Doorgaan naar hoofdcontent

Nek-aan-nekrace tussen links en rechts bij Zweedse verkiezingen

Nek-aan-nekrace tussen links en rechts bij Zweedse verkiezingen
Het wordt spannend of Zweden een links of rechts kabinet krijgt na de verkiezingen van zondag. De Sociaaldemocraten van de huidige premier Magdalena Andersson lijken de grootste te worden, maar het is onzeker of ze ook kan regeren met een linkse meerderheid.
Lees verder

Oud-president Bouterse: laat Rutte oprotten
Oud-president Desi Bouterse van Suriname is het niet eens met het bezoek van de Nederlandse premier Mark Rutte aan zijn land. Bouterse zegt niet te snappen waarom Suriname Rutte heeft uitgenodigd. 'Laat Rutte oprotten', zei hij zaterdag tegen een journalist van nieuwssite Suriname Herald.
Lees verder

Delft behoudt koppositie in race zonneauto's door Zuid-Afrika
Ondanks een tijdstraf ligt een studententeam uit Delft nog altijd aan de leiding in een race voor zonneauto's door Zuid-Afrika. De eeuwige rivalen uit het Belgische Leuven hebben zaterdag, in de tweede etappe, een grotere afstand afgelegd, maar niet genoeg om de koppositie over te nemen.
Lees verder

Ingewijden verwachten snel doorbraak over benoeming ESM-directeur
Eurogroepvoorzitter Paschal Donohoe zal volgens ingewijden binnen enkele dagen de ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) per videoconferentie bijeenroepen om een nieuwe directeur te benoemen voor het permanente EU-noodfonds ESM, het Europees Stabiliteitsmechanisme.
Lees verder

Wie wordt de nieuwe gouverneur van Okinawa?
Er is een grote kans dat inwoners van het Japanse eiland Okinawa de zittende gouverneur Denny Tamaki - die de steun heeft van de oppositie - zullen herverkiezen vandaag. Daarmee keert de bevolking van het eiland de rug toe naar de Japanse centrale overheid. Een gewaagde zet, aangezien Okinawa de frontlinie zal vormen mocht een conflict met China escaleren.
Lees verder

Suikerbedrijven mogen in Duitsland fabrieken delen bij gastekort
Grote suikerbedrijven mogen in Duitsland gebruikmaken van elkaars fabrieken als ze zelf te weinig gas hebben om door te produceren. Het Nederlandse Cosun Beet heeft daarover afspraken gemaakt met concurrenten Nordzucker, Südzucker en Pfeifer & Langen. De Duitse mededingingsautoriteit heeft dit plan goedgekeurd.
Lees verder

Vliegende taxi is dichterbij dan we denken
De Britse startup Vertical Aerospace is druk bezig met de ontwikkeling van de VX4, een klein elektrisch vliegtuig dat verticaal kan landen en opstijgen. Onder andere American Airlines en Virgin Atlantic zien heil in het voertuig als mogelijke opvolger van de conventionele taxi.
Lees verder

Nieuw voedselprobleem dreigt na Indiase ingreep op rijstmarkt
De wereldwijde marktprijzen voor rijst dreigen sterk te stijgen na maatregelen waarmee India de export ervan aan banden heeft gelegd. Vanwege de droogte in het land hebben rijstboeren dit jaar minder kunnen inzaaien, waarna de Indiase regering een heffing van 20 procent invoerde op de export van bruine en witte rijst. De verkoop van gebroken rijst aan het buitenland is verboden.
Lees verder

Japan denkt aan schrappen dagelijkse toeristenlimiet
Japan is druk bezig met het beëindigen van de dagelijkse overzeese toeristenlimiet om toerisme weer op te laten bloeien. In oktober wil het land de maatregel volledig laten vallen, en zal er worden overwogen om hetzelfde te doen met andere toerisme-beperkende maatregelen, zo schrijft Nikkei.
Lees verder

Timmermans: kabinet laat energiecrisis te veel op beloop
Het kabinet moet eens duidelijk maken hoe ernstig de energiecrisis is en die kordater aanpakken, vindt Eurocommissaris Frans Timmermans. 'Het gevoel van urgentie moet echt hoger', zegt de tweede man van de Europese Commissie in de politieke talkshow Buitenhof.
Lees verder

ECB-directielid waarschuwt voor te brede steun tegen inflatiepijn
Het is belangrijk dat regeringen met steun komen voor gezinnen die de rekeningen niet meer kunnen betalen, maar daarbij moeten ze oppassen dat ze prijzen niet verder de hoogte injagen. Daarvoor waarschuwde Frank Elderson, directielid van de Europese Centrale Bank (ECB), in het tv-programma Buitenhof.
Lees verder

Liveblog | Russische toeristen kunnen moeilijker naar de Europese Unie
Het is dag 201 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan.
Lees verder