vrijdag 23 september 2022

'Energie is een primaire levensbehoefte, de overheid moet daarin de kar trekken'

'Energie is een primaire levensbehoefte, de overheid moet daarin de kar trekken'
De Nederlandse energievoorzieningen zijn teveel geprivatiseerd en geliberaliseerd, vindt Aad Correljé, energiedeskundige van de TU Delft. Als we bedrijven overeind willen houden en de consument energie willen geven voor relatief beperkte prijzen moet de overheid volgens hem de markt reguleren.
Lees verder

Spaanse economie groeit sterk
Spanje merkt duidelijk dat het toerisme in het land weer is aangetrokken na de coronapandemie. De economie groeide in het tweede kwartaal met 1,5 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat was sterker dan een eerdere raming, die ging uit van een groei van 1,1 procent. Naast de belangrijke toeristische sector werd de groei ook aangedreven door de export.
Lees verder

EU reageert op Poetin met nieuwe sancties
De Europese Unie werkt aan nieuwe maatregelen tegen Rusland, zoals een maximumprijs voor Russische olie en ook sancties voor personen en organisaties die een aandeel hebben in de Russische oorlogsmachinerie. De plannen zijn een reactie op het opvoeren van de Russische oorlogsinspanningen. Er zijn al veel sancties, maar 'het kan altijd nog iets erger', zegt sanctierechtadvocaat Heleen over de Linden.
Lees verder

Reisbranche hekelt annuleerbonus van 350 euro
De reisbranche is niet blij met de annuleerbonus van Schiphol. De luchthaven betaalt maatschappijen 350 euro per passagier die niet vliegt. 'Ze hopen maatschappijen over de streep te trekken om vluchten te cancellen', zegt luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft.
Lees verder

'Als het kabinet niet met duidelijkheid komt kunnen we het prijsplafond niet uitvoeren'
Het kabinet moet heel snel met cijfers en duidelijkheid komen, zegt voorzitter Cora van Nieuwenhuizen van Energie Nederland. De energiesector maakt zich zorgen over het prijsplafond. De leveranciers willen de garantie dat de overheid misgelopen inkomsten direct aan ze voorschiet. Ook willen ze dat het kabinet snel met detailcijfers komt.
Lees verder

'De discussie rondom steunpakketten is beschamend'
Er komt een steunpakket voor het mkb, maar daar moet nog even op gewacht worden. Niet iedereen was er enthousiast over, maar minister Adriaansens van Economische Zaken wil in november een pakket klaar hebben liggen. En dat ging niet vrijwillig, zo denkt Arnoud Boot.
Lees verder

Energiesteun gaat Verenigd Koninkrijk 60 miljard pond kosten
Volgens de Britse minister van Financiën Kwasi Kwarteng is het Verenigd Koninkrijk de komende zes maanden 60 miljard pond kwijt aan subsidies voor gas- en elektriciteitsrekeningen voor bedrijven en huishoudens. Daarnaast gaat hij de belasting verlagen om de economie aan te jagen. Het gaat onder andere om de inkomensbelasting en de belasting op de aankoop van woningen.
Lees verder

Jumbo-topman Frits van Eerd treedt tijdelijk terug
Frits van Eerd treedt tijdelijk terug als algemeen directeur van supermarktconcern Jumbo. Dat is zojuist bekend gemaakt.
Lees verder

Crypto, uitweg uit ons financiële stelsel?
Dagelijks beïnvloeden financiële markten ons leven, ons financieel stelsel bepaalt onze gedragsalternatieven en daarmee onze geluksbeleving. Ondanks dat dit stelsel volgens veel economen disfunctioneel en failliet is en tot grote ongelijkheid en spanningen binnen de samenleving leidt. Hoe is dat zo gekomen? En wat kan er aan gedaan worden? Bieden cryptovaluta een oplossing? In het nieuwe seizoen van de podcastserie Het Nieuwe Geld zoekt podcastmaker Reinjan Prakke naar antwoorden.
Lees verder

Asielzoekers verblijven op veerboot
In Velsen ligt op dit moment de Silja Europa. Dat is een ferry van tweehonderd meter lang. Op dit moment is het schip in gebruik om asielzoekers te huisvesten. Er is plek voor duizend personen. Veel mensen dachten dat het om een cruiseschip ging, maar dat is volgens locatiemanager Hanneke Niele een fabeltje.
Lees verder

Iraans leger waarschuwt betogers
Het Iraanse leger heeft demonstranten die sinds een week de straat op gaan krachtig gewaarschuwd de veiligheid van het land niet in gevaar te brengen. 'We zullen niet toestaan dat de vijand misbruik maakt van de situatie.' De geheime dienst waarschuwde ook voor deelname aan 'illegale bijeenkomsten.'
Lees verder

SP wil Russische vluchtelingen opvangen
De SP wil dat minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken in Brussel de exodus agendeert van Russen die Rusland ontvluchten omdat ze anders in Oekraïne moeten vechten. Buitenlandwoordvoerder en SP-Kamerlid Jasper van Dijk zegt dit in de podcast Newsroom Den Haag. 'Het is belangrijk om nu welwillend te kijken naar Russische vluchtelingen die hun land ontvluchten richting Europa. Ik vind dat Brussel daarover moet spreken.'
Lees verder