vrijdag 16 september 2022

Jetten: prijsplafond op energie serieuze optie, maar niet dit jaar

Jetten: prijsplafond op energie serieuze optie, maar niet dit jaar
Energieminister Rob Jetten kijkt 'heel serieus' naar verschillende varianten van een prijsplafond voor gas en elektriciteit. Dat zei hij gisteravond in debat met de Tweede Kamer. Het kabinet overweegt zo'n systeem voor de lange termijn. Ondanks positieve geluiden van enkele energieleveranciers kan zo'n maatregel dit najaar waarschijnlijk niet worden ingevoerd.
Lees verder

Klimaatverandering doet hongersnood exploderen
Het aantal mensen dat door klimaatverandering in hongersnood leeft, is de afgelopen jaren meer dan verdubbeld. Waar het aantal zes jaar geleden nog 21 miljoen betrof, is dat getal geëxplodeerd tot 48 miljoen mensen nu. En dat is alleen in tien onderzochte gebieden, zo concludeert Oxfam Novib in een onderzoek.
Lees verder

Onafhankelijke 'special master' onderzoekt geheime documenten Trump
Donald Trump heeft een belangrijke overwinning geboekt in het gevecht om de duizenden documenten die vorige maand in beslag zijn genomen in Mar-a-Lago, zijn landgoed in Florida. Een Amerikaanse rechter heeft nu een zogeheten een 'special master' aangewezen, die de documenten die zijn gevonden in het huis van de oud-president gaat beoordelen.
Lees verder

Gasprijs daalt weer tot onder de 200 euro
De daling van de gasprijs zet door. Ten opzichte van gisteren is de prijs per megawattuur aan TTF gas tien procent gedaald tot onder de 200 euro ten opzichte van 224 euro gisteren. Vorige week lag de prijs nog lager; toen kostte een megawattuur even 'slechts' 180 euro. Ter vergelijk: in de voorbije jaren lag diezelfde gasprijs rond de 20 euro.
Lees verder

Duitsland wil gasbedrijven nationaliseren
Duitsland is in vergevorderde gesprekken om aardgasbedrijven Uniper, VNG en Securing Energy for Europe (voormalig Gazprom Germania, red.) te nationaliseren om de ineenstorting van de binnenlandse energiemarkt te voorkomen. 'Het lijkt zelfs op een definitieve stap van de Duitse regering', aldus Duitsland-correspondent Derk Marseille.
Lees verder

Britse hobby: uren in de rij staan
Als de Britten ergens van houden, dan is dat wel van queuing, oftewel van in de rij staan. Ook nu staan ze massaal in de rij voor het parlementsgebouw in London waar de Queen ligt opgebaard om afscheid te nemen. De queue heeft een eigen sfeer, er is vermaak, muziek, voorzieningen. Het is zelfs te volgen via een livestream. Onze correspondent Lia van Bekhoven liep ook even mee.
Lees verder

Duizenden reizigers niet welkom op Schiphol wegens onderbezetting
Schiphol is genoodzaakt om in ieder geval tot 31 oktober het aantal reizigers per dag met 18 procent te reduceren. Dit heeft te maken met de onderlevering van beveiligingsbedrijven aldaar. Concreet betekent dit dat er een slordige 9.000 reizigers per dag minder vertrekken van de luchthaven.
Lees verder

EU wil banden met Arabische landen om energie
De voorzitter van de raad van regeringsleiders Charles Michel wil de banden aanhalen met Saoedi-Arabië, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Algerije als deel van een oplossing voor de energiecrisis. Deze landen kunnen volgens hem meer energie leveren aan de Europese Unie, dat onafhankelijk wil worden van Russische gas- en olieleveranties.
Lees verder

ECB: 'Rente verder omhoog om inflatie te bestrijden'
De Europese Centrale Bank (ECB) zal de belangrijkste rentetarieven verder moeten verhogen om de inflatie in de eurozone tegen te gaan. Dat zei vicepresident Luis de Guindos van de ECB in een interview met het Portugese weekblad Expresso.
Lees verder

SER: klimaatdoelen in geding
Het kabinet moet meer doen om een circulaire economie te realiseren, zonder afval, waarin grondstoffen worden hergebruikt. Anders dreigen de klimaatdoelen niet te worden gehaald. Dat adviseert de Sociaal-Economische Raad (SER) na een verkenning. Volgens de adviesraad heeft het kabinet nu te veel aandacht voor de energietransitie, terwijl de omslag naar een circulaire economie net zo ingrijpend is.
Lees verder

'Nieuwe beperkingen Schiphol hebben verregaande consequenties'
De aangekondigde nieuwe capaciteitsbeperkingen op Schiphol hebben volgens KLM 'verregaande consequenties.' In een reactie noemt de luchtvaartmaatschappij het 'teleurstellend' dat Schiphol opnieuw deze stappen 'last-minute' neemt.
Lees verder

Minister weet niet wanneer zorgakkoord rond is
Er is vrijdag opnieuw overleg over een zorgakkoord, maar volgens minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) is het nog onzeker of de partijen er deze dag uitkomen. Hij hoopt in elk geval dat er een zorgakkoord komt, ook als niet alle partijen zich hierbij aansluiten.
Lees verder