dinsdag 20 september 2022

Ingewijden: kabinet en energiebedrijven akkoord over prijsplafond

Ingewijden: kabinet en energiebedrijven akkoord over prijsplafond
Het kabinet en de energiebedrijven zijn het eens geworden over een prijsplafond voor energie tot eind 2023. Dat melden ingewijden na berichtgeving van de NOS. De maatregel gaat gelden vanaf 1 januari, maar in de praktijk gaat de energierekening al op 1 november omlaag.
Lees verder

VN-onderzoekers zien oorlogsmisdaden in Ethiopië
De strijdende partijen in Ethiopië hebben zich volgens onderzoekers van de Verenigde Naties schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden. De regering in Addis Abeba is mogelijk zelfs schuldig aan misdaden tegen de menselijkheid in de opstandige regio Tigray, schrijft de commissie van mensenrechtendeskundigen voor Ethiopië in haar eerste rapport aan het VN-Mensenrechtencomité.
Lees verder

Stikstoffabriek weer vertraagd, geen gevolgen voor Groningen
De oplevering van een stikstoffabriek in Zuidbroek, die geïmporteerd gas geschikt moet gaan maken voor gebruik in Nederlandse cv-ketels en gasfornuizen, heeft opnieuw vertraging opgelopen. Voor het niveau van de gaswinning uit het Groningenveld heeft deze tegenvaller geen gevolgen, meldt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) aan de Tweede Kamer.
Lees verder

Europese Commissie presenteert plan om toekomstige crises aan te pakken
In een poging om toekomstige crises beter aan te kunnen pakken heeft de Europese Commissie plannen gepresenteerd die daarbij moeten helpen. Tijdens de coronacrisis werd duidelijk dat er een beter plan moet zijn en dat er lessen uit de pandemie getrokken moeten worden.
Lees verder

Energieleveranciers onbereikbaar door overbelaste klantenservice
Energieleveranciers lijken de vragen van klanten over hun nieuwe torenhoge tarieven niet aan te kunnen. Wie belt met een vraag over de energienota komt er nauwelijks door. Wachttijden lopen met gemak op tot een uur of langer en verbindingen worden abrupt verbroken, blijkt uit een rondgang van BNR. De Consumentenbond kreeg in korte tijd honderden klachten over onbereikbare energiebedrijven en trok tot tweemaal toe aan de bel bij toezichthouder ACM.
Lees verder

Groepje boeren met trekkers in Den Haag ondanks noodbevel
Een aantal protesterende boeren is met trekkers in Den Haag aanwezig, bevestigt een politiewoordvoerster. Het gaat om een groepje van ongeveer vier tractoren die stilstaan op de Benoordenhoutseweg, aldus de politie. Ze negeren daarmee een noodbevel dat eerder in de nacht van maandag op dinsdag is ingesteld door het gemeentebestuur.
Lees verder

Liveblog | Politici Duitse AfD op weg naar door Rusland bezette Donbas
Het is dag 208 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan.
Lees verder

MKB-Nederland niet te spreken over looneis FNV
De looneis van vakbond FNV, die een automatische prijscompensatie in de lonen wil zien, is 'gigantisch stom'. Dat vindt Jacco Vonhof, voorman van MKB-Nederland, in een reactie op de voorstellen van de bond. Een automatische compensatie zou nu neerkomen op een loonsverhoging met 12 procent.
Lees verder

Liveblog | Prinsjesdag live bij BNR, boeren op weg naar Den Haag
Het is 20 september, de derde dinsdag van september, en dat betekent Prinsjesdag. Volg het belangrijkste nieuws op BNR en via dit liveblog.
Lees verder

Akkoord over prijsplafond energie, maar wat komt er voor bedrijven?
De energierekeningen gaan vanaf november al omlaag. Het kabinet en de energiebedrijven zijn het eens geworden over een prijsplafond voor energie tot eind 2023. 'Maar de grote vraag is wat er komt voor de bedrijven', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.
Lees verder

'Kabinet creëert geen stabiele situatie voor ondernemers'
De belastingplannen van het kabinet zijn niet bepaald fijn voor ondernemers, zegt Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland. 'De rekening wordt bij ondernemers neergelegd, en dat voelt na twee lastige coronajaren onrechtvaardig aan.'
Lees verder

LTO: 'Van essentieel belang dat er snel een pakket voor energiekosten boeren komt'
Terwijl de spanningen tussen Den Haag en de landbouwsector hoog zijn opgelopen, is het de vraag of er vandaag meer duidelijkheid en perspectief komt voor de boeren. De boeren laten de kans in ieder geval niet passeren om hun stem te laten horen in Den Haag.
Lees verder