vrijdag 23 september 2022

Medvedev: 'Bereid veroverde gebieden te verdedigen met kernwapens'

Medvedev: 'Bereid veroverde gebieden te verdedigen met kernwapens'
De voormalige Russische president Dimitri Medvedev zegt dat Rusland bereid is om de in Oekraïne veroverde gebieden te verdedigen met alle wapens die het heeft. Hij benoemde hierbij expliciet 'strategische kernwapens', zo stelt Reuters.
Lees verder

Rutte: Poetin gaat door als hij niet wordt gestopt
De Russische president Vladimir Poetin zal doorgaan als hij niet in Oekraïne wordt gestopt, zei premier Mark Rutte tijdens het Kamerdebat over de plannen die zijn gepresenteerd op Prinsjesdag. Daarom gaat Nederland door met wapens leveren aan Oekraïne, zei hij.
Lees verder

Dodental protesten Iran loopt op
Bij de protestacties tegen het Iraanse regime zijn de afgelopen zes dagen zeventien mensen overleden, meldt de Iraanse staatstelevisie. De demonstraties begonnen vorige week toen de 22-jarige Mahsa Amini na haar arrestatie door de religieuze politie overleed. Volgens de demonstranten stierf ze als gevolg van mishandeling door de politie. Volgens de Iraanse mensenrechtenorganisatie IHR zijn zeker 31 burgers de afgelopen dagen door politiegeweld omgekomen. 'Op straat wordt steeds meer geweld gebruikt.'
Lees verder

Turkije verlaagt rente naar twaalf procent
De Turkse centrale bank heeft ondanks de torenhoge inflatie de rente met een vol procent verlaagd. Inmiddels staat de rente op twaalf procent. De meeste economen hadden verwacht dat de rente hetzelfde zou blijven. Overal ter wereld stijgt op dit moment de rente vanwege de inflatie, maar Turkije pakt het dus anders aan.
Lees verder

Mkb komt er bekaaid af in debat maar de nood is hoog
Terwijl veel ondernemers klem zitten tussen de torenhoge energierekening en grote krapte op de arbeidsmarkt, lijken mkb'ers ook te maken te krijgen met een flinke lastenverzwaring. En ondanks dat, is het tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen vooral gegaan over het energieplafond voor particulieren, asielzoekers en de oorlog in Oekraïne. 'Het mkb komt er wat bekaaid van af', zegt politiek verslaggever Leendert Beekman.
Lees verder

Remkes presenteert 5 oktober bevindingen over stikstof
Johan Remkes komt op woensdag 5 oktober met zijn bevindingen naar aanleiding van de stikstofgesprekken tussen het kabinet en organisaties, waaronder die van boeren. Die bevindingen zijn belangrijk, omdat het kabinet zegt dat de invulling van het stikstofbeleid hier deels van afhankelijk is.
Lees verder

Oekraïne en Rusland wijzen naar elkaar, wie beschoot Donetsk?
Volgens pro-Russische separatisten hebben beschietingen van het Oekraïense leger zeker zes levens geëist in Donetsk, waarbij zes anderen gewond zouden zijn geraakt. Dat meldt een lokale bestuurder. Het nieuws komt daags na de afkondiging van een gedeeltelijke mobilisatie in Rusland, en volgens Rusland-correspondent Joost Bosman mag het gezien worden als slecht nieuws voor Poetin.
Lees verder

Waar komt het prijsplafond van 70 cent vandaan?
Het veelbesproken prijsplafond voor energie lijkt er nu toch echt van te komen. Zo gaat gas maximaal 1,50 euro kosten per kuub, maar wordt er ook een plafond van 70 cent per kilowattuur elektriciteit ingesteld. En dat zorgt voor vraagtekens, zo ziet ook energie- en klimaatverslaggever Mark Beekhuis.
Lees verder

Italianen zondag naar de stembus: extreemrechtse Meloni mogelijk nieuwe premier
Aanstaande zondag kiest Italië een nieuwe regering en de peilingen laten er eigenlijk geen twijfel over bestaan: de radicaal-rechtse Giorgia Meloni zal naar alle waarschijnlijkheid de eerste vrouwelijke premier van Italië worden.
Lees verder

Nieuwe aanpak illegale content: binnen een uur offline, anders boete
Kinderporno, terroristische teksten: een nieuw op te richten online-autoriteit moet ervoor zorgen dat illegale content binnen een uur offline is.
Lees verder

'Geschrapte vluchten kost Schiphol miljoenen per dag'
Om het aantal passagiers te verlagen, biedt Schiphol luchtvaartmaatschappijen 350 euro per reiziger per geannuleerde vlucht. De tijdelijke oplossing voor het personeelstekort kost de luchthaven miljoenen en is volgens de branchevereniging voor luchtvaartmaatschappijen 'slechts een pleister op een zere wond. Dat schrijft de Volkskrant.
Lees verder

Algemene Politieke Beschouwingen | Een terugblik
Frustratie na de Algemene Politieke Beschouwingen. De plannen van het kabinet voor de energierekening blijven onzeker. Met name de hulp aan het mkb is onduidelijk, en dat geldt ook voor het prijsplafond voor huishoudens. De premier fietste er, zoals altijd, vaker handig doorheen.
Lees verder