vrijdag 23 september 2022

Energiesector: Rijk moet ons voorschieten

Energiesector: Rijk moet ons voorschieten
Energiebedrijven willen vooraf compensatie voor geld dat zij mislopen door de invoering van het prijsplafond op energie. 'Het prijsplafond is alleen uitvoerbaar als het Rijk gederfde inkomsten voorschiet', zegt Cora van Nieuwenhuizen, voorzitter van de brancheclub Energie-Nederland, die lobbyt namens het gros van de leveranciers. Dat schrijft Trouw.
Lees verder

Liveblog | Drukte bij Russische grenzen, Zelenski roept Russen op tot verzet
Het is dag 210 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan.
Lees verder

Russisch referendum in bezette Oekraïense gebieden
Rusland houdt referenda in de bezette Oekraïense gebieden Loehansk, Donetsk, Zaporizja en Cherson. De inwoners kunnen de komende vijf dagen stemmen over aansluiting van hun regio bij Rusland. Oekraïne en het Westen denken dat de uitslag al bij voorbaat vastligt en erkennen de referenda niet. 'Een eerder plan om dit te doen was afgeschoten, maar gaat nu toch door. Behalve Rusland zal niemand zich aan de uistlag houden', zegt Rusland-correspondent Joost Bosman.
Lees verder

Bedrijven maken meer winst in tweede kwartaal
Nederlandse bedrijven hebben in het tweede kwartaal van dit jaar bij elkaar flink hogere winsten in de boeken gezet. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren de bedrijven, de financiële sector uitgezonderd, goed voor een winst van 75,2 miljard euro. Dat is 8,4 miljard euro meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.
Lees verder

Nederland weer in zwarte cijfers, economische groei van 2,6 procent
De Nederlandse overheid schrijft weer zwarte cijfers na twee coronajaren van tekorten. Ook groeide de economie in het tweede kwartaal met 2,6 procent. Dat blijkt uit cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek.
Lees verder

'Pak enkel glas in huurwoningen alvast aan'
In afwachting van de mogelijke huurverlaging voor mensen die in een slecht geïsoleerd huurhuis wonen, moet de overheid enkel glas alvast tot onderhoudsgebrek verklaren. Die oproep doet de Woonbond aan minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting).
Lees verder

India wil meer kolen gaan gebruiken
India wil het aantal kolencentrales in het land tegen het eind van dit decennium met een kwart hebben uitgebreid. Het land, de op twee na grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld, leunt sterk op de fossiele brandstof om aan de groeiende vraag naar energie te kunnen voldoen.
Lees verder

'Helft kantoren voldoet niet aan minimale milieueis'
Een hoop kantoorpanden voldoen nog steeds niet aan de wettelijke verplichting om vanaf 2023 minimaal energielabel C te beschikken. Dat meldt ABN Amro in een analyse.
Lees verder

IJsbaan vreest toekomst door hoge energieprijs
De kunstijsbanen gaan de komende weken gewoon open, maar als gevolg van de hoge energiekosten vreest de branche dat de banen snel weer dicht moeten. 'Zonder overheidssteun zal het snel voorbij zijn', zegt Dennis van Rijswijk van de Vereniging Kunstijsbanen Nederland (VKN). 'Als men bereid is 40 euro voor een kaartje te betalen, dan kunnen ijsbanen misschien open blijven.'
Lees verder

Markten in spanning over verkiezingen Italië
Op de financiële markten en in Brussel zijn ze op hun hoede voor de verkiezingen in Italië komend weekend. De waarschijnlijke overwinning van de radicaal-rechtse Giorgia Meloni baart daarbij zorgen vanwege haar euroscepsis en haar invloed op de enorme schuldenberg van Italië. Haar partij Fratelli d'Italia, Broeders van Italië, gaat aan kop in de peilingen.
Lees verder

Bondskanselier Scholz tekent gascontracten in Saoedi-Arabië
De Duitse bondskanselier vertrekt naar Saoedi-Arabië om daar contracten te tekenen die garanderen dat Duitsland de komende jaren verzekerd is van lng-import. Tijdens het bezoek staat ook een bezoek met kroonprins Mohammed bin Salman op de planning. 'Dat zorgt voor de nodige controverse', zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille.
Lees verder

'Bitcoinproductie even vervuilend als 6 miljoen auto's'
De energie die nodig is voor de productie van bitcoins in de Verenigde Staten zorgt voor net zoveel uitstoot als ongeveer 6 miljoen auto's per jaar. Dat zeggen milieugroeperingen in een rapport. Zij roepen Amerikaanse staten dan ook op om nieuwe activiteiten voor het delven van de digitale munten te verbieden om zo het klimaat niet verder te schaden.
Lees verder