dinsdag 6 september 2022

'Liz Truss zal snel in Kiev te zien zijn'

'Liz Truss zal snel in Kiev te zien zijn'
Met Liz Truss als premier van het Verenigd Koninkrijk zal de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Rusland er niet veel beter op worden. In een reactie op de benoeming van Truss als opvolger van Boris Johnson, liet het Kremlin weten 'niet op veel positiefs te hopen'. Volgens de Russen werd de Britse verkiezingsstrijd gedomineerd door 'anti-Russische retoriek'.
Lees verder

Werkgevers streekvervoer begrijpen staking niet
Diverse werknemers in het streekvervoer leggen het werk neer voor een betere cao. Het gaat om een regionale staking, die begint in de provincies Flevoland, Zuid-Holland en Zeeland, van streekbussen en regionale treinen. Onduidelijk is hoe groot de staking zal zijn, zegt Fred Kagie, voorzitter van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer. 'En eigenlijk snappen wij deze staking niet.'
Lees verder

Russische economie gaat dit jaar alweer groeien
De Russische regering heeft haar economische voorspellingen voor de komende jaren naar boven bijgesteld. Over het hele jaar 2022 jaar verwachten de Russen een krimp van 2,9 procent, maar zo snel als eind dit jaar verwachten de Russen al op kwartaalbasis groei te kunnen optekenen.
Lees verder

Gasprijs jojoot verder en daalt flink
Na een sterke stijging eerder deze week, is de Europese gasprijs flink omlaag gegaan. Voor een kilowattuur gas moet nu 219 euro worden betaald, 11 procent minder dan een dag geleden. De eerdere prijsstijging was een reactie op het besluit van het Russische staatsgasconcern Gazprom om de gasleveringen aan Duitsland via de belangrijke pijpleiding Nord Stream 1 langer stil te leggen. Rusland stuurt nog wel gas via een route door Oekraïne naar Europa.
Lees verder

Segers: ChristenUnie levert opvolger Staghouwer
Volgens fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie zal een nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit weer afkomstig zijn uit de ChristenUnie. Voorafgaand aan de eerste vergadering van zijn Kamerfractie in het nieuwe politieke jaar zei Segers ervan uit te gaan dat 'we een opvolger vinden voor Henk'.
Lees verder

NS doet nieuw cao-bod: 5 procent loonsverhoging vanaf 1 juli dit jaar
De NS heeft een nieuw cao-voorstel naar de vakbonden gestuurd. Het spoorbedrijf probeert op die manier een einde te maken aan de grote onrust onder de werknemers, die al enige tijd actie voeren en nieuwe stakingen hebben aangekondigd. In een brief aan de bonden erkent directeur HR & Organisatie Richard Greve dat het bedrijf fouten heeft gemaakt.
Lees verder

Britten grijpen in: tientallen miljarden om energierekening te bevriezen
De kersverse Britse minister-president Liz Truss trekt de portemonnee om Britten te ontzien voor enorme energierekeningen. In documenten die in handen zijn van persbureau Bloomberg staat dat de premier ruim 130 miljard pond (151 miljard euro) wil uitgeven om de lasten te verlichten.
Lees verder

Zorg in de problemen, steeds minder rendement verwacht
Zorginstellingen hebben afgelopen jaar het rendement vergroot van 1,6 naar 1,9 procent, toch blijkt uit de jaarlijkse barometer Nederlandse Gezondheidszorg van accountantskantoor EY dat de marge op de omzet voor het eerst onder de 7 procent duikt. Ralph Poulssen, partner bij EY, maakt zich zorgen over de toekomst. 'Het is zeker geen goed nieuws.'
Lees verder

'Bagagepersoneel Schiphol voert al jaren te zwaar werk uit'
Bagage- en vrachtbedrijven op Schiphol laten hun personeel te zwaar werk uitvoeren, terwijl de inspectie had geëist dat dat na 2009 niet meer zou gebeuren. Een deel van de bagage- en vrachtsjouwers kampt met lichamelijke problemen als gevolg van het zware werk, blijkt uit onderzoek van de NOS en Nieuwsuur.
Lees verder

'Rusland koopt munitie in Noord-Korea'
Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten koopt Moskou artilleriemunitie van Noord-Korea, meldt The New York Times. Amerikaanse regeringsfunctionarissen zeggen tegen de krant dat de aankopen aantonen dat de sancties die zijn opgelegd aan Rusland, om te voorkomen dat het land wapens kan kopen, werken. Hierdoor wordt het voor Moskou moeilijker de oorlog tegen Oekraïne vol te houden.
Lees verder

Cao-afspraken onder druk door torenhoge inflatie
Door de hoge inflatie staan de cao-afspraken onder druk. Werkgevers die hebben afgesproken om de lonen automatisch te laten meestijgen met de inflatie willen daar nu van af. Een voorbeeld daarvan is de schildersbranche, meldt de NOS. Als we de inflatie compenseren, is dat het failliet van de sector', aldus Henk den Boer namens de schildersbedrijven tegen de NOS.
Lees verder

'Bakkers op omvallen, kabinet moet ingrijpen'
Een groot deel van de bakkers staat door de gestegen energieprijzen op omvallen. Het gaat om circa de helft van de 1600 ambachtelijke bakkers waar in veel gevallen de energierekening tot wel tien keer hoger is geworden, in vergelijking met twee jaar geleden. Ook de veertig industriële bakkers in Nederland, naar eigen zeggen goed voor 85 procent van de broodproductie, voelen de pijn.
Lees verder