vrijdag 9 september 2022

Koningin Elizabeth (96) overleden

Koningin Elizabeth (96) overleden
Op 'vredige wijze' is de Britse koningin Elizabeth op 96-jarige leeftijd overleden, meldt Buckingham Palace. In het bijzijn van familieleden heeft de monarch in het Schotse kasteel Balmoral haar laatste adem uitgeblazen. Elizabeth zat zeventig jaar op de troon en was daarmee de langst regerende monarch uit de Britse geschiedenis.
Lees verder

Jetten eist meer energiebesparing van Europa
Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) wil dat Europa meer gaat doen om energie te besparen. De klimaatminister deed de uitspraken tijdens de ingebruikname van lng-terminal de EemsEnergyTerminal in de Groningse Eemshaven. Nederland staat wel achter een maximumprijs op Russisch pijpleidinggas, 'om ook gewoon echt een tegenreactie te laten zien tegen het spel dat de Russen met Europa hebben gespeeld'.
Lees verder

NASA stelt lancering maanraket uit naar eind september
Eind september gaat NASA opnieuw een poging doen om een nieuwe maanraket te lanceren. Voorlopig staat de lancering in de agenda voor vrijdag 23 en dinsdag 27 september, zo laten de Amerikanen weten.
Lees verder

Weer geen NS-treinen door regionale staking
Reizigers in heel Nederland hebben vrijdag te maken met een staking onder personeel van de Nederlandse Spoorwegen. Vakbonden FNV, CNV en VVMC houden regionale acties in het westen en noordwesten van het land aan om hun eisen voor een nieuwe cao kracht bij te zetten. De NS besloot daarop in heel het land geen treinen te laten rijden, om chaos op perrons te voorkomen.
Lees verder

Failliet financieel systeem bepaalt ons dagelijkse leven
Financiële markten houden ons dagelijkse leven in een houdgreep: 1,9 miljoen huishoudens belegt, ons pensioenstelsel moet beursrendementen halen, de huizenmarkt is compleet verstoord en een kwart van de jongeren belegt in crypto. Het financiële systeem dat midden in onze samenleving staat, functioneert niet. 'Het is een failliet systeem', zegt hoogleraar Financiële Markten Arnoud Boot van de UvA tegen podcastmaker Reinjan Prakke.
Lees verder

Rutte draait naar steun voor prijsplafond energie
Nederland staat positief tegenover een prijsplafond voor energie. Dat premier Rutte toch welwillend is over het voorstel van de Europese Commissie, is bijzonder. Tot voor kort was het kabinet tegen de gedachte van een maximum energieprijs.
Lees verder

Ondernemersverenigingen: Werk meer uren
Om de krapte op de arbeidsmarkt het hoofd te bieden zouden werknemers meer uren moeten werken. Op die manier kan op korte termijn een slag worden geslagen om ervoor te zorgen dat werkdruk beheersbaar blijft. Ook zouden de extra uren ervoor kunnen zorgen dat maatschappelijke problemen als gevolg van de personeelstekorten minder worden. Dat zeggen ondernemersorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en AWVN.
Lees verder

'Aanpak witwassen banken moet gerichter'
Bij de aanpak van witwassen in de financiële sector zouden banken en andere financiële instellingen 'een meer risicogebaseerde benadering' moeten kiezen, stelt De Nederlandsche Bank (DNB) in een rapport. Dat betekent dat banken in de toekomst beter moeten weten wie van hun klanten mogelijk kwaad in de zin hebben.
Lees verder

'Die 4,7 miljard euro uit Europa had veel meer kunnen zijn'
Nederland krijgt 4,7 miljard euro uit het Europese coronaherstelfonds. Dat heeft de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen gisteren bekendgemaakt tijdens haar bezoek aan Rotterdam. Nederland was het laatste EU-land dat een beroep deed op het miljardenfonds. Europa-verslaggever Stefan de Vries denkt dat Nederland zich daarmee toch wel een beetje in de voet heeft geschoten.
Lees verder

'Aangekondigde steun is niet genoeg voor Duitse ondernemers'
Het Duitse bedrijfsleven heeft weinig vertrouwen in het plan van minister van Economische Zaken en Klimaat Robert Habeck om sommige bedrijven tijdelijk stil te leggen om zo niet failliet te gaan. Ondanks het vangnet verwacht de zogenaamde Mittelstand nog altijd een faillissementsgolf aankomende winter, als de energieprijzen door het dak gaan.
Lees verder

'Elizabeth heeft het erg behendig gedaan'
In 70 jaar op de troon heeft de gistermiddag overleden Engelse koningin Elizabeth II zowat alle groten der aarde ontmoet. En hoewel ze op geopolitiek vlak misschien geen grote rol speelde, denkt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg dat ze haar werk als uitstekend heeft gedaan.
Lees verder

Liveblog | Oekraïens ziekenhuis onder vuur
Het is dag 198 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan.
Lees verder