Doorgaan naar hoofdcontent

De Nieuwsdag | Dat asielzoekers buiten slapen is een politieke keuze

De Nieuwsdag | Dat asielzoekers buiten slapen is een politieke keuze
Asielzoekers in tenten, of zelfs stoelen of banken. Andere slaapplekken krijgen ze niet in Nederland. Maar waarom kan het niet anders? Tijdens het festivalseizoen lukt het immers wel om duizenden mensen fatsoenlijk ergens te laten verblijven. Maar er is een plan, zo stelt directeur Leo Lucassen van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. En daar is hij opgewekt over, zo schreef hij vanochtend in de Volkskrant.
Lees verder

Nederland en Albanië slaan handen ineen voor plan Europese Politieke Gemeenschap
Nederland en Albanië komen begin oktober in Praag met een gezamenlijk voorstel voor het plan-Macron. Dat zegt de Albanese premier Edi Rama in de podcast BNR Perestrojkast.
Lees verder

Verboden Toegang | Verkeercentrum Nederland
Plekken in Nederland die verboden zijn voor publiek - en waarvan de gebeurtenissen daar dus een groot raadsel zijn - gaan open voor onze verslaggevers. In de serie Verboden Toegang nemen zij ons mee langs verschillende gesloten plekken door heel het land om een inkijkje te geven in wat daar gebeurt. Vandaag gaat onze verslaggever Martijn de Rijk naar het Verkeercentrum Nederland.
Lees verder

WHO overlegt over hoogste waarschuwingsniveau apenpokkenvirus
De uitbraak van het apenpokkenvirus wordt misschien uitgeroepen tot een internationaal gevaar voor de volksgezondheid. Die status, in het Engels Public Health Emergency of International Concern, is het hoogste waarschuwingsniveau van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties. Een noodcommissie van die organisatie overlegt donderdag over het verhogen van het alarm.
Lees verder

ANSA: Italiaanse premier Draghi stapt opnieuw op
De Italiaanse premier Mario Draghi heeft opnieuw zijn vertrek aangekondigd. Deze keer omdat drie partijen uit zijn coalitie niet meededen aan een vertrouwensstemming in het parlement, hoewel hij die stemming won. Volgens het Italiaanse persbureau ANSA zal hij donderdagochtend aan het begin van een zitting van het parlement aankondigen dat hij wil aftreden.
Lees verder

Er stroomt weer gas door Nord Stream 1
Rusland heeft de gasleveringen via de Oostzeepijpleiding Nord Stream 1 weer hervat. Dat meldt Nord Stream AG tegen het Duitse persbureau DPA. De belangrijkste gasverbinding naar Europa was tien dagen dicht vanwege onderhoud. De Europese Commissie hield er rekening mee dat Nord Stream 1 ook na het onderhoud dicht zou blijven.
Lees verder

Liveblog | CIA-directeur: ongeveer 15.000 Russen gedood in Oekraïne
Het is dag 147 van de oorlog in Oekraïne. Volg in dit liveblog de laatste updates over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen daarvan.
Lees verder

ECB besluit over eerste renteverhoging sinds 2011
De Europese Centrale Bank (ECB) komt vandaag met een rentebesluit. De verwachting is dat de rente voor het eerst sinds 2011 gaat worden verhoogd, de vraag is alleen nog met hoeveel.
Lees verder

Van Lienden krijgt congé als bestuurder mondkapjesstichting
Sywert van Lienden wordt ontslagen als bestuurder van Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag besloten. Het Openbaar Ministerie vroeg om zijn ontslag, Justitie verdenkt hem ervan hij klanten vanuit de mondkapjesstichting, waarvan hij zei dat deze zonder winstoogmerk werkte, doorgesluisd heeft naar een commerciële bv. Hiermee verdiende hij miljoenen.
Lees verder

CIA-baas: 'China gaat geweld tegen Taiwan gebruiken'
China lijkt vastbesloten om geweld te gaan gebruiken tegen Taiwan. Dat heeft directeur Bill Burns van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA woensdag gezegd tijdens een veiligheidstop in Aspen, Colorado. Volgens Burns heeft China een belangrijke les uit Poetins Oekraïense avontuur getrokken: voor een snelle, beslissende overwinning heb je een militaire overmacht nodig.
Lees verder

Kabinet kiest bewust voor inefficiënte, brede aanpak stikstofprobleem
Het kabinet stelt hardere stikstofeisen aan boeren dan nodig is. Dat schrijft het Financieele Dagblad. Het kabinetsplan treft ruim vijfmaal zoveel boeren als een kostenefficiënte gerichte aanpak en is meer dan twee keer zo duur. Dat blijkt uit interne stukken van het ministerie van Financiën.
Lees verder

Sligro: 'Ruimschoots beter dan de markt'
Groothandelaar Sligro laat in het tweede kwartaal goede cijfers en verder herstel van de coronacrisis zien. Sligro's klanten zoals cafés, restaurants, nachtclubs en pretparken zagen de klantaantallen weer toenemen en daar profiteerde het groothandelsbedrijf van. 'Beide', antwoordt topman Koen Slippens op de vraag of de resultaten dit jaar veel beter zijn of dat het vorige jaar geen goede graadmeter is.
Lees verder