dinsdag 20 september 2022

'Het moet weer gaan lonen om te werken'

'Het moet weer gaan lonen om te werken'
Behalve de begrotingen zal ook het Belastingplan vandaag bekend worden. 'Volgens mij is het nodig dat we de belastingheffing op arbeid gaan verlagen, en dat we meer kijken naar belastingheffing op vermogen en kapitaal', zegt Robert Schwarz, Tax Director bij PwC en adviseur van familiebedrijven.
Lees verder

Econoom: 'Prijsplafond zorgt niet voor onnodige compensatie'
Er mag gerust gesproken worden van een van de meest beladen Prinsjesdagen ooit, nu vrijwel iedereen in het land wordt geraakt door de koopkrachtcrisis. Alle ogen zijn gericht op Den Haag: waar kan het kabinet nog mee komen om deze crisis het hoofd te bieden?
Lees verder

Nog geen besluit over Duitse OV-kaart
De verkeersministers van de Duitse deelstaten hebben nog geen besluit genomen of er een vervolg komt op de succesvolle '9-euro OV-maandkaart'. Er is meer tijd nodig om alles rond te krijgen. Afgelopen zomer bleek de maandkaart een succes, Olaf Scholz noemde het zelfs 'één van de beste ideeën van zijn regering.'
Lees verder

Woningmarkt nog steeds lastig voor starters
Woningzoekenden zien de woningmarkt niet rooskleurig in. Dit blijkt uit het onderzoek wat De Hypotheker elk jaar rond Prinsjesdag uitbrengt. 500 woningzoekenden hebben een enquête ingevuld. Twee op de drie ondervraagden vind dat er te weinig aanbod is, en dat is opmerkelijk.
Lees verder

Oud-minister Hoogervorst: 'Ik vind het geen sterke miljoenennota'
De derde dinsdag van september staat dit jaar in het teken van de koopkracht. Op de valreep voegde de regering nog miljarden toe aan de al beschikbare 17 miljard euro om de koopkracht te compenseren. Geheel volgens traditie is de Miljoenennota aan de pers gelekt, en er zijn enkele voorstellen die niet per se op steun kunnen rekenen van VVD-prominent en oud-minister van Financiën Hans Hoogervorst.
Lees verder

'Het vertrouwen in het kabinet is volledig weg'
Het vertrouwen in het kabinet heeft een bijzonder laag niveau bereikt. Dat blijkt uit onderzoek van campagnebureau Hibou, dat in kaart bracht hoe er afgelopen week online over het kabinet werd gepraat.
Lees verder

Einde prijsdaling van gas in zicht
Waar de gasprijs de afgelopen week vooral een daling liet zien, is er op Prinsjesdag sprake van een duidelijke schommeling. Vanochtend dook de gasprijs met 170 euro per megawattuur onder het niveau van gisteren, maar vrij snel daarna was er al weer sprake van een stijging, waarbij er gepiekt werd op 186 euro per megawattuur.
Lees verder

Overheid wees onterecht coronasteun voor groep starters af
De overheid had een groep startende ondernemers geen coronasubsidie mogen weigeren. Dat stelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Het gaat om de zogeheten TVL-regeling waarmee bedrijven een tegemoetkoming kregen voor hun vaste lasten.
Lees verder

Biotechbedrijven willen geen kennis delen met ontwikkelingslanden
Pfizer en Moderna staan niet te springen om hun kennis over coronavaccins te delen met ontwikkelingslanden. De World Health Organisation (WHO) is in Zuid-Afrika bezig met een 'hub' die het vaccin van Moderna na probeert te maken. Op dit moment zijn inwoners van lage- en middeninkomenslanden zoals Zuid-Afrika vaak nog niet gevaccineerd tegen corona.
Lees verder

Teruglezen: Troonrede 2022
Koning Willem-Alexander heeft de Troonrede voorgedragen. Hier lees je de hele tekst letterlijk.
Lees verder

Loehansk niet meer volledig in Russische handen
Het Oekraïense leger heeft vannacht Bilohorivka veroverd, het eerste stadje dat ze in de Loehansk-regio hebben veroverd. Daarmee heeft Rusland geen complete controle meer over de provincie en kruipt het tegenoffensief van Oekraïne steeds dichter naar de oostgrens. 'Een enorme opsteker', zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.
Lees verder

Niet alleen de Europese, maar de hele wereldeconomie stagneert
De Duitse producentenprijzen zijn nog nooit zo snel gestegen als afgelopen maand. Dat komt vooral door de stijging van energieprijzen. 'Dat geeft een grimmig beeld over wat voor verlichting we qua inflatie kunnen verwachten in de komende periode', zegt senior econoom bij ING Bert Colijn. 'Duitse prijzen stegen met 7,9 procent in augustus, en dat betekent dat de Duitsers hun borst nat kunnen maken voor de inflatie voor de tweede helft van het jaar. Dat is natuurlijk geen goed nieuws, en geeft aan dat inflatie zeker binnen Europa probleem nummer één blijft.'
Lees verder