woensdag 14 september 2022

Liveblog | 'Rusland schuldig aan oorlogsmisdaden Charkov'

Liveblog | 'Rusland schuldig aan oorlogsmisdaden Charkov'
Het is dag 203 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan.
Lees verder

VVD zet hak voor woonplan De Jonge
De VVD is niet van plan om akkoord te gaan met een onderdeel van de nieuwe woonplannen van minister Hugo de Jonge, van Volkshuisvesting. Als het aan De Jonge ligt, krijgen gemeenten de bevoegdheid om de helft van huur- en koopwoningen (tot de NHG-grens) met voorrang toe te wijzen aan eigen inwoners.
Lees verder

Tientallen wetgevers eisen sancties tegen China
Zo'n zestig parlementariërs uit heel de wereld namen dinsdag in de Verenigde Staten deel aan een onaangekondigde bijeenkomst, waarmee ze hun steun betuigden voor sancties tegen China. De wetgevers vinden dat China sancties moet krijgen opgelegd vanwege de agressieve houding van het land tegenover Taiwan.
Lees verder

'Opmars Oekraïne was niet mogelijk zonder westerse wapens'
De 'opmars van Oekraïne was niet mogelijk zonder westerse wapens', zegt BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. 'De Amerikanen voorzien Oekraïne van enorm veel wapens en dat is zo'n vast stroom, dat er een schema is van wapenleveringen', zegt Hammelburg.
Lees verder

Schouten: Uitzondering mestregels boeren niet vanzelfsprekend
In de Tweede Kamer zijn partijen verontwaardigd dat een uitzondering op de mestregels voor Nederlandse boeren per 2026 niet meer geldt. Maar die uitzondering was ook 'nooit vanzelfsprekend', benadrukte landbouwminister Carola Schouten tijdens haar eerste Kamerdebat op haar oude functie.
Lees verder

EU dreigt met zware sancties Hongarije: 'Gaat om tientallen miljarden'
Voor Hongarije is het een belangrijke dag in het Europees Parlement. Daar wordt gedebatteerd over mogelijke sancties tegen de EU-lidstaat, vanwege het risico dat Hongarije 'Europese waarden' zou schenden. Door dat risico startte de EU in 2018 een Artikel 7-procedure.
Lees verder

'Woningprijzen gaan dalen in 2023, maar zorgen niet voor crisis'
Na jarenlange stijging van de woningprijzen zal het vastgoed in 2023 goedkoper worden, verwachten economen van Rabobank. Oorzaken van de verwachte daling is de economische tegenwind, hogere energiekosten en de rentes die almaar verder stijgen. Daardoor zal er minder vraag naar woningen zijn en zal de vraag dalen, stelt Rabobank
Lees verder

Van het gas af: koken op inductie steeds populairder
In rap tempo wil Nederland van het gas af. Waar nieuwbouwhuizen zelfs geen gasaansluiting meer hebben, verdwijnt de gaskookplaat ook steeds meer uit de keuken. De verkoop van elektrische fornuizen en met name inductiekookplaten neemt juist een enorme vlucht. Bij sommige winkels is de vraag zelfs toegenomen met 40 procent in vergelijking met vorig jaar. Zo blijkt uit navraag van BNR bij verschillende elektronicazaken.
Lees verder

PVV: Van Lienden en kompanen 'stelletje rovers'
Sywert van Lienden en zijn compagnons Bernd Damme en Camille van Gestel wilden al in een heel vroeg stadium miljonair worden door hun mondkapjesdeal met de overheid in 2020. Dit blijkt uit geluidopnames waar de Volkskrant de hand op heeft weten te leggen. PVV-Kamerlid Fleur Agema noemt het drietal 'een stelletje rovers dat met de hand in de kassa heeft gezeten'. 'Dat geld moet terug.'
Lees verder

Von der Leyen: Sancties tegen Rusland blijven, Poetin zal falen
De sancties die de EU heeft ingevoerd tegen Rusland 'zullen blijven'. Dat zegt voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. In haar jaarlijkse toespraak voor de EU liet ze weten dat de Europese steun voor Oekraïne 'onwrikbaar' is.
Lees verder

EU grijpt in bij energieprijzen, levert 140 miljard op
De Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen wil woekerwinsten van energiebedrijven afromen en maatregelen nemen om EU-lidstaten te laten besparen op energie. Dat zegt ze in haar toespraak voor de EU, waarin ze haar 'aanvalsplan' bekendmaakte om de hoge energieprijzen te tackelen.
Lees verder

Gasprijs schiet omhoog door EU-maatregelen
De gasprijs schiet omhoog door de maatregelen die de Europese Commissie aankondigt. Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie maakte in een toespraak bekend welke maatregelen ze wil nemen om de hoge energieprijzen te tackelen, maar daardoor stegen die prijzen alleen maar meer.
Lees verder