Doorgaan naar hoofdcontent

China spreekt strategische varkensvleesreserve aan

China spreekt strategische varkensvleesreserve aan
De Chinese autoriteiten hebben voor het eerst dit jaar de nationale vleesreserves aangesproken om het aanbod van varkensvlees voor de feestdagen veilig te stellen. De prijs van Chinees varkensvlees steeg in augustus naar een nieuw record met gemiddeld 22,5 procent ten opzichte van vorig jaar. China is 's werelds grootste consument van varkensvlees en Beijing houdt een bevroren 'reservevoorraad' aan als onderdeel van een vitaal stabilisatiebeleid.
Lees verder

Britse sectoren profiteren van overlijden Elizabeth
Sommige sectoren in het Verenigd Koninkrijk profiteren van het overlijden van koningin Elizabeth II. Zo gaan bloemen als warme broodjes over de toonbank en zijn hotels in Londen bijna helemaal volgeboekt, meldt Bloomberg.
Lees verder

Wereldeconomie in slop door China
De strenge coronamaatregelen en lockdowns in China hebben invloed op de wereldeconomie. Het coronabeleid van China zorgt voor een groeivertraging van de economie. Daardoor is de economie van de G20-landen in het tweede kwartaal van dit jaar gekrompen met 0,4 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Dat zegt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.
Lees verder

'FIOD-onderzoek niet gericht op Jumbo, topman wel verhoord'
Het onderzoek van de FIOD is niet gericht op supermarktketen Jumbo, stelt het bedrijf na de inval bij topman Frits van Eerd. 'In het kader van het onderzoek zijn er wel vragen gesteld aan Frits van Eerd', zo laat een woordvoerder van Jumbo weten.
Lees verder

Inflatie VS daalt minder hard dan verwacht
De inflatie in de VS is vorige maand gedaald ten opzichte van een maand eerder. De daling komt voornamelijk doordat Amerikanen minder geld kwijt waren aan benzine. Toch was de stijging van consumentenprijzen wel hoger dan economen hadden verwacht.
Lees verder

Ambtenaren willen compensatie voor hoge inflatie
De overheid moet het goede voorbeeld geven en werknemers compenseren voor de hoge inflatie. Die oproep komt van de vier overheidscentrales die bij elkaar dertig overheids- en onderwijsbonden en daarmee ruim een miljoen ambtenaren vertegenwoordigen. Minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot ziet vooralsnog geen reden om nog iets te doen aan de ambtenarensalarissen nu de inflatie zo hoog is.
Lees verder

Maatschappijen: oproep Schiphol tot annuleringen 'onacceptabel'
De oproep die luchthaven Schiphol gisteren deed aan luchtvaartmaatschappijen om vluchten te annuleren vanwege de grote drukte is 'uitermate teleurstellend en onacceptabel'. Dat stelt voorzitter Marnix Fruitema van BARIN, de belangenvereniging van in Nederland actieve luchtvaartmaatschappijen, in een verklaring. Fruitema zegt dat maatschappijen de kosten van alle annuleringen en vertragingen die door dit 'echec' veroorzaakt worden zullen verhalen op Schiphol.
Lees verder

'Oppositie vindt energiefonds kabinet onvoldoende'
Er is forse kritiek op het energiefonds van het kabinet. Minister van Energie Rob Jetten werkt aan dit fonds voor huishoudens in grote financiële problemen. Ook voor mkb-bedrijven zou steun komen. Maar volgens de oppositie is het te weinig en te laat. De reacties in de Tweede Kamer zijn fel', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.
Lees verder

Europees Parlement debatteert over energieprijzen
Het Europees Parlement sprak vandaag met de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie over de stijgende energieprijzen. Tijdens dit debat lagen een aantal punten op tafel om tegen te gaan dat de Russische president Vladimir Poetin energie als wapen blijft gebruiken. En om de hoge prijzen voor huishoudens en bedrijven te beteugelen. 'Dat is natuurlijk prioriteit', zegt CDA-Europarlementariër Tom Berendsen.
Lees verder

'Russen ontvluchten stiekem de Krim'
Als we de Oekraïense inlichtingendiensten moeten geloven ontvluchten steeds meer Russische officieren en militaire commandanten de Krim en Zuid-Oekraïne. De Oekraïners zouden opgemerkt hebben dat Russische officieren in het geheim proberen hun huizen te verkopen en hun familieleden met spoed van het schiereiland proberen te evacueren. 'Ik kan me voorstellen dat Krimbewoners neurotisch worden', zegt correspondent Joost Bosman.
Lees verder

Fikse rekening voor bedrijven: 'Helft van salarissen omhoog door stijging minimumloon'
Werkgevers worden opgezadeld met fors hogere kosten als het minimumloon volgend jaar in één klap met tien procent stijgt. Onder meer bedrijven in de detailhandel en drogisterijen moeten meer dan de helft van de salarissen verhogen. Dat blijkt uit onderzoek van salarisverwerker Van Spaendonck, ingezien door BNR.
Lees verder

Minder uitstoot door lager gasverbruik
De uitstoot van broeikasgassen is in het tweede kwartaal van dit jaar met 9 procent afgenomen afgezet tegen dezelfde periode een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) houdt de mindere uitstoot verband met de daling van het aardgasverbruik in de industrie, landbouw en gebouwde omgeving. Dit was in het eerste kwartaal van het jaar ook al het geval.
Lees verder