Doorgaan naar hoofdcontent

EU start strafprocedures tegen Britten

EU start strafprocedures tegen Britten
De Europese Unie start eens vier strafprocedures tegen het Verenigd Koninkrijk, omdat de Britten volgens haar de afspraken over Noord-Ierland schendt. De stappen kunnen de Britse regering voor de Europese rechter doen belanden en hoge boetes kosten.
Lees verder

Duitsland neemt fors belang in noodlijdend energiebedrijf Uniper
Duitsland neemt een belang van 30 procent in het noodlijdende energiebedrijf Uniper. De Duitse staat betaalt daar ongeveer 267 miljoen euro voor of 1,70 euro per aandeel. Dat is aanzienlijk minder dan de marktwaarde van een aandeel Uniper. De koers van het aandeel noteerde voor de aankondiging rond de 11 euro op de beurs in Frankfurt. Sindsdien is het aandeel weggezakt tot iets meer dan 8 euro.
Lees verder

Omzet Twitter licht gedaald, wel meer gebruikers
De omzet van onlineberichtendienst Twitter is in het tweede kwartaal licht gedaald in vergelijking met een jaar eerder. Het bedrijf wijst daarbij op tegenwind voor de advertentiesector door de afzwakkende economie en de onzekerheid over het overnamebod van Tesla-topman Elon Musk op Twitter. Wel nam het aantal gebruikers toe.
Lees verder

'Rusland plundert staal uit Oekraïne'
Rusland plundert voor 600 miljoen dollar aan staal uit fabrieken en havens in Oekraïne. Dat zegt directeur Yuriy Ryzhenkov van Oekraïens grootste staalbedrijf Metinvest tegen BBC. Metinvest is eigenaar van onder meer de iconische Azovstal-fabriek die het toneel werd van het laatste Oekraïense verzet van de stad Marioepol.
Lees verder

Snap keldert op Wall Street na zwakke resultaten
Snap, het moederbedrijf van de app Snapchat, zag vrijdag ruim een derde aan beurswaarde verdampen op de aandelenbeurzen in New York. Het platform voor video- en fotoberichten leed afgelopen kwartaal veel meer verlies en boekte de zwakste omzetgroei sinds de beursgang in 2017. Veel analisten schroefden hun aanbevelingen voor Snap terug na de teleurstellende resultaten.
Lees verder

VWS maakt stukken Sywert-deal niet openbaar
Het ministerie van VWS maakt de stukken over de Sywert-deal nog niet openbaar. Dat schrijven de ministers Kuipers en Helder aan de Tweede Kamer. Die eiste per direct inzage, maar volgens het ministerie is dat onmogelijk. In de Kamerbrief schrijft VWS er wel met man en macht aan te werken. 'Het is het bekende excuus', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.
Lees verder

Kiev en Moskou sluiten graandeal met Turkije en VN
De export van graan van Oekraïense havens over de Zwarte Zee wordt hervat. Dat hebben Oekraïne en Rusland afgesproken in een akkoord in Istanbul, dat tevens getekend is door de Turkije en de Verenigde Naties. Daarmee wordt de uitvoer ondanks de oorlog gegarandeerd. Dat maakte VN-baas Guterres op vrijdag bekend.
Lees verder

Nederland heeft te weinig installaties voor omzetting lng naar gas
Nederland heeft niet genoeg installaties om vloeibaar gemaakt aardgas (lng) om te zetten naar gas voor huishoudens en voor de industrie als Rusland besluit de gaskraan geheel dicht te draaien. Het wordt dan een koude winter en de Nederlandse economie zal dan zwaar worden getroffen. Dat zegt topman Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam.
Lees verder

Schiphol staat hoog op lijsten met probleemluchthavens van CNN
Schiphol staat hoog op twee ranglijsten van luchthavens met problemen van de Amerikaanse nieuwszender CNN. Als het gaat om de meeste vertragingen deze zomer dan prijkt de naam van Schiphol op de vierde plaats. Daarnaast is het Nederlandse vliegveld in de top 10 te vinden van grote luchthavens met relatief de meeste annuleringen.
Lees verder

'Lula' officieel kandidaat Braziliaanse verkiezingen
De Braziliaanse oud-president Luiz Inacio Lula da Silva is officieel voorgedragen door zijn linkse Arbeiderspartij (PT) om het bij de komende presidentsverkiezingen in oktober op te nemen tegen de extreemrechtse zittende president Jair Bolsonaro. De stemming van de partijafgevaardigden werd al verwacht, Lula zelf was niet aanwezig omdat hij campagne voert in zijn thuisstaat Pernambuco in het verarmde noordoosten van Brazilië. In alle peilingen staat hij aan de leiding tegen Bolsonaro.
Lees verder

Wereldwijd vreugde over graandeal
Wereldwijd is verheugd gereageerd op de overeenkomst die Oekraïne en Rusland vrijdag in Istanbul met Turkije en de Verenigde Naties hebben gesloten, waarmee ze ondanks hun oorlog de uitvoer van graan van Oekraïense havens via de Zwarte Zee garanderen. Tegelijkertijd wordt gewezen op het belang van de daadwerkelijke uitvoering en naleving ervan.
Lees verder

Verboden Toegang | ASML
Plekken in Nederland die verboden zijn voor publiek - en waarvan de gebeurtenissen daar dus een groot raadsel zijn - gaan open voor onze verslaggevers. In de serie Verboden Toegang nemen zij ons mee langs verschillende gesloten plekken door heel het land om een inkijkje te geven in wat daar gebeurt. Vandaag mag Jigal Krant bij hoge uitzondering een kijkje nemen in het Heilige der Heiligen van chipmachinefabrikant ASML.
Lees verder