Doorgaan naar hoofdcontent

DNB-president Knot: 'Rentestap is daadkrachtig genoeg, maar er volgen meer'

DNB-president Knot: 'Rentestap is daadkrachtig genoeg, maar er volgen meer'
Voor het eerst sinds 1999 heeft de Europese Centrale Bank aangekondigd de rente met 75 basispunten te gaan verhogen, om zo de torenhoge inflatie te beteugelen en de zwakke euro te stutten. Maar over zes weken zou er zomaar een nieuwe stap kunnen worden genomen.
Lees verder

Schouten en Jetten in gesprek met energieleveranciers
Ministers Carola Schouten (Armoedebeleid) en Rob Jetten (Energie) gaan vrijdag in gesprek met energieleveranciers om te voorkomen dat mensen worden afgesloten van elektriciteit en gas omdat ze hun rekening niet kunnen betalen. Wat betreft Jetten liggen alle opties op tafel.
Lees verder

Banken sturen duizenden schimmige klanten weg
ABN Amro, ING, Rabobank en De Volksbank hebben vorig jaar bijna 45.000 klanten met een luchtje eraan weggestuurd. Bij 7.700 klanten gebeurde dit vanwege het risico op witwassen of terrorismefinanciering. Daarmee zijn in 2021 twee keer meer witwasklanten op straat gezet dan een jaar eerder, zo blijkt uit onderzoek van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) naar de witwasbestrijding bij banken.
Lees verder

'Geloofwaardigheid ECB staat op het spel'
De Europese Centrale Bank gooit de rentes met 0,75 procent omhoog in een historische stap om de torenhoge inflatie te bedwingen. Het is de grootste renteverhoging sinds de invoering van de euro, en het was een noodzakelijke verhoging denkt hoogleraar Ondernemingsfinanciering en Financiƫle Markten Arnoud Boot van de Universiteit van Amsterdam.
Lees verder

Ondanks recessievrees steeds meer startende ondernemers
Het aantal gestarte ondernemingen in de maand augustus is gestegen. Dit blijkt uit een trendrapportage van de Kamer van Koophandel. 'Vooral de bouwsector ziet een toenemend aantal starters', zegt Josette Dijkhuizen, ondernemer en bijzonder hoogleraar aan de Tilburg University. Ook het absolute aantal ondernemingen groeide.
Lees verder

De Sasol Solar Challenge is van start, het Nederlandse Brunel-team kan winnen
De Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika is van start. Het Brunel Solar Team van de TU Delft won de afgelopen drie jaar en doet weer mee. Lucas Frantzen van het Brunel-team werkte met de andere leden aan een nieuwe motor voor de acht dagen durende race van dit jaar, 'we wisten dat het 'heel uitdagend zou worden.'
Lees verder

Ryanair: Hogere vliegtaks is een 'overval'
Luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft geen goed woord over voor de hogere vliegbelasting die het Nederlandse kabinet wil invoeren. Het bedrijf spreekt van een 'overval' en noemt de duurzaamheidsbelasting 'onlogisch' en 'nep' omdat die niet zou bijdragen aan een beter milieu.
Lees verder

Vier grote EU-landen en Nederland: voer in 2023 winsttaks in
Nederland, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italiƫ blijven vasthouden aan de invoering van een wereldwijd minimumtarief voor winstbelasting van 15 procent voor grote bedrijven. In een gezamenlijke verklaring van de vijf eurolanden zeggen minister Sigrid Kaag en haar collega's dat 'bedrijven, nu de inflatie de koopkracht van onze burgers zwaar treft, een eerlijk deel van de lasten moeten dragen om de impact van de wereldwijde energiecrisis te verlichten'. Ze willen dat de winsttaks in 2023 uiterlijk wordt ingevoerd.
Lees verder

Rover: draagvlak voor stakingen NS-personeel kalft af
Het draagvlak onder reizigers voor de stakingen van personeel bij de Nederlandse Spoorwegen kalft af. Dat zegt directeur Freek Bos van reizigersvereniging Rover vrijdag. 'We zien een toename in het aantal mensen dat zich bij ons meldt en vraagt of dit kan en mag, en wat eraan te doen is.'
Lees verder

Ook Omroep MAX geeft medewerkers tot 2023 crisiscompensatie
Ook Omroep MAX gaat werknemers de komende drie maanden crisiscompensatie geven. Dat laat omroepbaas Jan Slagter desgevraagd aan het ANP weten. Eerder maakte ook AVROTROS bekend medewerkers en zzp'ers te willen helpen in deze tijden van inflatie en koopkrachtdaling, zolang de overheid dat niet doet. Het kabinet zegt pas in 2023 maatregelen te kunnen nemen om de koopkrachtdaling te compenseren.
Lees verder

EU-landen raken het niet eens over prijsplafond gas
De EU-landen zijn het ook op een ingelast overleg van hun energieministers niet eens geworden over een prijsplafond voor energie. Sommige landen zien niets in een limiet op de prijs voor alleen Russisch gas, die bijvoorbeeld Nederland voorstaat. Nederland en andere landen willen dan weer geen breder prijsplafond voor al het gas dat de EU invoert.
Lees verder

Het Nederlandse Arcadis gaat Houston helpen met orkaangevaar
Het Nederlandse advies- en ingenieursbureau Arcadis gaat Houston helpen in de strijd tegen orkanen. Het is niet de eerste keer dat een Amerikaanse stad de hulp van Arcadis inroept, eerder deed New Orleans dat ook al. Directeur klimaatadaptatie Edgar Westerhof van Arcadis is in Houston.
Lees verder