten versoepeld, want anders kan er door ernstige personeelstekorten welvaart verloren gaan in de grootste economie van Europa.
Lees verder

Trump roemt verzet Nederlandse boeren tegen klimaatbeleid
De voormalig Amerikaanse president Donald Trump roemde zaterdag de Nederlandse boeren die zich 'heldhaftig' verzetten tegen het nieuwe stikstofbeleid. 'De regering daar wil de productie van Nederlandse boerderijen enorm verlagen, terwijl er mondiaal een voedseltekort is', zei hij onder meer.
Lees verder

Liveblog | Rusland wil 'regimeverandering' Oekraïne; 183 religieuze plaatsen in Oekraïne verwoest
De oorlog in Oekraïne woedt al 152 dagen en lijkt nog lang niet voorbij te zijn. Volg in dit liveblog de laatste updates over de situatie in Oekraïne en de gevolgen daarvan.
Lees verder

Politie spaart onnodig data van burgers op
De politie houdt van negen miljoen mensen automatisch levensgebeurtenissen als verhuizingen, huwelijken en geboortes bij. Ook slaat ze over al deze mensen privacygevoelige gegevens als nationaliteit, adres en burgerservicenummer op. Over de datahonger leven binnen de organisatie al jarenlang zorgen, blijkt uit een interne memo die in handen is van Trouw. Toch is het systeem nog altijd niet aangepast.
Lees verder

Minder mensen verdronken in 2021, vooral migranten liepen risico
Tachtig mensen in Nederland zijn vorig jaar door verdrinking om het leven gekomen. Dat zijn er 27 minder dan in 2020. In verhouding verdronken vooral veel migranten en kinderen van migranten die in Nederland zijn geboren, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Lees verder

GGD's starten met vaccinaties tegen apenpokken
Nederland begint met het vaccineren tegen apenpokken. De meeste mensen die het virus hebben opgelopen, zijn mannen die seks hebben met mannen. Daarom kunnen mannen met een hoog risico vanaf vandaag een prik krijgen uit voorzorg tegen het apenpokkenvirus. In totaal komen ongeveer 32.000 mensen in Nederland in aanmerking voor de prik.
Lees verder

Huurders steeds vaker naar huurcommissie voor lagere servicekosten
Huurders stappen steeds vaker naar de huurcommissie om lagere servicekosten af te dwingen. In de periode juli 2021 tot nu, deed de Huurcommissie in meer dan duizend zaken uitspraak. Dat is ruim vijf keer zoveel als in dezelfde periode een jaar eerder. In ongeveer driekwart van de zaken trok de huurder aan het langste eind, en werd de verhuurder gedwongen de servicekosten te verlagen, met soms wel vele honderden euro's. Dit blijkt uit een analyse die BNR maakte van Huurcommissie-uitspraken.
Lees verder

CEO Philips: 'Deze zomer is kantelpunt'
Medisch technologiebedrijf Philips heeft minder verkocht in het tweede kwartaal. De onderneming had veel last van de lockdowns in China, maar ook van leveringsproblemen van onderdelen en materialen. De vergelijkbare omzet neemt tot 3 procent toe, verwacht het bedrijf. Eerder was dat tussen de 3 en 5 procent. Het aandeel daalde met 10 procent. 'Het was een moeilijk tweede kwartaal', zegt CEO Frans van Houten.
Lees verder

Vijf technologieën die gaan veranderen hoe wij in de toekomst eten
Aan de hand van vijf mooie reportages onderzoekt verslaggever Jigal Krant deze zomer de toekomst van ons eten. Je kunt alle afleveringen hier nu al beluisteren.
Lees verder

ECB: 'Nog niet klaar met renteverhogingen'
De Europese Centrale Bank is nog niet klaar met forse renteverhogingen in de eurozone na de verrassende grote rentestap vorige week. Dat zegt bestuurslid van de ECB Martins Kazaks in een interview met persbureau Bloomberg. De rente in het eurogebied ging afgelopen donderdag met een half procentpunt omhoog, waarmee een einde kwam aan een periode van negatieve rentes die acht jaar duurde.
Lees verder