Doorgaan naar hoofdcontent

Gesjoemel met studentenvisa dwingt hogescholen tot ingrijpen

Gesjoemel met studentenvisa dwingt hogescholen tot ingrijpen
Hogescholen gaan maatregelen nemen om te voorkomen dat jongeren van buiten de Europese Unie zich inschrijven alleen maar om met een studentenvisum naar Nederland te komen en hier dan als het ware te verdwijnen. Dat bevestigt een woordvoerder van de Vereniging Hogescholen na een bericht in NRC. 'Gelukkig halen we er nu al veel van die pogingen tot inschrijving tussenuit, maar we zien er behoorlijk wat.'
Lees verder

Aanvragen Verklaring Omtrent Gedrag verdrievoudigd
Het aantal aanvragen voor een Verklaring omtrent het Gedrag (VOG) is in ruim tien jaar bijna verdrievoudigd. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij het ministerie van Justitie. Waar in 2010 nog geen 500 duizend VOG's werden uitgegeven, waren dat er in 2020 bijna 1,2 miljoen en in 2021 dik 1,4 miljoen. Dit jaar staat de teller na twee kwartalen op ruim 750 duizend. Werkgeversvereniging AWVN ziet een verband met ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. 'We zien steeds meer zij-instromers.'
Lees verder

Raad van Europa waarschuwt Nederland om Ter Apel
De mensenrechten van asielzoekers zijn in het geding in de opvang in Ter Apel, waarschuwt de Raad van Europa. Asielzoekers lijken er een onmenselijke of vernederende behandeling te krijgen, zegt de mensenrechtencommissaris van de verdragsorganisatie.
Lees verder

Stikstofbeleid moet mogelijk strenger
Het stikstof probleem is groter dan gedacht. En dat betekent mogelijk NOG strengere stikstofmaatregelen. Dat blijkt uit een rapport van internationale wetenschappers, dat later deze maand verschijnt. Het rapport is heel slecht nieuws, zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.
Lees verder

Aluminiumfabriek stilgelegd door torenhoge energieprijzen
Aluminiumfabriek Aldel legt de productie van de fabriek bij Delfzijl tijdelijk stil. De aluminiumsmelter spreekt van een 'noodzakelijk' besluit vanwege de 'torenhoge energieprijzen en een gebrek aan overheidssteun'.
Lees verder

Weinig zorgen om nieuwe coronagolf: 'Immuniteit is omhoog gegaan'
Met het begin van de meteorologische herfst is normaal gesproken ook het griepseizoen in aantocht. De vraag rijst dan ook of er een mogelijke coronagolf in aantocht is. Marjolein Kikkert, moleculair viroloog aan het LUMC in Leiden, heeft weinig zorgen. 'Het is altijd onvoorspelbaar, maar de situatie is anders dan vorig jaar. We hebben een jaar gehad dat de immuniteit tegen het virus, in al zijn varianten, omhoog is gegaan.'
Lees verder

Winkeliers vrezen verhoging minimumloon
De verhoging van het minimumloon kan leiden tot grote problemen voor winkeliers. Het kabinet is van plan om het minimumloon met 10 procent te verhogen, maar volgens brancheorganisatie INretail lost die verhoging het de koopkrachtproblemen op maar leidt het juist tot hogere prijzen. De sector pleit ervoor om de belasting op arbeid te verlagen zodat werknemers netto meer overhouden.
Lees verder

Ministerie wist dat Groningse gaswinning omlaag kon
Ook het ministerie van Economische Zaken wist dat de gaswinning in Groningen in 2013, het jaar na de beving in Huizinge, met bijna een derde kon worden worden verminderd. Anton Broenink, voormalig operatiechef bij GasTerra, zei in zijn verhoor als onderdeel van de parlementaire enquĂȘte naar het Groningse gasdossier, dat hij het ministerie berekeningen had gestuurd van een minimumwinning.
Lees verder

OnlyFans-baas krijgt half miljard dividend
Het innovatieve pornografische sociale medium OnlyFans heeft eigenaar Leonid Radvinsky in twee jaar tijd 500 miljoen dollar dividend uitgekeerd. Het platform maakte tijdens de pandemie een stormachtige groei door en boekte volgens Bloomberg dit jaar een winst van 433 miljoen dollar.
Lees verder

Rusland dreigt met olieboycot
Als landen een maximale prijs willen opleggen voor Russische olie, zal Rusland geen olie meer verkopen aan die landen, zo dreigt het land. De Verenigde Staten pleiten voor een dergelijk prijsplafond. De G7, een groep van zeven grote industrielanden, zou dat plan vrijdag officieel willen steunen.
Lees verder

De Jonge geeft toe: 'Doel flexwoningen is enorme klus'
Het gaat een 'enorme klus' worden om voor het einde van 2024 bijna 40.000 flexwoningen neer te zetten, zo geeft Hugo de Jonge toe. De minister van Volkshuisvesting reageert daarmee op een rondgang van De Volkskrant, waar experts twijfelden aan de haalbaarheid van het kabinetsplan.
Lees verder

Europese Commissie pakt gigantische gasprijs aan
De Europese Commissie wil een grote ingreep doen op de gasmarkt door een maximale gasprijs in te stellen voor de grondstof uit Rusland. De tijd daarvoor is aangebroken, zegt voorzitter Ursula von der Leyen.
Lees verder