Doorgaan naar hoofdcontent

'Het rommelt al in de verte voor Rishi Sunak'

BNR
'Het rommelt al in de verte voor Rishi Sunak'
Een week na zijn aantreden als premier van het Verenigd Koninkrijk, is het opvallend rustig rond Rishi Sunak en zijn Conservatieve Partij. Dat is even wennen, zegt correspondent Lia van Bekhoven, die het in de verte wel al hoort rommelen voor de Tories. De lijst met problemen die op een besluit van Sunak ligt te wachten is namelijk erg lang.
Lees verder

Motief voor aanval op Pelosi nog onbekend
Vooralsnog is niet bekend wat de motieven zijn geweest voor de aanval op de echtgenoot van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. 'De gedachten gaan direct uit naar de bestorming van Het Capitool twee jaar geleden, ook toen werd Nancy Pelosi gezocht', zegt Verenigde Staten-correspondent Jan Postma. 'Zo vlak voor de midterm-verkiezingen zijn speculaties hierover wel gevaarlijk.'
Lees verder

'De Nederlandse industrie kan het verbruik van gas fors omlaag brengen'
De Nederlandse industrie kan haar gasverbruik via snel te nemen maatregelen met 16 procent verminderen, ontdekte de milieuorganisatie Natuur en Milieu. Die besparing staat gelijk aan het verbruik van 1,2 miljoen huishoudens.
Lees verder

Onderzoek wijst uit: auto is vaak efficiënter
Zonder auto is het vaak erg lastig om op je werk te komen of bepaalde voorzieningen te bereiken. Zeker buiten de stadscentra ben je met de fiets of het openbaar vervoer vaak veel langer onderweg, hebben onderzoekers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) uitgezocht. 'Mensen met een auto hebben veruit de hoogste bereikbaarheid van voorzieningen en banen, zeker in landelijk gebied maar ook aan de randen van de steden', zegt Jeroen Bastiaanssen, onderzoeker vervoersbeleid bij het PBL.
Lees verder

'Graanprijs stijgt 12 tot 15 euro per ton'
De graanprijs op de termijnmarkt is flink gestegen. Dat komt doordat Rusland heeft besloten de graanexport vanuit Oekraïne via de Zwarte Zee niet meer toe te staan, waarmee de graandeal - die in juli met Rusland werd gesloten om een wereldwijd voedseltekort te voorkomen - van de baan.
Lees verder

Nederlandse gasprijs één van de hoogste van Europa
De Nederlandse gasprijs behoort in de eerste zes maanden van 2022 tot één van de hoogste in Europa, dit blijkt uit cijfers het Europese statistiekbureau Eurostat. Uit de cijfers blijkt dat terwijl het gas duur is, de prijs van elektriciteit juist het hardst daalde van heel Europa. Dit kwam doordat de vorig jaar al aangekondigde steunmaatregelen van de overheid begin dit jaar van kracht werden.
Lees verder

Mogelijk nog meer problemen voor de NS dienstregeling door nieuwe coronagolf
Mocht er een nieuwe coronagolf komen, dan kan die de Nederlandse Spoorwegen nog verder in de problemen brengen. 'Als corona ook ineens heel erg opspeelt, krijgen we door ziekte uitval en dan zitten we ook met problemen', zegt een woordvoerder naar aanleiding van het extra schrappen in de dienstregeling. Dat doet de NS vanwege het aanhoudende personeelstekort.
Lees verder

'Nederland is nog lang niet klaar met de inflatie'
Nederland is nog lang niet klaar met de inflatie, dat denkt macro-econoom Arnoud Boot. Ten opzichte van een jaar geleden is de inflatie in Nederland bijna 17 procent, terwijl er in de eurozone van 11 procent gesproken wordt.
Lees verder

'Voor Nederlandse banken is het dweilen met de kraan open'
Voor Nederlandse banken is het dweilen met de kraan open als het gaat om witwassen, en dat maakt het moeilijk om criminele netwerken in kaart te brengen. 'Op dit moment ziet een bank één transactie, terwijl een beetje crimineel netwerk zo'n vijf banken heeft waar geld heen en weer wordt gestuurd', zegt Medy van der Laan, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken.
Lees verder

FNV en KLM akkoord over cao cabinepersoneel
Vakbond FNV heeft een cao-overeenkomst bereikt met luchtvaartmaatschappij KLM voor het cabinepersoneel. Daarmee krijgen werknemers onder meer een structurele loonsverhoging. Leden van de vakbond moeten nog instemmen met de overeenkomst.
Lees verder

Grote storing treft gebruikers Instagram
Gebruikers van Instagram kunnen niet inloggen op hun account. Het sociale medium bevestigt dat er 'issues' zijn, die uitgezocht worden. Het is niet bekend wanneer de problemen zijn verholpen. Het is ook niet duidelijk hoeveel gebruikers hier last van hebben.
Lees verder

Miljoenen Nederlandse Brexitsteun goedgekeurd door Brussel
Een Nederlands compensatieprogramma voor bedrijven die extra kosten moeten maken door Brexit, krijgt goedkeuring van de Europese Commissie. Vanwege het vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie, moeten bedrijven nieuwe douaneprocedures doorlopen, en dat kost tijd en geld.
Lees verder