donderdag 15 september 2022

Russische olieproducent boekt miljardenwinst

Russische olieproducent boekt miljardenwinst
Ondanks westerse sancties tegen Rusland heeft de Russische olieproducent Rosneft in de eerste helft van het jaar een miljardenwinst geboekt. De nettowinst van het bedrijf steeg met 13 procent tot 432 miljard roebel, omgerekend zo'n 7,2 miljard euro. Eerder maakte het Russische staatsgasbedrijf Gazprom ook een recordwinst over de eerste jaarhelft bekend.
Lees verder

EU beschouwt Hongarije als ondemocratisch, dreigt met miljardensancties
EU-land Hongarije kan niet langer worden beschouwd als een volwaardige democratie, stelt het Europees Parlement. Het is tijd om hard in te grijpen en geen geld uit het coronaherstelfonds naar Boedapest te sturen tot Hongarije voldoet aan de afspraken over de rechtsstaat, vindt het parlement.
Lees verder

Werkloosheid gestegen afgelopen maand, maar blijft historisch laag
De werkloosheid is afgelopen maand toegenomen. Vooral jongeren hebben minder vaak een betaalde baan, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Met een werkloosheid van 3,8 procent van de beroepsbevolking blijft het, ondanks de stijging, historisch laag. Volgens hoofdeconoom bij CBS Peter Hein van Mulligen hoeven we ons dan ook geen zorgen te maken. 'Of dit een voorbode is van verdere oplopende werkloosheid, dat lijkt me wat te ver gaan.'
Lees verder

Shefali Razdan Duggal wordt nieuwe Amerikaanse ambassadeur
Shefali Razdan Duggal volgt Pete Hoekstra op als de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Nederland. De Amerikaanse Senaat is akkoord gegaan met de benoeming van de ervaren politieke activist en voorvechter van mensen- en vrouwenrechten.
Lees verder

Gasprijs stijgt verder na EU-toespraak
De toonaangevende gasbeurs in Amsterdam ziet de gasprijs alleen maar verder stijgen na de toespraak van Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen. Woensdagochtend, voor de toespraak begon, was de gasprijs nog vlak onder de 200 euro per megawattuur. Sinds de toespraak steeg prijs naar ver boven de 200 euro.
Lees verder

Schiphol wil ook in oktober het aantal passagiers verminderen
Luchtvaartmaatschappijen zullen ook in oktober moeten snijden in het aantal vertrekkende passagiers. Dat heeft Schiphol vandaag aan de luchtvaartondernemingen meegedeeld. Volgens BARIN, de belangenvereniging van in Nederland actieve luchtvaartmaatschappijen, moeten de passagiersaantallen met 18 procent omlaag.
Lees verder

Minister Kaag was niet op de hoogte van vertrek Benschop
Ondanks dat minister Sigrid Kaag (Financiën) officieel aandeelhouder is van Schiphol, was ze van te voren niet ingelicht over het vertrek van topman Dick Benschop. Dat melden Haagse bronnen aan BNR. Op dit moment zit Kaag op een top in Sarajevo met centrale bankiers en ministers van Financiën.
Lees verder

Oprichter Patagonia geeft bedrijf weg, winsten naar milieuprojecten: 'Geen greenwashing'
De oprichting van het fameuze kledingmerk Patagonia geeft zijn miljardenbedrijf uit morele overwegingen weg. Een aantal fondsen en non-profitorganisaties mogen de winsten van het bedrijf vervolgens verdelen, om zo klimaatverandering aan te pakken.
Lees verder

Kwart energie-intensieve bedrijven in problemen
Bij een kwart van de energie-intensieve bedrijven zorgt de hoge energierekening dit jaar nog voor rode cijfers. Dit blijkt uit een peiling van werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW. Ook de VEMW, de vereniging van grootverbruikers van energie en water, merkt dat bedrijven en instellingen het moeilijk hebben. 'Gister heeft de directeur van het ziekenhuis OLVG in Amsterdam de noodklok geluid', zegt algemeen directeur Hans Grünfeld van VEMW.
Lees verder

Jumbo-topman Van Eerd zit nog vast vanwege witwasonderzoek
Het Openbaar Ministerie meldt dat nog acht van de negen verdachten in het witwasonderzoek vastzitten, waarbij ook een inval werd gedaan bij Jumbo-topman Frits van Eerd. Duidelijk is dat een 33-jarige man uit Assen is 'heengezonden', waardoor het vaststaat dat Van Eerd nog in de cel zit.
Lees verder

Onderzoek: accijnsverlaging benzine levert Rusland méér geld op
Om de benzine een beetje betaalbaar te houden zijn de belastingen daarop verlaagd. Maar dat is een slecht idee, staat in het wetenschapsblad Nature Energy. Want door die belastingverlaging gaat er méér geld naar Rusland, zo redeneren onderzoekers.
Lees verder

Schrappen bonusplafond moet Londen financiële wereldhoofdstad maken
Niet New York of Hong Kong maar Londen moet hét financiële middelpunt van de wereld worden, vindt de nieuwe Britse minister van Financiën Kwasi Kwarteng. En om dat te bewerkstelligen wil hij de grens voor bonussen in het bedrijfsleven doorbreken.
Lees verder