donderdag 15 september 2022

VVD-Kamerlid: 'Nederlandse bedrijven moeten direct steun krijgen'

VVD-Kamerlid: 'Nederlandse bedrijven moeten direct steun krijgen'
Waar buurlanden van Nederland zich massaal op steunmaatregelen storten voor mensen die de energierekeningen niet meer kunnen betalen, blijft het angstvallig stil op het ministerie van Rob Jetten. De minister van Klimaat en Energie heeft tot dusver nog geen plan gepresenteerd.
Lees verder

Investeringen in Europese chipmarkt moeten Aziatische afhankelijkheid doen afnemen
Eigenlijk kunnen we niet meer zonder: halfgeleiders. Ook wel bekend als chips. Ze zijn onmisbaar in bijna alle technologie, maar dat brengt ook een zekere afhankelijkheid met zich mee. Momenteel komen de meeste chips namelijk van fabrikanten uit Taiwan, China en Zuid-Korea, maar daar moet verandering in komen.
Lees verder

PwC: Vier uur extra kan 400.000 arbeidskrachten opleveren
Nederland komt in de komende vier jaar maar liefst 450.000 arbeidskrachten tekort. PwC deed onderzoek naar het onbenutte arbeidspotentieel in Nederland en kwam ook met oplossingen.
Lees verder

Oud-toezichthouder: 'Heel erg als dit wetsontwerp wordt aangenomen'
De Tweede Kamer buigt zich binnenkort over een tijdelijke wet die de inlichtingendiensten meer bevoegdheden geeft inzake hacken en kabelinterceptie. 'Ik zou het heel erg vinden als dit wetsontwerp stilletjes wordt aangenomen,' zegt oud-toezichthouder voor de Inlichtingendiensten Bert Hubert bij BNR Digitaal. Hubert, zelf oud-AIVD'er, nam enkele dagen geleden ontslag uit onvrede over die tijdelijke wet.
Lees verder

Amerikaanse spoorwegmedewerkers dreigen met staking, effecten in Europa voelbaar
Niet alleen het Nederlandse spoorwegpersoneel is ontevreden met de werkomstandigheden, ook hun Amerikaanse collega's strijden voor betere arbeidsvoorwaarden. Daarom wordt er gedreigd met een staking die dusdanig groot zou kunnen worden, dat de effecten ervan zelfs in Nederland kunnen worden gevoeld.
Lees verder

Pompprijzen onder 2 euro, toch blijft automobilist tank minder vol doen
De prijzen aan de pomp liggen op veel plekken al een tijdje onder de 2 euro. Toch doen we onze tank nog steeds veel minder vol dan voorheen. Dat blijkt uit een analyse van ING op verzoek van BNR. Volgens pomphouders ligt de omzet zo'n 15 procent lager dan voor corona.
Lees verder

Liveblog | Ontmoeting Poetin en Xi, evacuaties in geboorteplaats Zelenski
Het is dag 204 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan.
Lees verder

Schuldhulpverleners bedreigd door energiecrisis
Schuldhulpverleners krijgen in steeds vaker met bedreigingen door klanten die hard getroffen worden door de stijgende energiekosten en kosten voor levensonderhoud. 'Er kloppen mensen aan die dat nooit eerder deden', aldus Marco Florijn, voorzitter van de Nederlandse vereniging voor financiële hulpverleners (NVVK).
Lees verder

Studieschuld sinds 2015 verdubbeld
De studieschuld die studenten en oud-studenten hebben bij de overheid blijft toenemen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook in 2022 was de gemiddelde studieschuld weer meer dan het jaar daarvoor. Sinds de invoering van het leenstelsel in 2015 is de gemiddelde studieschuld met 3500 euro per (oud-)student toegenomen tot bijna 16.000 euro begin dit jaar.
Lees verder

Ontmoeting tussen Poetin en Xi is om verschillende redenen belangrijk
De Russische president Vladimir Poetin en de Chinese leider Xi Jinping treffen elkaar in Oezbekistan. Volgens BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg gaat het om een belangrijke ontmoeting. 'Ze komen één keer per jaar bij elkaar, deze editie is spannender als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.'
Lees verder

Oudere belegger hecht meer waarde aan duurzaamheid
Een ruime meerderheid van de Nederlandse beleggers vindt het van belang dat hun beleggingen impact hebben. Opvallend is dat ouderen hier veel meer waarde aan hechten dan jongeren. Dat blijkt uit de Schroders Global Investor Study 2022. Meer dan 23 duizend mensen in 33 landen werden voor dit onderzoek ondervraagd, waaronder duizend in Nederland.
Lees verder

Kwart energie-intensieve bedrijven in het rood door hoge prijzen
Een kwart van de ondernemers in de energie-intensieve sector verwacht dit jaar al serieus verlies te draaien als gevolg van de extreem gestegen energieprijzen, stellen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland op basis van een zogenoemde 'flitspeiling'. Volgend jaar loopt dat aantal verder op, zo is de verwachting.
Lees verder