Doorgaan naar hoofdcontent

Energiebedrijven in Finland en Zwitserland krijgen miljarden

Energiebedrijven in Finland en Zwitserland krijgen miljarden
Energiemaatschappijen uit Finland en Zwitserland krijgen financiële staatssteun om mogelijke faillissementen van de energieconcerns tegen te gaan. De steun wordt gebruikt als onderpand tegen de grote schommelingen in prijzen van gas en elektriciteit. Door de hoge bedragen dat dit meebrengt is een noodlening voor de Finse elektriciteitsmaatschappij Fortum van 2,3 miljard euro en 4,1 miljard Zwitserse Frank voor het Zwitserse energieconcern Axpo hard nodig.
Lees verder

Schouten wil debat energietoeslag uitstellen
Minister Carola Schouten van Armoedebeleid vraagt de Tweede Kamer het debat over de energietoeslag, dat gepland staat voor morgen, uit te stellen. Zij wil gesprekken afwachten met vakbonden, studentenorganisaties en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.
Lees verder

Inflatie OESO-landen daalt door afkoeling energieprijzen
De inflatie in landen die aangesloten zijn bij de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) is in juli iets gedaald vergeleken met een jaar eerder. Het is voor het eerst sinds november 2020 dat het algemene prijspeil is afgenomen.
Lees verder

Fragiele Queen benoemt Liz Truss als premier
De Britse koningin Elizabeth II heeft Liz Truss benoemd als premier van het Verenigd Koninkrijk. Normaal gesproken vindt deze ceremonie plaats op Buckingham Palace, maar door 'mobiliteitsproblemen' van de 96-jarige vorstin, gebeurde dit op het koninklijke landgoed Balmoral Castle in Schotland.
Lees verder

Rutte wacht op conclusies Remkes voor perspectief boeren
Het opstappen van landbouwminister Henk Staghouwer leidt volgens premier Mark Rutte 'niet tot vertraging in de gesprekken die gaande zijn' met boeren. Ook de brief met maatregelen om boeren meer perspectief te geven zal door het ontslag van Staghouwer niet later komen.
Lees verder

Verkoop Gronings gasveld moet miljard opleveren
Shell en ExxonMobil willen 1 miljard verdienen aan de verkoop van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Persbureau Reuters meldde de ophanden zijnde transactie op basis van geheime documenten.
Lees verder

Spanjaard vindt miljoenen in verlaten huis
In een verlaten woning in Spanje zijn miljoenen pesetas gevonden in scheuren, kieren en blikken. Het geld is echter waardeloos, omdat de Spaanse centrale bank sinds vorig jaar geen pesetas meer omruilt voor euro's. Omgerekend zou het geld nu ruim 50.000 euro's waard zijn.
Lees verder

FNV wil collectieve rechtszaak tegen luchthavens starten
De FNV bekijkt de mogelijkheden om een collectieve rechtszaak te beginnen namens mensen die werken of hebben gewerkt als afhandelaar van bagage op Schiphol en andere luchthavens en daardoor lichamelijke klachten hebben gekregen. Mensen met pijn in de nek, armen, gewrichten en knieën kunnen hun verhaal doen bij een speciaal meldpunt van de FNV.
Lees verder

Jetten komt terug op Gazprom-besluit
Minister van Energie Rob Jetten komt terug op zijn besluit over dure gascontracten voor gemeenten. Dat melden Haagse bronnen aan BNR. Eerder dwong de minister ruim 120 gemeenten om hun contract stop te zetten, vanwege de sancties tegen Rusland.
Lees verder

Tienduizenden Groningers krijgen schade alsnog vergoed
Tienduizenden Groningers komen alsnog in aanmerking voor een vergoeding van aardbevingsschade. Dat meldt het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG), dat aan mensen die in het verleden geen of een kleine vergoeding kregen, een eenmalige vaste vergoeding van 5000 euro gaat aanbieden. In totaal schat het instituut hiervoor 100 miljoen euro meer kwijt te zijn dan de al vergoede honderden miljoenen voor fysieke schade.
Lees verder

Ben & Jerry's wil Israëlische verkoop tegenhouden
Het zeer activistische ijsbedrijf Ben & Jerry's wil kostte wat het kost de verkoop van hun Israëlische tak voorkomen. Moederbedrijf Unilever probeert het bedrijf in Israël te verkopen, omdat ze weigeren ijs te verkopen in de door Israël bezette Palestijnse gebieden.
Lees verder

Russische economie zakt in elkaar
De Russische economie lijkt voor een lange en diepe recessie te staan door westerse sancties, blijkt uit een rapport dat Bloomberg in handen heeft gekregen. De klappen komen op meerdere vlakken hard aan. Internationaal econoom Hein Roelfsma van de Universiteit Utrecht denkt dat Rusland op de lange termijn steeds meer last krijgt van de sancties.
Lees verder