maandag 19 september 2022

Europa wil Hongarije voor 7,5 miljard korten

Europa wil Hongarije voor 7,5 miljard korten
De Europese Commissie wil 7,5 miljard euro aan EU-fondsen voor Hongarije blokkeren. Dat maakte Eurocommissaris Johannes Hahn zondag bekend. Hongarije moet zich van de Commissie houden aan de rechtsstatelijke regels, stappen ondernemen tegen de corruptie en de ondermijning van de rechtsstaat. 'Boedapest reageert geschrokken,' zegt Europaverslaggever Stefan de Vries.
Lees verder

Nomineren voor Dutch Podcast Awards 2022 kan vanaf nu
De komende twee maanden gaat BNR Nieuwsradio in 13 verschillende categorieën op zoek naar de beste podcasts van Nederland. Podcasts nomineren voor de Dutch Podcast Awards, kan vanaf vandaag.
Lees verder

Bloomberg: economen zien 80 procent kans op recessie eurozone
De kans dat eurozone de komende tijd in een recessie belandt, bedraagt 80 procent. Dat blijkt uit een rondgang onder economen door persbureau Bloomberg. De economen schatten de kans op een economische krimp in twee opeenvolgende kwartalen (wat de definitie is van een technische recessie) in de komende twaalf maanden nu op 80 procent. Bij een eerdere peiling was dat nog een kans van 60 procent.
Lees verder

Gezinnen en ondernemers worstelen met hoge prijzen
Steeds meer consumenten en ondernemers komen in de financiële problemen door de hoge gas- en stroomprijzen. Hoewel het kabinet morgen op Prinsjesdag met plannen komt om de pijn te verzachten, is het de vraag of de maatregelen voldoende zijn. 'We verwachten een grote toestroom aan het einde van het jaar, ook uit de middeninkomens', zegt Maarten de Soeten, directeur Financiële Zorg bij De Volksbank.
Lees verder

Rusland werkt aan gedeeltelijke mobilisatie
Er wordt gewerkt aan een gedeeltelijke mobilisatie in die regio's die aan Oekraïne grenzen, zegt Europa-verslaggever Geert Jan Hahn. De Oekraïense president Zelenski heeft intussen nieuwe aanvallen aangekondigd op de door Rusland bezette gebieden in Oekraïne. Volgens Hahn is er veel ruis in de berichtgeving, hijzelf denkt dat de aanval in de Donbas zal plaatsvinden.
Lees verder

Europese gasprijs flink omlaag door energiemaatregelen landen
De Europese gasprijs is vandaag naar het laagste niveau in bijna twee maanden gedaald. De daling is het gevolg van de maatregelen die steeds meer Europese landen nemen om bedrijven en huishoudens te ondersteunen met de hoge energierekening. Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs zakte de gasprijs met ruim 7 procent naar 174 euro per megawattuur. Vorige week was die nog 222 euro per megawattuur.
Lees verder

'Kabinet had dieper in de buidel kunnen tasten'
Het kabinet presenteert morgen op Prinsjesdag een reeks maatregelen om de stijgende energiekosten en inflatie en daarmee de dalende koopkracht aan te pakken. Volgens BNR's huiseconoom Han de Jong lijkt er een goed pakket op tafel te liggen, zeker voor de kwetsbare groepen in ons land, en had er ook nog wel meer ingezeten. 'De overheid kan het zich makkelijk veroorloven.'
Lees verder

Koopkrachtherstel voor iedereen? Vergeet het maar
Nederland kan haar koopkracht niet behouden. Daarom kan het coalitieakkoord waarin dat beloofd wordt in de prullenbak. Dat zegt hoogleraar Economie Lex Hoogduin van de Rijksuniversiteit Groningen. 'In het coalitieakkoord staat dat iedereen koopkracht moet behouden, dat coalitieakkoord moet in de prullenbak. Je moet tegen de burger niet veinzen die 'ie perspectief heeft op koopkrachtbehoud.'
Lees verder

Toerisme trekt weer aan, onzekerheid voor de toekomst
De Nederlandse toerismesector heeft vorig jaar een licht herstel van de coronacrisis laten zien. De mate waarin de branche dat jaar bijdroeg aan de Nederlandse economie steeg ten opzichte van een jaar eerder. 'Een logisch gevolg van het verloop van de pandemie', zegt Jan van der Borg, hoogleraar toerisme aan de KU Leuven, over de CBS-cijfers.
Lees verder

Emoji bestaan 40 jaar
Het is vandaag 40 jaar geleden dat de emoticon werd uitgevonden. Informaticaprofessor Scott Falman gebruikte toen :-) om aan te geven dat iets grappig bedoeld was. Sindsdien heeft de emoticon een enorme ontwikkeling doorgemaakt.
Lees verder

'Mensen kunnen best een stapje terug doen'
Prijzen rijzen de pan uit en veel Nederlanders dreigen de rekeningen niet meer te kunnen betalen, dus wordt op Prinsjesdag een troonrede verwacht met historische pakketten van enorme omvang. 'Mensen kunnen best een stapje terug doen', zegt econoom en hoogleraar Arnoud Boot die aan John F. Kennedy moet denken.
Lees verder

Zo goedkoop was tanken nog niet dit jaar
Tanken was in Nederland dit jaar nog niet zo goedkoop als nu. Uit cijfers van consumentencollectief UnitedConsumers, is de gemiddelde landelijke adviesprijs voor een liter Euro95 nu 2,092 euro. Begin januari was dat iets meer, maar zeker sinds de oorlog in Oekraïne liep de prijs hard op en werden records van meer dan 2,50 euro per liter genoteerd.
Lees verder