vrijdag 11 december 2020

Shell Nigeria vervuilt milieu opzettelijk

Shell Nigeria vervuilt milieu opzettelijk
Medewerkers van Shell in Nigeria geven opdracht voor het vernielen van oliepijpleidingen voor eigen gewin. Dat meldt Zembla vandaag. De medewerkers zouden vervolgens geld verdienen aan het opruimen van de olie.
Lees verder

'We zitten dicht op een no deal'
De Brexit-onderhandelingen worden met vier dagen verlengd. Dat hebben de Britse premier Boris Johnson en Commissievoorzitter Von der Leyen besloten. 'Ik denk dat we dicht op een no deal zitten', zegt Kati Piri, lid van de PvdA-fractie en Brexit-rapporteur voor het Europees Parlement in BNR De...
Lees verder

EU komt met noodplan
Er is grote twijfel in Brussel over de onderhandelingen met de Britten over een Brexit-akkoord. De Europese Commissie komt vandaag met een noodplan, om te zorgen dat luchtverkeer, wegverkeer en toegang tot de visserij-wateren als nog kunnen worden gewaarborgd.
Lees verder

Uitstel besluit verhuizing Binnenhof
Nog even geduld. Dat is de mededeling van de Tweede Kamer aan het adres van staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken. Eigenlijk zou hij volgende week het laatste debat doen voor het Kerstreces, maar hij hoeft niet te komen praten over de renovatie van het Binnenhof. Het parlement stelt het...
Lees verder

Zondag geen deal? Dan harde Brexit
Als er zondag geen Brexit-akkoord is, dan is een harde Brexit in januari onvermijdelijk. Het Europees Parlement moet de deal ook goedkeuren en daar is na zondag geen tijd meer voor. Dat zegt Kati Piri, Brexit-rapporteur voor het Europees Parlement. Alleen in theorie is het mogelijk dat nog ná 1...
Lees verder

AIVD pakt Russische diplomaten op
Twee Russische diplomaten worden Nederland uitgezet wegens spionage. Dat maakte de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD iets meer dan een uur geleden bekend. De diplomaten spioneerden in de Nederlandse hightech-sector, waar één van hen een groot netwerk had opgebouwd.
Lees verder

DNB-topman Elderson in bestuur ECB
De EU-leiders hebben de Nederlander Frank Elderson benoemd tot directielid van de Europese Centrale Bank (ECB). De 50-jarige directeur van De Nederlandsche Bank (DNB) begint op 15 december aan zijn nieuwe baan in het Duitse Frankfurt.
Lees verder

SP bezorgt Schouten meerderheid stikstofwet
Dankzij de medewerking van de SP is er een meerderheid voor de hard bevochten stikstofwet van minister Schouten die nu een stikstofreductie van 50 procent in 2035 wil realiseren. Dat is meer dan in de vorige stikstofwet die er niet door kwam.
Lees verder

EU-leiders eens over rechtstaattoets, begroting en coronafonds
De EU-leiders hebben overeenstemming bereikt over de rechtstaattoets en daarmee ook over de EU-begroting en het coronaherstelfonds. 'Nu kunnen we beginnen met de wederopbouw van onze economieën', twittert EU-president Charles Michel.
Lees verder

Slat schoont nu ook rivieren
Ocean CleanUp wil de duizend meest vervuilde rivieren ter wereld plasticvrij te maken. Daarvoor werkt de organisatie van Boyan Slat samen met het Finse KoneCranes. 'Een procent van de rivieren veroorzaakt tachtig procent van de vervuiling', zegt oprichter en CEO Boyan Slat van Ocean CleanUp.
Lees verder

Vertrek De Jonge 'op verrassend moment'
Hugo de Jonge ziet af van het lijsttrekkersschap van het CDA. Het lukt hem niet om het leiderschap van de partij te combineren met zijn werk als minister van Volksgezondheid. Dat laat hij weten op Twitter.
Lees verder

Experts: Pfizer-vaccin veilig genoeg voor VS
Het coronavaccin van Pfizer en BioNTech is veilig genoeg om te worden toegediend aan Amerikanen, adviseert een onafhankelijk expertpanel aan de Amerikaanse toezichthouder FDA.
Lees verder