Doorgaan naar hoofdcontent

Omtzigt: Nederland mist gasstrategie, maar levert wel aan buitenland

Omtzigt: Nederland mist gasstrategie, maar levert wel aan buitenland
Het ontbreekt Den Haag niet alleen aan een plan om de gascrisis goed aan te pakken, terwijl de gasprijzen stijgen blijkt Nederland geheime langjarige contracten te hebben afgesloten met andere partijen voor de levering van aardgas. Dat blijkt uit de antwoorden op de Kamervragen die onafhankelijk Kamerlid Omtzigt aan het kabinet stelde. 'Een deel van onze energie hebben we aan het buitenland verkocht (...). Dat is buitengewoon onverstandig.'
Lees verder

Donkere recessiewolken hangen boven Duitsland
De Duitse economie gaat tegen een recessie aanlopen, dit komt door de sterk gestegen inflatie en verstoorde toeleveringsketens, meldt topman Christian Sewing van Deutsche Bank.
Lees verder

'Snel akkoord nodig over begrotingsregels'
De Europese Unie moet snel overeenstemming bereiken over een hervorming van de begrotingsregels om daarmee de markten gerust te stellen. Zeker nu het risico op een recessie in het landenblok toeneemt, zegt eurocommissaris voor Economie Paolo Gentiloni. Hij wees daarbij in het bijzonder op de grote onzekerheden omdat niet zeker is of Rusland gas aan de EU blijft leveren.
Lees verder

'Vakantie wordt op deze manier voor de elite'
Als het kabinet de vliegtaks inderdaad forst gaat verhogen, kan straks 'alleen nog de elite op vakantie gaan.' Dat zegt Arjan Kers, topman van TUI Nederland in reactie op de plannen om de vliegtaks met 20 euro te verhogen.
Lees verder

Truss zet in op Britse energie en belastingverlaging voor bedrijven
Liz Truss wil meer olie en gas uit de Noordzee winnen en meer investeren in kernenergie. Dat zei de nieuwe Britse premier tijdens haar eerste vragenuurtje in het parlement. 'Ik wil dat we meer eigen energie opwekken en gebruiken.'
Lees verder

Drie nieuwe 'watches', en een iPhone
Techbedrijf Apple heeft drie nieuwe Apple Watches gepresenteerd. Onder de horloges zit ook een Watch Ultra-model, gericht op extreme sporten. Met de lancering wil Apple de bereidheid van gebruikers testen om nieuwe producten te blijven kopen, ook nu de wereldeconomie verzwakt.
Lees verder

Queen Elizabeth zegt afspraken af
De Britse koningin Elizabeth heeft noodgedwongen onlineontmoetingen met nieuwe ministers afgezegd. De 96-jarige vorstin kreeg woensdag rust voorgeschreven door haar artsen, na de drukte rond het aantreden van de nieuwe premier Liz Truss.
Lees verder

'Stapel onbetaalde rekeningen van ondernemers groeit'
Steeds meer ondernemers kunnen hun rekeningen niet meer betalen. Hierdoor neemt het aantal wanbetalers toe, zeggen kredietverzekeraars tegen BNR. Veel bedrijven kunnen kostenstijgingen door de historisch hoge inflatie slecht doorberekenen, waardoor hun winst verdampt.
Lees verder

Hoeveel geld ontvangt Nederland echt uit het coronaherstelfonds?
Ursula von der Leyen maakt later vandaag bekend hoeveel geld Nederland ontvangt uit het Europese coronaherstelfonds. De voorzitter van de Europese Commissie brengt aan het eind van de middag een bezoek aan het Rotterdams Havenbedrijf, waar ze praat met onder anderen premier Mark Rutte en minister van Financiën Sigrid Kaag. Het kabinet hoopt voor 4,7 miljard euro aan subsidies te ontvangen.
Lees verder

Waarom overlijden wekelijks honderden mensen meer dan normaal?
Momenteel overlijden er wekelijks honderden mensen meer dan in de jaren voor corona. Misschien door corona, misschien door uitgestelde zorg, of misschien om een andere reden. Om dat grondig uit te zoeken, hebben wetenschappers gegevens nodig over wie er al dan niet is gevaccineerd, wie positief testte op corona en wie er overleed. Maar de privacyregels verhinderen dat zulke cijfers aan elkaar worden geknoopt.
Lees verder

Liveblog | Oekraïne erkent aanvallen op Krim
Het is dag 197 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan.
Lees verder

ECB verhoogt rente, maar met hoeveel?
De Europese Centrale Bank (ECB) gaat de rente verder verhogen om zo de hoge inflatie tegen te gaan. De grote vraag is hoe groot die stap zal zijn. Mogelijk wordt de rente met driekwart procentpunt verhoogd. In juli kwam de ECB al met een rentestap van een half procentpunt. Dat was de eerste renteverhoging door de centrale bank sinds 2011.
Lees verder