dinsdag 6 september 2022

Landbouwminister Henk Staghouwer stapt op: 'Ik ben niet de juiste persoon'

Landbouwminister Henk Staghouwer stapt op: 'Ik ben niet de juiste persoon'
Landbouwminister Henk Staghouwer stapt op, zo is bevestigd aan BNR. De ChristenUnie-minister is de eerste bewindsman van het vierde kabinet-Rutte die ontslag aanbiedt.
Lees verder

Onderwijsbond: doe iets aan tijdelijke contracten universiteiten
De overheid moet iets doen om het aantal tijdelijke contracten bij universiteiten terug te dringen, vindt de Algemene Onderwijsbond (AOb). Als wetenschapsminister Robbert Dijkgraaf geld in de wetenschap investeert, zou hij als voorwaarde moeten stellen dat de universiteiten minder mensen in tijdelijke dienst hebben. Bondsbestuurder Donald Pechler deed die oproep bij de opening van het academische jaar.
Lees verder

Duitsland houdt twee kernreactoren als reserve achter de hand
Duitsland gaat twee kernreactoren langer open houden. Die gaan als reserve dienen voor het geval er energietekorten ontstaan. Oorspronkelijk wilde Duitsland per eind dit jaar alle kerncentrales sluiten, maar twee van de drie nog actieve reactoren in het land blijven tot in april volgend jaar open.
Lees verder

CBS komt met nieuwe cijfers over inflatie
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt met nieuwe cijfers over de inflatie in Nederland in augustus. Vorige week meldde het CBS al inflatiecijfers op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode. Daaruit bleek dat de inflatie vorige maand verder is opgelopen naar 13,6 procent, van 11,6 procent in juli. Dat komt vooral door de aanhoudend hoge prijzen voor energie en levensmiddelen.
Lees verder

Boris Johnson dient ontslag in
De Britse premier Boris Johnson dient vandaag zijn ontslag in bij koningin Elizabeth. Kort daarna zal deze Liz Truss ontvangen en aanstellen als de nieuwe premier.
Lees verder

Reces voorbij, Tweede Kamer begint nieuw parlementair jaar
Het reces van de Tweede Kamer zit erop en het normale werk wordt hervat. De eerste plenaire vergadering van dit parlementaire jaar is het wekelijkse vragenuur met het kabinet, dat al een paar weken langer terug is van de zomerstop. De bewindslieden hebben een aantal ministerraden en overleggen over specifieke onderwerpen achter de rug en ook uitgebreid gesproken over de nieuwe begroting voor komend jaar.
Lees verder

Gaswinning Groningen leverde 428 miljard euro op
Bijna zestig jaar na de start van de gaswinning in Groningen is eindelijk duidelijk welk bedrag dit heeft opgeleverd. In totaal werd er, gecorrigeerd voor inflatie, 428 miljard euro winst gemaakt, waarvan de staat, via afdrachten en winst van staatsdeelnemingen, 363,7 miljard opstreek. Dat blijkt uit berekeningen van aandeelhouder Shell, die zijn ingezien door het FD.
Lees verder

Inflatie naar 12 procent, hoogste ooit
De inflatie in Nederland is in augustus opgelopen tot 12 procent, van 10,3 procent een maand eerder. Vooral de hogere energierekening zorgde voor een oplopende inflatie. In de eigen rekenmethode van het CBS worden onder andere de kosten voor wonen bijgehouden, zoals de huurprijzen. De Europese methode laat die buiten beschouwing.
Lees verder

EU-baas Charles Michel naar Qatar om gaslevering
De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, brengt vandaag een bezoek aan Qatar om gesprekken voeren over de levering van gas. Qatar is een van de belangrijkste exporteurs van LNG, maar levert nu vooral aan Azië. Veel details over het bezoek zijn niet bekend gemaakt, zegt Europa-correspondent Stefan de Vries. 'Maar Europa wil de levering van LNG zeker stellen.'
Lees verder

Liveblog | 'Rusland koopt munitie in Noord-Korea'
Het is dag 195 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan.
Lees verder

'Henk Staghouwer presteerde ondermaats'
Hoewel het moment onverwacht kwam, verbaast het Tweede Kamerlid Caroline van der Plas van BBB niet dat Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit afgetreden is. Volgens Van der Plas heeft Staghouwer ondermaats gepresteerd, kende hij de materie niet en was hij ongeschikt.
Lees verder

Arbiter beoordeelt rechtmatigheid FBI-inval
Een onafhankelijke arbiter gaat beoordelen in hoeverre de FBI juist heeft gehandeld door documenten in beslag te nemen in de villa van oud-president Trump. Dat heeft een rechter in Florida bepaalt. Deze 'special master' gaat bekijken of sommige documenten geheim mogen blijven. Met deze uitspraak krijgt Trump gelijk van de rechter, die hij overigens zelf benoemd heeft.
Lees verder