woensdag 21 september 2022

Woningbouwplannen lopen spaak door gebrek aan locaties en stikstofproblematiek

Woningbouwplannen lopen spaak door gebrek aan locaties en stikstofproblematiek
Het woningtekort was een belangrijk thema bij het presenteren van de Miljoenennota. Jaarlijks moeten er zon 100.000 woningen bijgebouwd worden om de ergste nood te beteugelen. De bouw moet dus flink aan de bak, maar een gebrek aan bouwlocaties, de krapte op de arbeidsmarkt en het stikstofprobleem werken de ambities tegen.
Lees verder

Liveblog | Kamer debatteert over miljardenplannen, Wilders dient aanklacht in
In de Tweede Kamer zijn de Algemene Politieke Beschouwingen begonnen, waarin het kabinet de miljardenplannen zal moeten verdedigen. Volg dit liveblog voor het laatste nieuws.
Lees verder

EY: werknemers en ondernemers worden meer gelijk getrokken
Het kabinet heeft een aantal fikse aanpassingen in het fiscale veld aangekondigd die het hoofd moeten bieden aan de huidige koopkrachtcrisis. Zo worden het komende jaar voor miljarden aan belastingen verschoven van werkenden naar vermogenden. 'Daardoor wordt de inkomsten- en belastingdruk voor werknemers, zzp'ers en ondernemers met en zonder bv meer gelijk getrokken', zegt Roxana Bos, partner private taks bij advieskantoor EY.
Lees verder

Provincie Utrecht wil banden met Chinese provincie Guangdong verbreken
De provincie Utrecht wil de vriendschapsbanden met de Chinese provincie Guangdong verbreken. Gedeputeerde Staten willen dat onder meer vanwege wat zij 'ernstige mensenrechtenschendingen tegen de Oeigoeren' door China noemen. Banden 'niet langer passend', laat Utrecht woensdag weten.
Lees verder

Iran is er klaar mee, protesten worden feller
In Iran worden protesten tegen het religieuze regime steeds feller en ze breiden zich uit. Sinds de dood van de 22-jarige Mahsa Amini na haar arrestatie door de religieuze politie omdat ze haar hoofddoek niet droeg, demonstreren de Iraniërs. Vrouwen knippen hun haren uit protest en verbranden hun hoofddoeken. Op straat én op social media. De meeste protesten lijken vreedzaam, maar sommige in de Koerdische gebieden van Iran zijn gewelddadig geworden.
Lees verder

Ondernemers maken zich zorgen, maar blijven 'voorzichtig optimistisch'
De ochtend na Prinsjesdag is altijd traditioneel het miljoenenontbijt. Dit gebeurt in verschillende steden. Hier komen kopstukken van ondernemersverenigingen en ondernemers bij elkaar om de plannen voor het kabinet voor komend jaar te bespreken. Onze verslaggever Jigal Krant was bij het miljoenenontbijt in Den Haag. Hier heerste onder de ondernemers vooral 'voorzichtig optimisme'.
Lees verder

Wilders: 'Kabinet pleegt ambtsmisdrijf'
Door bewust geen maatregelen te nemen om te voorkomen dat mensen onder de armoedegrens zakken, heeft het kabinet volgens PVV-leider Geert Wilders een ambtsmisdrijf gepleegd. Hij wil daarom dat de Hoge Raad zich over de kwestie buigt. Dat zei hij vanmorgen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. 'De toon was de eerste twee uur van het debat niet gezellig', zegt politiek verslaggever Leendert Beekman.
Lees verder

'Door toespraak Poetin kan er een streep door de miljoenennota'
Waar het gisteren nog ging om de miljoenennota en het prijsplafond dat miljarden euro's gaat kosten, heeft de toespraak van de Russische president Poetin vanochtend de nodige geopolitieke verschuivingen veroorzaakt; en dat is te merken op de markten, zo ziet Edin Mujagic.
Lees verder

Gasprijs stijgt na toespraak Poetin
De gasprijs is weer flink aan het stijgen na de toespraak van de Russische president Vladimir Poetin. De vrees voor een verdere escalatie van de oorlog in Oekraïne drijft de prijs vanochtend boven de 210 euro per megawattuur gas, terwijl die gisteren nog rond de 195 euro bleef hangen. Zo lijkt er een einde te zijn gekomen aan de dalende trend die vorige week werd ingezet.
Lees verder

FT: grote banken VS dreigen klimaatalliantie VN te verlaten
Verschillende grote Amerikaanse banken dreigen een alliantie te verlaten die wordt geleid door klimaatgezant Mark Carney van de Verenigde Naties. Er zijn zorgen over juridische risico's. Dat meldt zakenkrant Financial Times. Het gaat om banken als JPMorgan Chase, Morgan Stanley en Bank of America.
Lees verder

Brussel geeft groen licht voor investeringen in waterstofproductie
Nederland is één van de dertien EU-landen die van de Europese Commissie mogen investeren in de ontwikkeling van groene waterstof. Ze mogen in totaal 5,2 miljard investeren in de productie en de infrastructuur die daarvoor nodig is. Volgens Eurocommissaris Margrethe Verstager gaat het om 'zeer ambitieuze' projecten.
Lees verder

Bolsonaro waarschuwt Brazilië voor linkse dictatuur
De Braziliaanse president Bolsonaro waarschuwt de Brazilianen dat winst van zijn rivaal Luiz Inácio Lula da Silva zal leiden tot de vervolging van rooms-katholieken. Daarbij verwijst Bolsonaro herhaaldelijk naar het Midden-Amerikaanse Nicaragua waar president Daniel Ortega en de rooms-katholieke kerk op zeer gespannen voet met elkaar staan.
Lees verder