zondag 18 september 2022

'Energiekloof' verdeelt groene elite en achterblijvers

'Energiekloof' verdeelt groene elite en achterblijvers
Armere huishoudens worden nauwelijks bereikt met overheidsmaatregelen die de energietransitie moeten stimuleren. Daardoor gaapt er nu een kloof tussen de groene elite en achterblijvers.
Lees verder

Benschop krijgt niets mee
Schiphol heeft geen vertrekregeling afgesproken met scheidend topman Dick Benschop. Omdat hij er zelf voor koos zijn tweede termijn niet af te maken kan Benschop geen aanspraak maken op een financiële vergoeding, bevestigt een woordvoerder berichtgeving van Het Financieele Dagblad.
Lees verder

'Thuiswerken is blijvertje'
Veel werknemers willen na de coronapandemie geen afscheid nemen van hun thuiskantoor. Dat concluderen onderzoekers van het toonaangevende Duitse instituut Ifo na een enquête in 27 landen. Ruim een kwart van de 36.000 ondervraagde werknemers zegt een andere baan te zoeken als hun baas de mogelijkheid om thuis te werken volledig afschaft.
Lees verder

Varen door Suezkanaal wordt duurder
Egypte verhoogt opnieuw de tol die schepen moeten betalen om door het Suezkanaal te mogen varen. De tarieven voor de meeste schepen gaan 15 procent omhoog.
Lees verder

Liveblog | Oekraïne beschuldigt Russen van martelingen
Het is dag 206 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan.
Lees verder

Activisten mijden klimaattop Egypte: geen duurzaam vervoer
Over een paar maanden is er weer een klimaattop: de COP27. Waar de klimaattop van vorig jaar nog veel klimaatactivisten trok, is het nog maar de vraag hoe dat komende top zal zijn. Die wordt namelijk gehouden in Sharm-el-Sheikh, een badplaats in Egypte, maar er is vrijwel geen duurzame manier om daarheen te reizen.
Lees verder

Opnieuw tientallen vluchten geannuleerd
KLM annuleert 22 vluchten die zondag vanaf Schiphol zouden vertrekken, meldt een woordvoerder zaterdagavond. Dit vanwege de enorme drukte op de luchthaven. Het gaat om vluchten binnen Europa.
Lees verder

ECB vraagt ook Amazon voor ontwikkeling digitale euro
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft techconcern Amazon en vier andere bedrijven de opdracht gegeven een prototype voor de digitale euro te ontwikkelen. De centrale bank voor de eurozone praat al langer over de mogelijkheden voor een digitale munt. Die moet een stabiel alternatief vormen voor cryptomunten als bitcoin.
Lees verder

Europa stopt tijdelijk miljardensubsidie aan Hongarije
De Europese Commissie wil 65 procent van een aantal EU-fondsen voor Hongarije opschorten. De sanctie is bedoeld om premier Viktor Orbán te dwingen afdoende maatregelen te treffen tegen de corruptie en fraude in het land met EU-geld. Het gaat ruwweg om 7,5 miljard euro, zegt Eurocommissaris Johannes Hahn (Begroting).
Lees verder

'Kabinet kiest ervoor niets te doen'
De discussie over de miljoenennota gaat helemaal niet over ondernemers en bedrijven. 'Zeker in het buitenland worden er al veel maatregelen genomen, het kabinet kiest hier ervoor dit niet te doen', zegt Ingrid Thijssen, voorzitter van ondernemersorganisatie VNO-NCW, in het tv-programma WNL op Zondag.
Lees verder

Economen: 'Overweeg verhuurverbod voor tochtige woningen'
Welke paracetamol presenteert het kabinet dinsdag op Prinsjesdag om de pijn van de torenhoge energieprijzen te verzachten voor consumenten en ondernemers? De eerder al uitgelekte plannen om het minimumloon met 10 procent te verhogen, inkomstenbelasting en accijns aan de pomp te verlagen, plus een energie- en hogere zorg- en huurtoeslag lijken niet voldoende. Aan welke knoppen kan het kabinet nog meer draaien? Economen Frank van Es (Rabobank) en Sandra Phlippen (ABN Amro) doen vijf suggesties:
Lees verder

Topoverleg kabinet en coalitie over energierekening
Een deel van het kabinet overlegt zondagmiddag met de fractievoorzitters van de vier coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie over de stijgende energieprijzen. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving door De Telegraaf.
Lees verder