zaterdag 17 september 2022

Coördinator tegen Racisme: ministerie heeft gefaald in ON-dossier

Coördinator tegen Racisme: ministerie heeft gefaald in ON-dossier
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft gefaald in de toezicht op de gang van zaken rondom omroep Ongehoord Nederland. Dat stelt Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme Rabin Baldewsingh, in reactie op het ingrijpen van de NPO na een omstreden item in het programma Ongehoord Nieuws. De NPO wil van het Commissariaat voor de Media weten of de mediawet is overtreden.
Lees verder

Vakbonden slepen Staat voor rechter om covidfonds zorgmedewerkers
Vakbonden FNV en CNV stappen naar de rechter om een schadevergoeding af te dwingen voor zorgmedewerkers die long covid hebben opgelopen op de werkvloer. Eerder gaven de vakbonden het kabinet tot uiterlijk 16 september om een dergelijke regeling aan te kondigen.
Lees verder

Schiphol en beveiligingsbranche intensiveren samenwerking om personeelstekort te bestrijden
Schiphol en belangenorganisatie Nederlandse Veiligheidsbranche gaan meer samenwerken om het tekort aan beveiligers op de luchthaven te bestrijden. De Nederlandse Veiligheidsbranche gaat door met een campagne om personeel te werven voor Schiphol. Dat was de uitkomst van een gesprek tussen de organisatie en de luchthaven.
Lees verder

Sector ondertekent zorgakkoord
Tal van organisaties in de zorgsector hebben vrijdagavond met minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers het Integraal Zorgakkoord getekend. Dat akkoord is volgens het kabinet belangrijk om de zorg toegankelijk, toekomstbestendig en betaalbaar te houden. Een belangrijke partij heeft alleen niet getekend: brancheclub Landelijke Huisartsen Vereniging deed dat niet.
Lees verder

Waarom Europa de oude koloniale banden wil, moet, aanhalen
Ursula von der Leyen noemde het deze week specifiek in haar State of the Union: Brussel wil steeds meer een geopolitieke speler worden in de wereld. Enerzijds om de invloed van landen als Rusland en China op andere continenten tegen te gaan, en anderzijds om de eigen invloed te vergroten. Pikant detail: voormalige koloniale heersers als Spanje en Frankrijk worden ingezet om deze belangen te behartigen.
Lees verder

Honderden vrouwelijke nepprofielen op Tinder
Op de datingapp Tinder zijn honderden vrouwelijke nepprofielen actief die Nederlandse gebruikers naar dubieuze datingsites proberen te lokken. Deze profielen gebruiken foto's van Instagram-modellen en sekswerkers om mannen naar chatplatforms te lokken waar ze per verzonden bericht moeten betalen. Dat blijkt uit onderzoek van Pointer (KRO-NCRV).
Lees verder

Kiezers geven het kabinet een 3,3
Kiezers rekenen het kabinet af op de verschillende crises die spelen en het onvermogen om deze op te lossen, en geven daarom een zware onvoldoende: een 3,3. Dat blijkt uit het jaarlijkse Prinsjesdag-onderzoek van EenVandaag onder 31.554 leden van het Opiniepanel.
Lees verder

Justitie VS in beroep over Trump-documenten
Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil via hoger beroep afdwingen dat het FBI-onderzoek hervat kan worden naar geheime documenten die bij een huiszoeking in de woning van oud-president Donald Trump gevonden werden.
Lees verder

Liveblog | Zelenski: bewijs voor oorlogsmisdaden, Poetin begrijpt zorgen over oorlog
Het is dag 206 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan.
Lees verder

KLM schrapt ruimt 30 vluchten
KLM is begonnen met het annuleren van vliegreizen van passagiers die van Schiphol zouden vertrekken om onhoudbare drukte te voorkomen. Zaterdag gaan 34 vluchten niet door, voor zondag en maandag zoekt KLM nog uit hoeveel reizen worden getroffen.
Lees verder

Hout- en pelletkachels winnen aan populariteit door hoge energieprijzen
Dat de energieprijzen de pan uit rijzen mag geen geheim meer heten, en dus gaan steeds meer Nederlanders op zoek naar alternatieven. Die lijken een hoop mensen te hebben gevonden in hout- en pelletkachels. Dat merkt ook vice-voorzitter Gert Kooij van de stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche.
Lees verder

Uitsluitsel leven op Mars stapje dichterbij
Wetenschappers van NASA zijn erachter gekomen dat de bodem van Mars uit ander gesteente bestaat dan ze in de eerste instantie hadden verwachtten. Uit monsters van de Marsrover Perseverance blijkt dat er lavagesteente op de rode planeet is. Gisteravond gaf NASA een update over de Marsmissie. 'Ze verwachtten daar alleen maar die riviersedimenten te vinden, maar ze vonden dus ook vulkanische gesteentes', zegt ruimtevaartdeskundige Rob van den Berg.
Lees verder