woensdag 7 september 2022

Wie o wie wil Henk Staghouwer opvolgen?

Wie o wie wil Henk Staghouwer opvolgen?
Met het vertrek van minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit komt er een plekje vrij in in het kabinet. Het staat vast dat de nieuwe minister uit de ChristenUnie moet komen, maar animo voor de baan lijkt beperkt, blijkt uit een rondgang van BNR door de Haagse wandelgangen.
Lees verder

Olieprijs zakt naar laagste niveau sinds januari
De prijs van een vat Amerikaanse olie is naar het laagste niveau sinds januari gezakt. Dit komt door zorgen over een afzwakkende wereldeconomie en door de sterke dollar. Deze zet de olieprijzen onder druk omdat olie afgerekend wordt in de Amerikaanse dollar. Eerder dit jaar gingen de olieprijzen juist nog door het dak vanwege de oorlog in Oekraïne.
Lees verder

'Geen crisisplan voor gasloze winter'
Gemeenten en veiligheidsregios zijn niet voorbereid op situaties waarbij deze winter toch het gas opraakt of mensen in nood verkeren omdat ze de energierekeningen niet meer kunnen betalen, meldt de Stentor. Ondertussen zijn de zorgen bij hulpverleners en deskundigen groot. Steeds meer mensen kunnen het gas dat er misschien wél is, helemaal niet betalen.
Lees verder

Zaporizja: nucleaire ramp in de maak?
De zorgen over de situatie bij de kerncentrale van Zaporizja nemen toe. Zowel president Zelenski als het Internationale Atoomagentschap dringen aan op demilitarisering van de centrale. 'Er hoeft maar iets te gebeuren en het is echt een grote nucleaire ramp', zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.
Lees verder

Gasopslagen voor 80 procent gevuld
De Nederlandse gasopslagen zijn gemiddeld voor meer dan 80 procent gevuld, meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Landen van de Europese Unie hebben zichzelf na de Russische inval in Oekraïne hiertoe verplicht om de energievoorziening veilig te stellen voor het geval dat Moskou de gastoevoer naar het Westen volledig afknijpt.
Lees verder

Een nieuwe iPhone en 'one more thing'?
Techbedrijf Apple presenteert later vandaag een reeks nieuwe producten, waar fans al geruime tijd naar uitkijken. Los van de officieus al aangekondigde iPhone 14, kijkt men reikhalzend uit naar een nieuwe Apple Watch en nieuwe Airpods. 'Maar het is vooral iPhonetijd.'
Lees verder

Minder vakantiereizen, wél meer uitgeven
Het aantal Nederlanders dat op vakantie is gegaan, is een stuk gedaald. Maar de mensen die wél zijn gegaan, geven een stuk meer uit. Dat blijkt uit data van creditcardaanbieder ICS. 'Je ziet duidelijke verschillen tussen 2019 en 2022, de periode voor covid en nu.'
Lees verder

Uitspraak Raad van State wéér tegenvaller voor boeren
De Raad van State (RvS) vindt het onzeker of 'emissiearme' stallen voor melkvee werkelijk emissiearm zijn. De uitspraak is een grote tegenvaller voor veehouders die zulke systemen gebruiken en kan verstrekkende gevolgen hebben.
Lees verder

Poetin haalt uit: 'onmogelijk om Rusland te isoleren'
De Russische president Vladimir Poetin heeft uitgehaald naar de westerse wereld. Volgens hem is het onmogelijk om zijn land te isoleren met alle sancties, zo zei hij op een economisch forum in de havenstad Vladivostok.
Lees verder

Weisglas: Hoekstra moet heel snel terug in het hok
Het is te gek voor woorden dat het kabinet de oplossing van twee grote crises bij buitenstaander Johan Remkes neerlegt en zelf niet de regie neemt. Dat zegt oud-Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas. Weisglas is ook ontsteld over het optreden van minister Hoekstra. 'Hoekstra moet heel snel terug in het hok. Hij is minister en vicepremier, en als hij zijn woorden als partijleider van het CDA niet terugneemt, dan zou hij moeten aftreden.'
Lees verder

'Overheid moet ingrijpen; OV dreigt uitgekleed te worden'
De overheid moet ingrijpen in de openbaar vervoerssector, zo vindt ingenieursbureau Royal HaskoningSHV. Elkaar opvolgende tegenslagen zorgen ervoor dat er steeds minder treinen en bussen rijden, wat vooral buiten de randstad wordt gemerkt.
Lees verder

Nederland ontvangt waardevolle informatie van Silicon Valley uit elektrische deal
Nederland en Californië hebben op het eerste oog weinig met elkaar gemeen, maar ze hebben beiden grote ambities op het gebied van elektrisch rijden. staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur is in San Francisco om een overeenkomst te tekenen met het hoofd van de California Enviromental Protection Agency. Hiermee moet de samenwerking op het gebied van elektrische ambities versterkt worden.
Lees verder