donderdag 8 september 2022

Met nieuwe lng-terminal zijn we íets minder afhankelijk van gas uit Rusland

Met nieuwe lng-terminal zijn we íets minder afhankelijk van gas uit Rusland
Twee drijvende lng-fabrieken worden vandaag in gebruik genomen in de Groningse Eemshaven. De twee schepen kunnen het vloeibaar gemaakte aardgas weer in gasvorm omzetten waarna het aan het Nederlandse gasnet gevoed kan worden. De eerste lading lng komt donderdag rond 10.00 uur aan in de Eemshaven.
Lees verder

Voormalig Shell-baas Benschop heeft wat uit te leggen
Dick Benschop moet vandaag verschijnen voor de parlementaire enquêtecommissie Aardgaswinning Groningen. Benschop was tussen 2011 en 2015 de hoogste baas van de Nederlandse tak van Shell ten tijde van de zwaarste aardbeving in het Groningse Huizinge, in een periode waarin er méér gas werd gewonnen. 'Dat roept vragen op', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.
Lees verder

Westen vergadert over steun Kiev, Oekraïne treft Russische doelen op Krim
De Verenigde Staten en de bondgenoten komen vandaag bijeen op de Duitse luchtmachtbasis Ramstein om te kijken wat Oekraïense defensie nog nodig heeft. De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin is de gastheer, ook NAVO-chef Jens Stoltenberg is van de partij. 'Het gaat over hoe de steun aan Oekraïne zal worden voortgezet', zegt defensiespecialist Peter Wijninga van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.
Lees verder

'Transportbedrijven moeten alert zijn'
De Nederlandse transportsector beleefde een goed tweede kwartaal met een omzet die ruim 30 procent hoger lag dan in het jaar ervoor. Dat meldt het CBS. De explosieve groei is welkom na een lange tijd onzekerheid door de coronapandemie. Maar de hoge inflatie brengt ook onzekerheid met zich mee. 'Logistieke en transportbedrijven moeten alert zijn', zegt sectorbanker Transport en Logistiek Bart Banning van ABN Amro.
Lees verder

Metaalbedrijven luiden de noodklok
Zonder noodmaatregelen van de Europese Unie zullen belangrijke metaalbedrijven binnenkort permanent moeten sluiten. Dat staat in een brandbrief van Eurometaux, de handelsorganisatie voor metaal, gericht aan de Europese leiders.
Lees verder

Nieuwste iPhones ook verkrijgbaar in Rusland: 'Waarom niet?'
Ook Russen krijgen de kans om een nieuwe Apple iPhone 14 te kopen, ondanks het feit dat het Amerikaanse technologiebedrijf Rusland eerder de rug toekeerde vanwege de oorlog in Oekraïne. Russische bedrijven kunnen echter gebruikmaken van een speciale importregeling.
Lees verder

'ECB blust bosbrand met waterpistool'
Als de ECB de rente met 75 basispunten verhoogt, is dat als het blussen van een bosbrand met een waterpistool. Dat zegt hoofdeconoom Edin Mujagi, van OHV Vermogensbeheer. Volgens Mujagi oogt het veel, maar is dat het niet met een inflatie van 9 procent. Wél is het een historische stap, de ECB nam deze welgeteld slechts éénmaal eerder in haar geschiedenis.
Lees verder

Energieleverancier ontvangt miljoenenboete van toezichthouder
Budget Thuis, het moederbedrijf van energieleveranciers Budget Energie en de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE), heeft een boete van 1,8 miljoen euro ontvangen van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). De boete kreeg Budget Thuis vanwege misleiding.
Lees verder

VS investeert miljarden in strijd tegen 'Russische agressie'
De Verenigde Staten stellen 2 miljard dollar (ruim 2 miljard euro) beschikbaar voor militaire financiering van Oekraïne en achttien andere landen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is op dit moment in Kiev om het over de steun te hebben.
Lees verder

ECB zet enorme stap met renteverhoging van 75 basispunten
De Europese Centrale Bank (ECB) zet een grote stap door de rente te verhogen met 75 basispunten. Een verhoging werd al verwacht nadat meerdere beleidsmakers van centrale banken opriepen om deze verhoging door te voeren. Slechts één keer eerder werd er zo'n grote rentesprong gemaakt.
Lees verder

Gas wordt goedkoper
De prijs van gas is voor het eerst in een maand onder de 200 euro per megawattuur gedaald. Eerder deze week maakte de gasprijs nog een stijging door richting de 300 euro per kilowattuur door, omdat Nord Stream 1 langer langer dichtblijft.
Lees verder

Britse huishoudens geholpen: energierekening twee jaar lang bevroren
De Britse energieprijzen worden twee jaar lang bevroren. Dat heeft de nieuwe premier Liz Truss bekendgemaakt. Met de stap wil ze voorkomen dat meer huishoudens en bedrijven in de problemen komen door de sterk gestegen prijzen. Zo moet ook een recessie worden voorkomen of de omvang ervan worden beperkt.
Lees verder