donderdag 8 september 2022

FNV voorspelt meer spoorstakingen tijdens 'hete herfst'

FNV voorspelt meer spoorstakingen tijdens 'hete herfst'
FNV-voorzitter Tuur Elzinga verwacht dat er de komende maanden meer stakingen zullen zijn op het spoor, het land kan zich opmaken voor een hete herfst. Morgen zal er in het hele land geen treinverkeer mogelijk zijn als gevolg van regionale stakingen. 'Het is het laatste machtsmiddel.'
Lees verder

Gas en de economie | als de prijs niet daalt, wordt het een ramp
Het zal niemand ontgaan zijn dat de gasprijzen de afgelopen tijd de pan uitgerezen zijn en dat we dat allemaal, zowel burgers als bedrijven, flink in de knip voelen. Maar waar misschien níet iedereen van doordrongen is, is dat zich hier een economische ramp aan het voltrekken is. Correctie: een gigantische economische ramp.
Lees verder

Truss zet energietransitie op lager pitje: meer gas- en olieproductie
De Britse regering zal naar verwachting tientallen nieuwe exploratievergunningen voor olie- en gaswinning in de Noordzee aankondigen. Daarmee wil het land van nieuwbakken premier Liz Truss de binnenlandse productie aanjagen, aldus bronnen tegen persbureau Reuters.
Lees verder

Geen schadeloosstelling voor gedwongen sluiting kolencentrales
Energieconcerns RWE en Uniper kunnen Nederland niet aanklagen via een instantie van de Wereldbank wegens de gedwongen sluiting van hun kolencentrales. Tot dat oordeel komt een rechtbank in Keulen. De Duitse bedrijven wilden via een arbitrageprocedure compensatie afdwingen voor de schade die ze zeggen te lijden doordat stroomproductie met kolen vanaf 2030 verboden wordt.
Lees verder

'ECB heeft zichzelf in een lastig pakket gemanoeuvreerd'
Dat de Europese Centrale Bank de rente voor het eerst sinds het bestaan van de centrale bank met 75 basispunten gaat verhogen, heeft de ECB aan zichzelf te danken. Volgens BNR's huiseconoom Han de Jong had de rente veel eerder omhoog moeten gaan om de torenhoge inflatie te beteugelen en de zwakke euro te stutten.
Lees verder

Treinstaking gaat door; geen akkoord tussen NS en bonden
Nieuwe cao-onderhandelingen tussen de Nationale Spoorwegen (NS) en de vakbonden hebben opnieuw tot niets geleid. De aangekondigde stakingen door de bonden FNV, CNV en VVMC zullen dan ook doorgaan, beginnend op vrijdag.
Lees verder

'Benschop wil niet volledig door het stof'
Dick Benschop oud-president van Shell is verhoord in de parlementaire enquête over Groningen. 'Het is hartstikke misgegaan', zegt Benschop. Benschop werkte van 2011 tot 2015 voor Shell. Politiek verslaggever Sophie van Leeuwen ziet dat Benschop toch niet helemaal door het stof gaat.
Lees verder

Mondkapjesbedrijf Sywert van Lienden niet vervolgd
Het strafrechtelijk onderzoek naar fraudezaken bij de stichting en het bedrijf van Sywert van Lienden is geseponeerd door het Openbaar Ministerie (OM). Het onderzoek naar de drie voormalige bestuurders Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel gaat wel door.
Lees verder

Brussel akkoord: Nederland krijgt coronamiljarden
De Europese Commissie is akkoord gegaan met de plannen van Nederland om de coronagelden uit Brussel uit te geven. Minister Sigrid Kaag van Financiën had in haar plannen laten weten de 4,7 miljard euro onder andere uit te willen geven aan klimaatprojecten en digitalisering.
Lees verder

Hulp voor ondernemers in schulden: meer tijd voor aflossen
Een deel van de ondernemers die uitstel van betaling hebben gekregen van de Belastingdienst, krijgt langer de tijd om deze schuld af te lossen. De Tweede Kamer had hierop aangedrongen. De betalingsregeling wordt verlengd van vijf naar zeven jaar voor bedrijven die hiertoe een verzoek indienen.
Lees verder

Oekraïne boekt onverwachte terreinwinst
Het Oekraïense leger zegt flinke terreinwinst te hebben geboekt in de oostelijke regio Charkiv. Volgens het Oekraïense persbureau Interfax zijn er al meer dan twintig dorpen en steden veroverd. Volgens de militaire leiding is er zevenhonderd vierkante kilometer op de Russen gewonnen. Patrick Bolder, Defensie-analist van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, ziet de opmars in het oosten als 'een verrassende ontwikkeling'.
Lees verder

Beurs veert op na rentebesluit ECB
Ondanks dat beleggers in eerste instantie negatieef reageerden op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, veerde de beurs weer op. 'De markt wist weer omhoog te gaan. Mensen zien dat de ECB inflatie wel weer serieus neemt', zegt Nico Inberg, beursanalist van DeAandeelhouder.nl.
Lees verder