woensdag 21 september 2022

Kabinet reserveert miljoenen voor energierekening student

Kabinet reserveert miljoenen voor energierekening student
Het kabinet reserveert 35 miljoen euro voor studenten die in de problemen komen door de stijgende energieprijzen. Dat schrijft minister Sigrid Kaag (Financiën) in een Kamerbrief. Met deze maatregel wil ze tegemoetkomen aan studenten die geen aanspraak kunnen maken op de eenmalige energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen.
Lees verder

Rutte: 'Koopkracht grootste probleem'
Niet de asielopvang, niet het woningtekort, maar de koopkrachtcrisis die heerst onder de Nederlandse bevolking is het grootste zorgenkind van minister-president Mark Rutte. 'Het meest zorgelijke vind ik echt die koopkracht en energierekening', zegt Rutte tegen BNR.
Lees verder

Koopkrachtplaatjes waren niet eerder zo snel al achterhaald
De bekende koopkrachtplaatjes van het Centraal Planbureau (CPB) die ieder jaar op Prinsjesdag bekend worden, hebben altijd al een beperkte houdbaarheidsdatum. Maar niet eerder konden ze eigenlijk al door de papierversnipperaar nog voordat ze in het koffertje van de minister van Financiën werden gestopt.
Lees verder

De Jonge over woningnood: 'Veel te lang geen regie genomen'
Om de woningnood terug te dringen wil het kabinet tot en met 2030 zo'n 900.000 woningen bouwen. Dat is dringend noodzakelijk, zei koning Willem-Alexander vandaag in de troonrede. Maar ondertussen is personeel moeilijk te vinden, worden materialen steeds duurder en zijn er nog allemaal natuurvergunningen die wel of niet gegeven kunnen worden. Tegenwind van alle kanten, en toch zal het moeten', zegt minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge.
Lees verder

Kamer buigt zich over miljardenplannen
Traditiegetrouw debatteert de Tweede Kamer de dag na Prinsjesdag over de plannen van het kabinet voor het volgende jaar. Dit jaar zal tijdens de belangrijke Algemene Politieke Beschouwingen het miljardenpakket voor de koopkracht centraal staan. Ook het pakket voor het najaar (waar het prijsplafond deel van uitmaakt) zal scherp onder de loep worden genomen door de partijen.
Lees verder

Liveblog | Poetin kondigt gedeeltelijke militaire mobilisatie af
Het is dag 209 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan.
Lees verder

Frans Timmermans hekelt Europese treinbedrijven: 'Ik ben het spuugzat'
Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans geeft Europese spoorwegmaatschappijen nog 3 maanden om met een plan voor een samengevoegd ticketsysteem te komen. Leveren ze dat plan niet in bij de Europese Commissie vóór het einde van het jaar, dan gaat de Commissie zo'n boekingsapp voor de trein wettelijk afdwingen bij de maatschappijen. Dat zegt vicevoorzitter Frans Timmermans vandaag in BNR Europa. Ik ben het ook spuugzat. De mensen willen graag met de trein, maar je moet het ze wel makkelijker maken.
Lees verder

Consumentenvertrouwen nog nooit zo laag
Nooit eerder waren consumenten zo somber als in september. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het consumentenvertrouwen daalde deze maand met vijf punten tot een stand van min 59. Onder andere over de eigen financiële situatie maken de Nederlanders zich veel zorgen. 'Dit is wel een heel slecht cijfer,' zegt BNR's huiseconoom Han de Jong. 'Hoeveel lager kan dit nog?'
Lees verder

BOVAG: Zwaarder belasten mkb is geen verstandige methode
Het kabinet trekt 17 miljard uit om de koopkracht van huishoudens te verbeteren, maar over compensatie voor ondernemers in energie-intensieve sectoren is nog niks bekend. Ondertussen gaat de vennootschapsbelasting voor ondernemers wel omhoog. En dat heeft grote gevolgen voor ondernemers in de mobiliteitssector, zegt voorzitter Han ten Broeke van de BOVAG.
Lees verder

Tegenbegroting PvdA en GroenLinks: lonen omhoog en kapitaal zwaarder belasten
De PvdA en GroenLinks presenteren bij de Algemene Politieke Beschouwingen een alternatief koopkrachtpakket. De miljarden die Rutte IV uittrekt voor de koopkracht in 2023 kunnen volgens de partijen beter besteed worden. 'Arbeid wordt te slecht beloond, en dat willen we herstellen', zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer.
Lees verder

Rusland mobiliseert en voert wapenproductie op
De gedeeltelijke mobilisatie die president Poetin heeft afgekondigd zal zo'n 300.000 reservisten met gevechtservaring op de been brengen. Die zijn echter niet direct inzetbaar. Volgens Rusland-correspondent Joost Bosman heeft Poetin gezegd dat de troepen allemaal eerst een opleiding krijgen. 'Ze moeten ook bewapend worden, het kan nog wel een aantal weken of maanden duren voordat deze troepen naar Oekraïne gestuurd worden.'
Lees verder

Duitsland koopt bijna 99 procent van wankel energieconcern Uniper
De Duitse regering krijgt na een miljardeninjectie in het noodlijdende energieconcern Uniper 98,5 procent van het bedrijf in handen. De eigenaar van tal van elektriciteitscentrales kwam dit jaar in de problemen nadat Rusland de toevoer van gas naar Duitsland drastisch verlaagde, wat tot forse verliezen leidde.
Lees verder