maandag 19 september 2022

'Energierekening levert nog geen betalingsproblemen op'

'Energierekening levert nog geen betalingsproblemen op'
Er is nog geen sprake van grote betalingsproblemen bij de energierekening, zo concludeert ABN Amro op basis van een analyse van hun transactiedata. Prijsstijgingen van meer dan 150 procent ziet de bank slechts bij 1,5 procent tot 2 procent van de huishoudens. 'De meeste mensen betalen de termijnnota's en ook de jaarnota's worden evenveel betaald als andere jaren', aldus hoofdeconoom Sandra Phlippen.
Lees verder

Ledenparlement FNV stemt in met vakbondseisen 2023
Het ledenparlement van vakbond FNV heeft maandag ingestemd met een looneis en arbeidsvoorwaarden voor 2023. De grootste vakbond van het land pleit onder meer voor een automatische prijscompensatie in lonen en meer contracten voor onbepaalde tijd.
Lees verder

'Opladen elektrische auto moet vitaal proces worden'
Om toekomstige problemen met de laadinfrastructuur te voorkomen, moet het opladen van elektrische voertuigen onderdeel worden van de vitale processen. Dat zegt voorzitter Gerben Jan Gerbrandy van de Nationale Agenda Laadinfrastructruur in aanloop naar een symposium later deze week. Daar wordt onder meer gesproken over cyberveiligheid van de palen. 'Die problemen spelen nu nog niet hier, maar elders wel. De gevolgen kunnen heel groot zijn.'
Lees verder

Bundesbank: steeds meer tekenen van recessie in Duitsland
De signalen van een recessie in Duitsland, de grootste economie van Europa, worden steeds duidelijker. Dat meldt de Bundesbank in een maandelijks rapport. Het stilleggen van de Russische gasleveringen aan Duitsland leidt volgens de Duitse centrale bank tot stijgende energieprijzen en een toenemende onzekerheid bij bedrijven en huishoudens in het land.
Lees verder

Olieprijs zakt naar laagste niveau sinds januari
De prijs van een vat Amerikaanse olie is gezakt naar het laagste niveau sinds januari door zorgen over een afzwakkende wereldeconomie. Ook de sterke dollar zet de olieprijzen onder druk omdat olie wordt afgerekend in de Amerikaanse munteenheid, waardoor handelaren met andere valuta meer kwijt zijn. Eerder dit jaar gingen de olieprijzen juist nog hard omhoog vanwege de oorlog in Oekraïne.
Lees verder

Brancheverenigingen: verlaag belasting op openbaar vervoer
De btw op kaartjes van het openbaar vervoer moet omlaag, bepleiten reizigersvereniging Rover en brancheorganisatie voor ov-bedrijven OV-NL. Door de btw te schrappen blijft de bus en tram 'betaalbaar en aantrekkelijk', schrijven de organisaties. Volgens hen is mobiliteit een fundamentele voorziening en hebben veel mensen het nu 'zwaar' door de sterk gestegen prijzen als gevolg van de energiecrisis en de inflatie.
Lees verder

Hypotheekrente weer in de lift
Waar de hypotheekrente afgelopen zomer een fractie was gedaald, lijkt hij nu weer flink in de lift te zitten: richting 4 procent. Volgens Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop heeft dat alles te maken met een domino-effect.
Lees verder

Hoe komen we af van het watertekort? 'We mergelen de aarde uit'
De zomer van 2022 was de heetste zomer ooit gemeten op het Europese continent. Met droogte, bosbranden en watertekorten tot gevolg. En ondanks dat de algemene gedachte is dat Nederland te veel water heeft, moet er ook in ons land veel werk worden verzet om niet op te drogen. 'Je moet als samenleving weerbaar zijn om niet afhankelijk te worden van neerslagpatronen', zegt Arthur Valkieser, bestuurslid van Water Europe, een adviesorgaan voor de Europese Commissie over waterkwaliteit.
Lees verder

PvdA en GroenLinks houden hoop: 'Prijsplafond komt dit jaar nog'
Zowel de PvdA als GroenLinks hebben goede hoop dat hun plan voor een prijsplafond voor gas en elektra nog dit jaar kan worden uitgevoerd, zo stelden fractievoorzitters Attje Kuiken (PvdA) en Jesse Klaver (GL) na afloop van het overleg met minister Kaag van Financiën.
Lees verder

Prinsjesdag 2022 komt eraan, dit is wat we weten
Waar het normaliter al geldt als de belangrijkste dag van het politieke jaar, belooft Prinsjesdag in 2022 nóg belangrijker te worden. De troonrede wordt er naar alle waarschijnlijkheid een van ongekende proporties met historische pakketten van enorme omvang. Dit is wat we tot nu toe weten.
Lees verder

'Rusland is bezig met het economisch stilleggen van Oekraïne'
De Russische president Poetin lijkt een nieuw en machtig wapen in handen te hebben in de strijd om de macht in Oekraïne: hij richt zijn pijlen nu letterlijk op Oekraïense kerncentrales. Vannacht was er een explosie bij de kerncentrale in Joezjno-Oekrajinsk, in het zuiden van Oekraïne.
Lees verder

'Beursgang Porsche opmerkelijk'
De Volkswagen Auto Groep brengt op donderdag 29 september Porsche op de beurs. Het sportwagenmerk is naar schatting 70 tot 75 miljard euro waard. Volkswagen wil Porsche op de beurs brengen omdat ze meer willen investeren in elektrische auto's. Maar de beursgang is toch behoorlijk opmerkelijk, zegt Noud Broekhof van de Nationale Autoshow.
Lees verder