Doorgaan naar hoofdcontent

Van inkomsten uit overig werk naar ondernemer volgens belastingdienst

Van inkomsten uit overig werk naar ondernemer volgens belastingdienst
Beste "higherlevel", Ik ben al wat jaren als bedrijf geregistreerd en heb een KvK nummer, maar vooralsnog ben ik geen ondernemer volgens de belastindienst. Via mijn bedrijf heb ik een contract met één opdrachtgever (al zeker een jaar of 4 en dat blijft voorlopig ook wel zo) waar ik een leuke extra mee verdien. Dit gaat om ong. 20.000 excl. BTW per jaar. Maar omdat ik verder geen moeite doe om opdrachtgevers te vinden, geen reclame maak, de urennorm niet haal (het kost me 1-2 uur per dag, 365 dagen per jaar), etc. heb ik altijd mijn inkomsten uit deze zaak opgegeven als "inkomsten uit overig werk". Nu is het zo dat ik een nieuwe activiteit aan het starten ben, waardoor ik meer uren zal steken in "mijn eigen bedrijf". Hoewel nu nog niet direct inkomsten, verwacht ik uiteraard dat dit wel gaat gebeuren. Maar dit is vanuit een op te richten webshop en eventuele maatwerk aanvragen. Momenteel ben ik druk bezig met kennis en ervaring op te doen. Ik heb ook al een aparte handelsnaam geregistreerd bij de KvK, onder hetzelfde KvK-nummer. Een groot deel van dit werk is overlappend (IT gerelateerd), maar er zit ook een stuk "fysiek (laser) productie werk" bij. De verwachting is dat ik hier (makkelijk) nog 3 uur per dag extra tijd aan kwijt zal zijn. (Inclusief administratie, opzetten website/webshop, etc. zeker in deze begin fase nog wel meer...) Voor deze vraag stel ik het even zo, mijn huidig opdracht voer ik uit als IS. De nieuwe activiteiten zou ik als LS willen uitvoeren. Nu heb ik de "Wanneer bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting?" lijst bekeken. Maakt u winst? Zo ja, hoeveel? Voor IS is dat duidelijk ja. Voor LS vooralsnog niet... Hoe zelfstandig is uw onderneming? Voor IS 100%. Voor LS 100%... Beschikt u over kapitaal? Vanuit IS ja, LS nee (onder het ene KvK nummer dus ja)... Hoeveel tijd steekt u in uw werkzaamheden? Voor IS 1-2 uur per dag. Voor LS naar verwachting 2-3 uur per dag. Wie zijn uw opdrachtgevers? Voor IS dus 1. Voor LS via de webshop (en/of maatwerk, ik wil zelf ook een app schrijven voor gepersonaliseerde producten) Hoe maakt u uw onderneming bekend naar buiten? Voor IS niet. Voor LS gaat dat zeker gebeuren. Loopt u 'ondernemersrisico'? Voor IS eigenlijk niet. Voor LS beperkt, maar je weet het nooit met klanten. Ik bepaal uiteindelijk zelf wat ik nodig heb en of ik het kan betalen (voor ik het verkoop). Bent u aansprakelijk voor de schulden van uw onderneming? Ja, hoewel de kans erg klein is. Een lang verhaal, maar ik vraag mijzelf af (omdat het LS gedeelte nog maar net start): - Kan ik de schakel gaan maken en "als ondernemer" 2023 doorgaan. Of is het nieuwe gedeelte hierbij nog "te onzeker"...? Feit is dat ik voor het productie deel nog wat gereedschap/materiaal zou willen aanschaffen en een aparte werkruimte/-schuur zou willen neerzetten, deze is niet bedoelt als kantoor, maar het daadwerkelijk laseren van producten ga ik niet in mijn huidige "kantoortje" doen aangezien daar nogal wat rook e.d. bij vrij kan komen. (Het "kantoortje van het IS gedeelte" is overigen gewoon een kamertje in mijn huis waar ik verder ook niets mee doe qua belastingen...) Hopelijk kunt u mij wat inzicht geven, aangezien ik door alle informatie online een beetje de weg kwijt raak wat wel kan en wat niet kan. Vriendelijke groet en alvast bedankt voor de (eventuele) informatie.
 
Wil je het laatste nieuws in jouw mailbox ontvangen?
Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.