Doorgaan naar hoofdcontent

Rusland neemt afscheid van laatste Sovjetleider Gorbatsjov

Rusland neemt afscheid van laatste Sovjetleider Gorbatsjov
Michail Gorbatsjov wordt zaterdag in de Russische hoofdstad Moskou begraven. Dinsdag overleed de laatste leider van de Sovjet-Unie op 91-jarige leeftijd na langdurige ziekte.
Lees verder

VS willen Taiwan wapens leveren, China reageert woedend
De Verenigde Staten hebben vrijdag aangekondigd mogelijk wapens ter waarde van 1,1 miljard dollar (ruim 1,1 miljard euro) aan Taiwan te gaan verkopen 'zodat het zichzelf kan blijven verdedigen'. Het gaat volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie om onder meer zestig anti-scheepsraketten en honderd luchtdoelraketten. De koop is nog niet rond, maar Beijing heeft al wel woedend op de aankondiging gereageerd.
Lees verder

FBI haalde 11.000 documenten en 90 lege mappen uit Trumps woning
De FBI vond begin vorige maand meer dan 11.000 overheidsdocumenten tijdens de huiszoeking in het resort van oud-president Donald Trump. Die lagen niet alleen in dozen in een opslagruimte, zoals eerder al duidelijk werd, maar werden ook gevonden in het persoonlijke kantoor van Trump.
Lees verder

Fabrikant Siemens: olielek hoeft Nord Stream 1 niet te stoppen
Een olielekkage in een pompsysteem hoeft nog geen reden te zijn om gaspijpleiding Nord Stream 1 af te sluiten. Dat zegt de Duitse fabrikant van turbines, Siemens Energy, in een reactie op het Russische staatsgasconcern Gazprom, dat vrijdag aankondigde de belangrijke leiding door de Oostzee vanwege de technische problemen langer dicht te houden.
Lees verder

Kiev: sinds begin oorlog zeker 380 kinderen omgekomen
Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne in februari zijn zeker 380 kinderen om het leven gekomen, meldt de Oekraïense regering zaterdag op Telegram. Ook zijn de afgelopen zes maanden zeker 737 kinderen gewond geraakt. De aantallen zijn waarschijnlijk nog hoger.
Lees verder

Waakhond: Meta-topman Zuckerberg moet fusies goed laten keuren
Mark Zuckerberg, topman van techbedrijf Meta, moet toekomstige fusies met bedrijven standaard goed laten keuren door toezichthouders. Daarvoor pleit de Amerikaanse handelstoezichthouder Federal Trade Commission (FTC). De waakhond is bezig met een zaak tegen het moederbedrijf van Facebook vanwege een geplande overname van een virtual reality-app.
Lees verder

Gazprom stuurt via andere route gas naar Europa
Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom stuurt via een andere route aardgas naar Europa. Dat meldde het bedrijf nadat het vrijdag aangaf dat de belangrijke Nord Stream 1-pijplijn door technische problemen langer dicht is.
Lees verder

Geen compensatie spaarders die geen bezwaar maakten tegen taks
Spaarders die geen of te laat bezwaar hebben gemaakt tegen de spaartaks, worden niet door het kabinet gecompenseerd. Dat bevestigen ingewijden aan het ANP, na berichtgeving van RTL nieuws. De afspraak is onderdeel van het begrotingsakkoord dat de coalitie deze week heeft gesloten en waar ook de ministerraad mee heeft ingestemd.
Lees verder

Turkije wil bemiddelen in kwestie rond kerncentrale Zaporizja
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zaterdag in een telefoongesprek met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin gezegd dat Turkije als bemiddelaar kan optreden in de kwestie rond de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja. Volgens het kantoor van de Turkse president wil het land 'een bemiddelde rol spelen, zoals het ook bij de 'graandeal' deed'.
Lees verder

Volkswagenbestuur maandag bijeen over mogelijke beursgang Porsche
Het bestuur van de Duitse autofabrikant Volkswagen komt maandag 5 september bijeen om te praten over de mogelijke beursgang van dochteronderneming Porsche, meldt Volkswagen. Daartoe heeft Volkswagen een haalbaarheidsstudie uitgevoerd. Eerder dit jaar werd bekend dat Volkswagen overweegt Porsche zelfstandig naar de beurs te brengen.
Lees verder

Zelenski: Rusland wil Europese energiemarkt genadeklap uitdelen
Rusland wil de Europese energiemarkt nog deze winter een genadeklap uitdelen. Dat zegt de Oekraïense president Volodimir Zelenski zaterdagavond in zijn dagelijkse videoboodschap. Hij spreekt van een 'energieoorlog' waarmee Rusland probeert 'het normale leven van alle Europeanen te vernietigen'.
Lees verder

Kerncentrale Zaporizja verliest verbinding met elektriciteitsnet
De kerncentrale van Zaporizja (ZNPP), die al snel na de invasie werd bezet door Russische troepen, is zaterdag opnieuw de verbinding kwijtgeraakt met de laatste grote kabel naar buiten, die 750 kilovolt aankan. Drie andere gingen al eerder plat.
Lees verder