woensdag 21 september 2022

Denktank: rekening energiecrisis Europa stijgt naar 500 miljard

Denktank: rekening energiecrisis Europa stijgt naar 500 miljard
De rekening voor de Europese energiecrisis nadert de 500 miljard euro doordat regeringen zich haasten om de klap van de stijgende energieprijzen voor huishoudens en bedrijven te verzachten. Dat meldt de in Brussel gevestigde denktank Bruegel.
Lees verder

Coalitie komt met energieplan voor mkb
Ondernemers moeten nog langer de tijd krijgen om hun schuld bij de fiscus af te lossen, vindt VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans. Zij vraagt het kabinet de betalingsregeling verder te verruimen voor bedrijven die in de coronacrisis uitstel van belastingbetalingen hebben gevraagd. 'De oppositie vindt dat er te weinig wordt gedaan voor het mkb, de plannen zijn halsoverkop gepresenteerd en zijn nog niet uitgewerkt', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.
Lees verder

Maatschappijen: 350 euro van Schiphol per geannuleerde reiziger
Schiphol gaat luchtvaartmaatschappijen 350 euro betalen per passagier die niet kan vertrekken door de nieuwe beperkingen op de luchthaven. BARIN, de belangenvereniging van in Nederland actieve maatschappijen, zegt dat het met 'tegenzin' akkoord is gegaan met het voorstel van Schiphol 'om erger te voorkomen'. De afspraken lijken op regelingen die de partijen eerder hebben getroffen vanwege de beperkingen. Schiphol en BARIN konden niet direct aangeven hoeveel geld dit de luchthaven naar verwachting in totaal gaat kosten.
Lees verder

Consumentenbond: Kabinetsplan energieplafond is 'onbegrijpelijk'
Het kabinetsplan voor een energieplafond doet niets voor consumenten die hun huis verwarmen met elektriciteit. Ook huishoudens die zijn aangesloten op het warmtenet hebben het nakijken. Dat stelt de Consumentenbond.
Lees verder

'Poetin kan Russische grondwet omzeilen door schijnreferenda'
De Russische president Poetin wil een gedeeltelijke mobilisatie voor de oorlog in Oekraïne, kondigde hij vanochtend aan in een toespraak. Hij wil 300.000 reservisten met gevechtservaring op de been brengen. Die mogen volgens de Russische grondwet eigenlijk niet zomaar naar het front worden gestuurd, maar daar lijkt Poetin een oplossing voor te hebben.
Lees verder

Netbeheerders vinden noodfonds niet duidelijk: 'We maken ons zorgen'
Klimaatminister Rob Jetten beloofde gisteren dat niemand van het gas en licht zal worden afgesloten deze winter dankzij het energiefonds. Echter, dat maakt netbeheerders er nog niet gerust op dat alles goed komt. Over het energiefonds zijn op dit moment slechts in grote lijnen afspraken gemaakt. De beheerders zijn bang dat er mensen uitgesloten worden, én dat niet alle energieleveranciers meedoen.
Lees verder

Politiek discussieert fel, maar prijsplafond 'komt er gewoon'
Nooit eerder zijn door een kabinet in de week van Prinsjesdag zoveel extra miljarden uitgetrokken. Bovenop de geplande 18 miljard om de koopkracht te herstellen en daar komt een pakket van zeker 5 tot 15 miljard euro bij. 'Historisch is het zeker, maar het geld is niet gedekt', zegt politiek verslaggever Leendert Beekman.
Lees verder

'Mensen die een warmtepomp hebben schieten hier niks mee op'
Nu de overheid een energieprijsplafond wil instellen, lijkt het erop dat tienduizenden Nederlanders voor niets een warmtepomp hebben gekocht. Nu er prijsafspraken zijn gemaakt lijkt de warmtepomp financieel niet meer aantrekkelijk, en dat terwijl een pomp juist als redmiddel werd voorgesteld. Universitair docent macro-economie en hoofdredacteur van economenvakblad ESB Jasper Lukkezen is kritisch.
Lees verder

New York klaagt Trump aan
De procureur-generaal van de staat New York, Letitia James, heeft woensdag civiele rechtszaken aangekondigd tegen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump en enkele van zijn kinderen, Donald Trump Jr. en Ivanka Trump. James zet die stap na drie jaar onderzoek door haar departement naar de belastingpraktijken van het bedrijf van de Trump-familie, de Trump Organization.
Lees verder

De Wijk: 'Rusland heeft de oorlog verklaard aan het Westen'
Tot nu toe slaagde de Russische president Vladimir Poetin er in om de oorlog op zekere afstand te houden van de gewone Russen. Maar met zijn aankondiging van een gedeeltelijke mobilisatie brengt hij daar verandering in. Telt dit als kantelpunt in de oorlog?
Lees verder

Centrale bank VS verhoogt opnieuw rente met 0,75 procentpunt
De Amerikaanse centrale bank heeft het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten met 0,75 procentpunt verhoogd om de hoge inflatie te beteugelen. Het betekende de vierde rentestap van de Federal Reserve op rij dit jaar waarvan de laatste drie keer de rente met driekwart procentpunt omhoog ging. De verwachting is dat de Fed de rente de komende tijd verder zal verhogen.
Lees verder

Kabinet loopt weg bij Baudet; Kamervoorzitter ontneemt FVD-leider het woord
Het voltallige kabinet heeft de Tweede Kamer verlaten toen Thierry Baudet (FVD) tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen uithaalde naar minister Sigrid Kaag (Financiën). Daarop werd het belangrijkste debat van het parlementaire jaar geschorst. Baudet mocht zijn bijdrage niet meer afmaken.
Lees verder