dinsdag 20 september 2022

'Over drie jaar zijn we uit de crisis'

'Over drie jaar zijn we uit de crisis'
Het is nog even doorbijten, maar over drie jaar zijn we echt van de energiecrisis af. Dat zegt Arnoud Boot, hoogleraar ondernemersfinanciering en financiële markten aan de Universiteit van Amsterdam, in BNR's Big Five. 'De energieafhankelijkheid wordt anders, dus we gaan ons aanpassen.'
Lees verder

ONL put 'hoop' uit de woorden van de koning
Koning Willem-Alexander heeft vandaag tijdens Prinsjesdag zijn langste troonrede tot nu toe voorgelezen. ONL-voorzitter Hans Biesheuvel 'put hoop uit de woorden van de koning op het laatste blaadje, en dat de lastenverhoging voor ondernemers van tafel gaat.'
Lees verder

'Historisch pakket aan pleisters' en geen 'langetermijnoplossingen'
De reacties op de kabinetsplannen staan bol van kritiek. Vakbond FNV spreekt enerzijds van een groot pakket aan maatregelen maar anderzijds ook van 'een historisch pakket aan pleisters'. De bouwsector zoekt tevergeefs naar een langetermijnvisie. 'Er zijn concrete plannen nodig.'
Lees verder

Van Gennip: 'Dat lonen fiks moeten stijgen lijkt me duidelijk'
Ze is de winnaar van de grootste begrotingsportefeuille voor aankomend jaar, minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Of zo denkt ze, en dat heeft alles te maken met de koopkrachtreparatie. 'Voor zover je het winnen kunt noemen', zo stelt ze.
Lees verder

CPB: Niet meer, maar mínder armoede door kabinetsplannen
Het aantal mensen dat in armoede leeft neemt door de in de miljoenennota bekendgemaakte maatregelen af. Eerder rekende het Centraal Planbureau (CPB) nog op een forse toename van de armoede, maar volgens de adviseur van de regering zorgt het gigantische pakket aan maatregelen dat die trend wordt omgebogen.
Lees verder

Van der Wal: 'Ik had het beter moeten uitleggen'
Minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal heeft in een paar maanden geschiedenis geschreven. Haar stikstofkaart leidde tot een ware opstand. Ook vandaag weer op Prinsjesdag. Ik had het beter kunnen uitleggen, zegt Van der Wal tegen BNR.
Lees verder

Van Rij: 'Substantiële stap lastenverhoging op vermogen ten gunste van verlaging op arbeid'
Het ministerie van Financiën krijgt ruim 17,2 miljard euro toebedeeld in de Miljoenennota. Staatssecretaris Marnix van Rij zet aankomend jaar in op een verhoging van de lasten van vermogen, ten gunste van het verlagen van lasten op arbeid.
Lees verder

'Details energieplafond komen volgende maand'
Volgens de energiebedrijven staat de precieze invulling van het prijsplafond op energie nog niet vast. Branchevereniging Energie-Nederland zegt dat het plan eerst nog verder uitgewerkt moet worden. 'In de loop van oktober' wordt waarschijnlijk meer duidelijk. 'Individuele energieleveranciers kunnen dus nog geen vragen beantwoorden over wat de exacte gevolgen zijn voor de energierekening van huishoudens', staat in een toelichting.
Lees verder

Schouten: 'Weinig compensatie voor hoge inkomens'
Het kabinet komt met een ongekend fors pakket van ruim 18 miljard euro, vooral voor de lage en middeninkomens, maar zelfs daarmee kunnen niet alle prijsstijgingen voor iedereen volledig worden gecompenseerd. 'Zoals voor de hoge inkomens', zegt Carola Schouten, minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen en minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Lees verder

Jetten biedt excuses aan voor het lange wachten op een prijsplafond
Het prijsplafond dat het kabinet ambieert, scheelt een gemiddeld huishouden zo'n 2280 euro op jaarbasis, 190 euro per maand. Die korting krijgen huishoudens vanaf 1 november, maar is nog wel 'omgeven met onzekerheden'. Het kabinet denkt aan een prijsplafond van 1,50 euro per kuub gas, en 70 cent per kilowattuur (KWh) elektriciteit. 'Sorry dat het wat langer heeft geduurd', zegt minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten.
Lees verder

Koningshuis krijgt er bijna half miljoen bij
Voor het eerst gaat er meer dan 50 miljoen euro naar het koningshuis. In de miljoenennota die op Prinsjesdag is gepresenteerd staat 50,2 miljoen euro begroot voor het koningshuis. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Amalia en prinses Beatrix hebben volgend jaar 464.000 euro meer te besteden dan dit jaar. De Rijksvoorlichtingsdienst verklaart de stijging onder meer doordat 'de leden van het koninklijk huis met een grondwettelijke uitkering trendvolgers zijn', wat inhoudt dat het inkomen van de koninklijke familie mee stijgt met dat van rijksambtenaren.
Lees verder

Adriaansens: 'Zorgen over de energie-intensieve mkb'
Minister van Economische Zaken Micky Adriaansens zag haar ministerschap starten in een hoogconjunctuur, maar inmiddels is er sprake van een historische energiecrisis en een dreigende recessie. Bedrijven schreeuwden om steun, maar die bleef uit. Echter, het prijsplafond voor energie lijkt er dan nu tóch te komen voor het mkb. En dat is belangrijk, zo benadrukt ze, al zijn er wel zorgen over de energie-intensieve mkb-bedrijven.
Lees verder